用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 停課日-不吐不快
樓主: jujuliawong25
go

停課日-不吐不快   [複製鏈接]

jujuliawong25 發表於 16-5-15 18:14
回覆 nintendo 的帖子

我都唔知喎,我幾個電話都登記晒.

我兩夫婦都有返工,但我登記了我自己手機號碼為首個聯絡號碼。

回覆:jujuliawong25 的帖子

我哋學校喺東區,紅雨嗰朝早都冇乜落雨,學校短訊通知家長如常上堂,只是取消課後活動,不過家長亦可以選擇接走學生不當缺席。

回覆 haihaimom 的帖子

黃耀南有度唔好,成日水浸,窩咗落去,大雨必浸

stockmike 發表於 16-5-15 09:59
我仔校又係叫走,我都不滿但我知時已有家人接咗。後尾知原來好多課室水浸先無貢嬲。

...
紅雨都水浸,如果黑雨係咩情況?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

我個細路同我講話大雨時見過啲水係啲渠位湧上三樓...睇到佢地好開心

mayyylai    發表於 16-5-16 11:22

引用:收到電話,老人家行得郁都係仆到去嘅,可以

原帖由 jujuliawong25 於 16-05-15 發表
收到電話,老人家行得郁都係仆到去嘅,可以點阻止?我打去學校又點?話唔比細路走?老人家都去到學校啦:cry ...
真係唔明喎,通知你走得就可以來接,唔得就繼續坐低,有乜問題??簡單的講,係多個option比你接走,唔ok就唔要呢個option,直至原定放學時間,有乜問題?

其實每年9月開學,學校都有派瀑雨警局指引,紅,黑雨都係留在安全地方,未上學就不用出門,在學校就繼續留校至正常放學時間的。

引用:其實每年9月開學,學校都有派瀑雨警局指引

原帖由 Anniemun 於 16-05-16 發表
其實每年9月開學,學校都有派瀑雨警局指引,紅,黑雨都係留在安全地方,未上學就不用出門,在學校就繼續留 ...
不是留至放學時間的,是直至情況安全才回家

引用:Quote:原帖由+Anniemun+於+16-05-16+發表其

原帖由 karen55407 於 16-05-16 發表
不是留至放學時間的,是直至情況安全才回家
紅、黑雨警告指引

karen55407 發表於 16-5-16 07:13
紅、黑雨警告指引
上課途中發出,先係留至放學時間及安全才離開,謝謝!

回覆 jujuliawong25 的帖子

若然做教學活動instead of 睇卡通片,咁樣你都想小朋友geh得益大d jeh,以你呢個超理性geh角度黎睇,對於已走或冇留geh小朋友,豈不是好唔公平?有時都要體諒下人地geh難處,咪一味批評先得!

引用:問題來自學校,其實真係睇你間學校點安排,

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 16-05-15 發表
問題來自學校,其實真係睇你間學校點安排,有部份迫學生早走,冇午餐甚至唔比入學校,呢d係學校唔跟教局指 ...
me too, 我女班有教書, 因當天只有2位同學請假老師如常教書, 有3位學生午膳後工人姐姐接走左, 我地班家長係群組好齊心盡量吾接走小朋友, 我地先有2位家長親自回校打探小朋友情況, 佢地d小朋友吾肯走話有教書。

Anniemun 發表於 16-5-16 08:24
上課途中發出,先係留至放學時間及安全才離開,謝謝!
我上教育局個網, 佢哋個指引其實好清晰, 係話6:00前發出, 就唔駛上學, 6:00-8:00發出, 就唔駛上學, 但已回校同學係留校直至家人接離, 學校要安排人照顧有需要人士並需開放至時間, 而如果8:00後發出, 則照常上課。

我就聽到有家長D FD係老師, 係要打電話要求接走小朋友, 話係保險問題, 一定要接走咁話喎, 我都唔明點解保險會唔cover, 有無保險達人解答到。

但我都唔讚成留校要教書, 因為始於當日係停課, 教書對於無上堂小朋友唔公平。最多叫小朋友自修或睇ETV。

我細女果班得5個人無返, 同學仔可以玩, 又無功課開心死佢哋。大女就慘了, 因為大個D, 老師唔俾玩, 但又唔教書, 係咁睇ETV, 阿女悶到發慌, 返屋企問爸爸點解唔早D接佢走。

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 16-5-16 12:14
我上教育局個網, 佢哋個指引其實好清晰, 係話6:00前發出, 就唔駛上學, 6:00-8:00發出, 就唔駛上學, 但已回 ...
我都覺得個edb個指引好清晰,係覺得有啲學校想卸責,將個波推落政府度話規定要接走小朋友。

指引清楚,當日情況就係7:35掛紅雨,暴雨地區既學校一般都上學途中,濕晒身咁返到學校,指引叫你留係安全地方,冇衫換既情況等到冇紅雨先算,跟據指引,教育局冇錯,家長冇錯,學生冇錯,畀你留低既學校都冇錯,係d學生慘d啫,捱下囉,大家都係按章辦事之嘛,就係咁
Learning to Read, Reading to Learn.

bobbob 發表於 16-5-16 12:51
我都覺得個edb個指引好清晰,係覺得有啲學校想卸責,將個波推落政府度話規定要接走小朋友。 ...
我哋學校就犀利, 因為有個手機apps, 校長7:13分, 已經發出第一個訊息, 話黃雨, 叫大家返學小心同埋帶多對鞋返學校換。7:37及7:43到助理校長發訊息, 叫大家小心安全, 慢慢返學, 唔計遲到。8:03助校再發通知, 說教育局宣布停課, 學校照常開放, 家長唔駛急住接同學。到10:14校長再發訊息, 詳細講明當日所有課堂、午膳、校車、補測安排。上午3小時內, 學校發出5條訊息, 家長相當安心。

bobbob  學校好貼心,抵讚  發表於 16-5-16 16:53

little_yolky 發表於 16-5-16 13:01
我哋學校就犀利, 因為有個手機apps, 校長7:13分, 已經發出第一個訊息, 話黃雨, 叫大家返學小心同埋帶多對鞋 ...
好貼心 不過冇按章辦事

引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+16-05-15+發表

原帖由 BLouie 於 16-05-16 發表
me too, 我女班有教書, 因當天只有2位同學請假老師如常教書, 有3位學生午膳後工人姐姐接走左, 我地班家長係 ...
不過真係唔應該教書,除了睇tv, 老師都可以安排活動嘅

洋蔥頭媽咪 發表於 16-5-16 13:08
不過真係唔應該教書,除了睇tv, 老師都可以安排活動嘅
阿女老師同佢哋上天台跳土風舞, 差D悶死阿女。

常識科老師睇ETV, 阿女提議不如睇世界零距離, 但阿sir話如果播咗下個禮拜上堂無得睇點算, 所以都係ETV

洋蔥頭媽咪  土風舞,正喎我都想玩  發表於 16-5-17 13:24

回覆:停課日-不吐不快

我地學校當日好似冇事發生咁,一切如常,只喺校網發佈紅雨措施,話冇返學的不計缺席。
中文科因有9個同學冇返所以冇教書,仲派左两張工作紙。
其他科如常,因為佢吔平時都係玩玩下咁,所以吾覺有咩吾同。
我地學校好多人坐校車,所以都吾洗點煩!

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]
‹ 上一主題|下一主題