用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如果是男孩,去cckg定留st cat
樓主: lyscM1903
go

如果是男孩,去cckg定留st cat [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+nic_bb+於+16-06-02+發表我唔

原帖由 sailormercury 於 16-06-02 發表
nic_bb, 算啦,其他人中文水平好,"標題" 寫了做 "標提", 還要話人,我地唔駛太過上心。我都唔知點解無端端 ...
其實我係中文系畢業架,無啦啦又叫人去進修中文。我想知咪問吓囉,無啦啦又話人哋幫樓主,摸不着頭腦x2。喺Ek傾咗咁多年,大約都知大家係乜嘢人,和和平平傾吓計咪好囉,互勉之

引用:+本帖最後由+CasperChan75+於+16-6-2+10:26

原帖由 CasperChan75 於 16-05-26 發表
Thank you so much again for your info ^^

引用:cckg收了妳的兒子嗎?如未請不要說去cckg定

原帖由 UnderTone 於 16-06-02 發表
cckg收了妳的兒子嗎?
如未請不要說去cckg定留st cat.
另外妳不知cckg係咩學校妳又會去報名,真是一個盡責的 ...
咁我覺得CCKG每年收咁少學生, 朋友圈裡問唔到,上來問下 都好正常。

St Cat呢D歷史長嘅大校夠易問到資料喎。

引用:Quote:原帖由+UnderTone+於+16-06-02+發表c

原帖由 picture 於 16-06-02 發表
咁我覺得CCKG每年收咁少學生, 朋友圈裡問唔到,上來問下 都好正常。

St Cat呢D歷史長嘅大校夠易問到資料 ...
Exactly. 所以見到有你們這些家長才可以問多少少資料瞭解多一點。Thanks again for the info given by u earlier ^^

回覆 nic_bb 的帖子

好感慨呀, 最近睇到好幾個POST都係, 傾傾吓就開始有人互相攻擊, 有一個POST甚至比版主封埋. 你講得啱, 上嚟蒲EK咁耐, 有D用家個名都見慣見熟, 對於人哋係乜STYLE, 自己約略都心中有數, 啱嘴型咪傾多兩句囉.

回覆:siden 的帖子

Agree - for boys stay.

回覆:picture 的帖子

Totally agree - CCKG's parents are quite low profile in forums compared to other kindergartens so it's not surprising for parents to come and ask for more information. It's just because this mom is responsible she's doing so. It's scary to see disrespectful comments here from time to time, not to say glorifying oneself via the fame of his own child's school...

回覆:如果是男孩,去cckg定留st cat

隔離post話St Cat上年boys入DBSPD 有 拾幾廿個。  20 successful / 300 boys = 7%

如果only 拾幾廿個,咁CCKG 個比率高D 喎。
assume 15 successful  /  42 boys = 35%

有冇人知 2014-15 DBSPD收 了 幾多 CCKG boys?

其實都好難揀,比例上應該CCKG多,人數就當然SC啦,不過可以一嘗讀CCKG的經歷,如果當年有收我阿仔阿女的話,我都會轉的!而確實在DBDG的CCKG學生都非常Smart.

Violincello 發表於 16-6-6 05:55
其實都好難揀,比例上應該CCKG多,人數就當然SC啦,不過可以一嘗讀CCKG的經歷,如果當年有收我阿仔阿女的話 ...

The weakness for CCKG graduate is their Chinese standard.  

adrio  中文水平系基督堂並不差,視乎家長有伴讀否,有学位的並不一定友但態度非一般家庭   發表於 16-6-8 11:46
adrio  中文水平系基督堂並不差,視乎家長有伴讀否,有学位的並不一定友但態度非一般家庭   發表於 16-6-8 11:46

去得CCKG,  自然一心DB DG, 而確實DBDG小朋友既中文水平係比較弱

Violincello 發表於 16-6-8 09:18
去得CCKG,  自然一心DB DG, 而確實DBDG小朋友既中文水平係比較弱
Yes, some of the students in DBS Chinese remedial class in G7 to G9 are from CCKG.

Not sure about the case in DGS.

Yes, I agree with Adrio that parents need to put in effort.  reading together with the kids is important, however, kids prefer reading english books than chinese books, it's another problem.

回覆:CasperChan75 的帖子

請問中文有什麼不足的地方?

引用:請問中文有什麼不足的地方? +

原帖由 DingDongBB 於 16-06-08 發表
請問中文有什麼不足的地方?
吾夠深囉

引用:Quote:原帖由+DingDongBB+於+16-06-08+發表

原帖由 964000 於 16-06-08 發表
吾夠深囉
已經深左架啦 今年

好難同KV比

中文弱我相信同kindergartens 關係唔大,大部份係家庭本身多以英文為主,加上DBDG 都以英文為日常用語(DG更全面),所以大部份小朋友都慣睇英文書,好少睇中文,當然每況愈下,中文水準會愈走愈低,亦冇興趣冇時間去發掘中文知識,所以我同意要多D同小朋友一起閱讀中文書。

讀得CCKG預咗外補中、數,甚至讀兩間幼稚園。

引用:讀得CCKG預咗外補中、數,甚至讀兩間幼稚園

原帖由 bubuG 於 16-06-09 發表
讀得CCKG預咗外補中、數,甚至讀兩間幼稚園。
點解?

引用:我覺得不論男或女的現SC學生,最終如果能夠

原帖由 puichingforsure 於 16-05-17 發表
我覺得不論男或女的現SC學生,最終如果能夠入到男女拔的話,相信K2時轉不轉去CCKG都會入到男女拔的。

...
I agree. 我囡囡考cckg只有waiting, 最終也考到DGJS.

男仔好少target CCKG 噃

‹ 上一主題|下一主題