用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 停課日-不吐不快
樓主: jujuliawong25
go

停課日-不吐不快   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 16-5-17 12:53
係佢哋班欠4個啫, 越高年班就越多人唔返學。低年級小朋友見雨細咗, 即刻lue爸媽返學了。高年班就個個想走。 ...
觀點與角度啦,其中一個角度咪話而家d後生淨係掛住玩唔努力讀書囉

little_yolky    發表於 16-5-17 12:57
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

karen55407 發表於 16-5-17 12:49
就係因為九十年代有大雨引致港島區山泥傾瀉,導致一位駕車送小朋友返學的男子車毀人亡,之後才有暴雨警告旦 ...
發高燒會死人, 有D家長咪又比佢照返學, 紅雨濕濕碎啦, 返學緊要過條命呀

回覆:停課日-不吐不快

原來隔離自由講場都已經上載了暴雨警告的由來,事發在1992年5月8日,事件瀝瀝在目,不過可能有啲JM不在港吧!

大件仔 發表於 16-5-17 12:56
發高燒會死人, 有D家長咪又比佢照返學, 紅雨濕濕碎啦, 返學緊要過條命呀
我真係最最最最最最憎D人小朋友病都俾佢哋返學, 害人害物。

little_yolky 發表於 16-5-17 12:59
我小朋友見多同學病會自己戴口罩返學,因為人地唔戴就要保護自己,但會有人問佢係咪病...
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 16-5-17 13:04
我小朋友見多同學病會自己戴口罩返學,因為人地唔戴就要保護自己,但會有人問佢係咪病... ...
呢樣當然有做, 但阿女真係太太太太易被惹病了。尤其幼稚園時瞓晏覺, 要除口罩, 簡直係病房咁。

當日我都非常狼狽,因為大嘅一早返咗學,落波就放學,跟手細嘅係讀下午班,好多同學亦已經出門,我見咁大雨決定唔搭校車,在家等到最後一刻才出門,至多打的,結果又轉紅雨,唔使返學。我尊重教局決定,大前提係保障市民生命和財產,我會包容,雖然係有不便,但又唔係日日如是。

引用:Quote:memedora+發表於+16-5-17+12:12+你本

原帖由 YanKanMom 於 16-05-17 發表
我猜oooray的意思也不是介意上少一日半日課, 只是對這個紅雨安排邏輯上有些疑問吧了. ...
謝澄清。其實红雨指引我無甚意見,反而學校奉“指”唔做野睇DVD成風有微言。有老師有學生,唔教新野係學校有好多野可以做,去library揾料做個專题報告也好,做埋presentation又好,玩下debate又得,点都比睇DVD有意義,但原來唔少家長buy 睇片,似乎又係我無常識了。

oooray 發表於 16-5-17 13:52
謝澄清。其實红雨指引我無甚意見,反而學校奉“指”唔做野睇DVD成風有微言。有老師有學生,唔教新野係學校 ...
老師學生傾下閒偈都好丫,了解多d搞好師生關係,反正平時冇乜時間
播片就多d自由時間,同餵電子奶咀一樣方便快捷

引用:Quote:原帖由+YanKanMom+於+16-05-17+發表

原帖由 oooray 於 16-05-17 發表
謝澄清。其實红雨指引我無甚意見,反而學校奉“指”唔做野睇DVD成風有微言。有老師有學生,唔教新野係學校 ...
我同意你諗法,老師其實都可以安排其他活動,不過就唔好教書。
我仔學校果日有睇 tv,亦有自由活動時間,有去圖書閣睇書,有一樣功課(冇番同學可兩日後才補回),另我仔小六,所以老師有安排一份pre s1卷比佢地做然後教番佢地,冇返同學老師會之後教番。
所以好睇學校點安排

引用:Quote:原帖由+YanKanMom+於+16-05-17+發表

原帖由 oooray 於 16-05-17 發表
有無了解過你學校播的是什麼DVD?美少女戰仕?進擊的怪獸家長?

都幾支持將你的意見交份正式proposal俾你的家敎會同校長。否則將來再有類似情況,可能學校都係照舊。

引用:Quote:原帖由+oooray+於+16-05-17+發表謝澄

原帖由 beagoodman 於 16-05-17 發表
有無了解過你學校播的是什麼DVD?美少女戰仕?進擊的怪獸家長?

都幾支持將你的意見交份正式proposal俾你的 ...
謝意見。其實我多口搭吓訕,借D倚鞭撻下D吞pop嘅學校同老師。今次大女中學一切如常,只是少数人缺席,課照上,细仔小學返到學校過门不入,所以唔知學校有冇碟睇。

引用:Quote:大件仔+發表於+16-5-17+12:56+發高燒

原帖由 little_yolky 於 16-05-17 發表
我都勁憎呢啲明知小朋友病都要小朋友返嘅家人,我仔易病,呢幾個星期/月流感高峰,連醫生都要我仔帶口罩(即使自己唔係病)。

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+16-05-17+發

原帖由 S-Kwok 於 16-05-17 發表
我都勁憎呢啲明知小朋友病都要小朋友返嘅家人,我仔易病,呢幾個星期/月流感高峰,連醫生都要我仔帶口罩( ...
我仔學校早兩個星期都爆發流感,有學生感染乙型,好在我仔向來身體好。

wan_sosin 發表於 16-5-17 15:23
我仔學校早兩個星期都爆發流感,有學生感染乙型,好在我仔向來身體好。

...
舊年參加校際比賽, 有個女仔上台面青口唇白, 好似就暈就暈咁, 係咁對住個咪咳。我阿女第一個揸咪唱, 一手揸晒D菌, 第二晚即發高燒, 第三日一早即送醫院種菌, 惹咗甲流, 住咗4日醫院。好彩由發病至落特敏福只用咗1.5日, 所以佢好得好快。

引用:Quote:wan_sosin+發表於+16-5-17+15:23+我

原帖由 little_yolky 於 16-05-17 發表
舊年參加校際比賽, 有個女仔上台面青口唇白, 好似就暈就暈咁, 係咁對住個咪咳。我阿女第一個揸咪唱, 一手揸 ...
甲型流感嚴重過乙型,小朋友返學,考試,比賽嘅機會大把,真係唔好病都死頂!連累人哋更加唔好

回覆 little_yolky 的帖子

唔係呀,咁恐怖,咁個學生家長好大責任喎,明知個女病到咁都仲要佢去比賽,有冇攪錯架,佢唔諗下會傳染比人嫁。  自私鬼

引用:Quote:wan_sosin+發表於+16-5-17+15:23+我

舊年參加校際比賽, 有個女仔上台面青口唇白, 好似就暈就暈咁, 係咁對住個咪咳。我阿女第一個揸咪唱, 一手揸 ...
嘩! 乜個家長咁㗎嗰小朋友病到咁辛苦,都唔好帶嗰小朋友比賽啦!
其實…我覺得體諒小朋友唔舒服、唔好周圍散播細菌,都係家教之一囉。
點解嗰家長咁㗎⊙_⊙

我們校話如果已經返到學校就可以留校,正常時間放學,有午餐食,不過不上課,只讓學生睇etv和圖書

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

我 個 件 因 全 班 返 齊,  班 主任 話gum 高 興 就 教 書la
‹ 上一主題|下一主題