用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 停課日-不吐不快
go

停課日-不吐不快  

我太太本來對黃耀南呢間學校好有期望,不過紅雨一出,沖走我唔少信心.
話說星期二落大雨,我太太如常送細路返學,返到學校無耐就紅雨又停課,我太太打黎同我傾問我點好,我話咁大雨去得邊,咪繼續留係學校囉,學校仲唔夠安全咩?隔咗陣,十點幾我亞媽打黎話班主任打比佢同佢講話學校早放,十一點半去湊走細路放學,我話唔係下馬,咁大雨你去湊放學?老人家真係走咗去湊放學.放工返去見佢已經話頭暈身慶啦.

問返細路話比我兩公婆聽話好多同學仔都無返學,上上下堂就係副校長宣佈話提早放學,叫細路打電話返屋企睇下有無人湊,開頭仲話可以比細路自行放學返屋企!之後問返其他家長嘅細路無屋企人湊嘅點,原來係係活動室睇卡通片.

我本來都唔想打字,但我心中有幾個疑問.紅雨叫停課係遲咗,但送晒返去嘅,應該留係安全地方,點解唔係留到正常放學時間先一齊放學?一見黃雨就叫細路返屋企提早放學,突然又轉紅雨,細路回程嘅安全,家長出門嘅安全,學校有無諗過去湊放學嘅人嘅安全?早早送走晒啲細路返屋企為乜呢?實有人睇住?仲要比細路自行放學,淋住雨返屋企?留係度嘅細路,點解係睇卡通片嘅?細路係就係好開心,但點解唔係做啲學習活動嘅?電視都有播其他啲學校唔教書都做下學習活動,究竟邊個話睇卡通片嘅?

我真係好唔明!

我們學校和一般學校一樣, 已回校又無家長接走, 可留到正常放學時間, 仲有校車座返去, 一切正常, 只是不上課, 睇下教育電視, 卡通影片.

中途叫家長接就比較小, 而且仲比學生自行放學, 如回家途中出意外, 學校要負全責

我個日都未出門口就話紅雨,所以冇返到學校,步行上學既好處

聽返家長講,有返到學校既都係正常有飯餐有校車,冇堂上,好似都係睇下教育電視
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

阿女學校係正常上課, 有飯食有校車, 直情當紅雨無到。

回覆:停課日-不吐不快

我唔覺睇卡通片有乜咁大件事。

非常清况,不安排學習活動有咁大件事要不滿嗎?睇一日卡通會壞腦嗎?

其他交通接送安排,我則完全認同楼主的反感。

回覆 MASAYA 的帖子

我三個女是讀國際學校,她們那天坐校車回到學校才說停課。但學校說她們要繼續上課,按照正常時間表。但問題是她們的學校是在南區,那邊雨都冇一滴,天氣好好的,同區大部分學校都提早放學,我不明白為什麼學校要把她們留住。後來我問兩個細女,原來她們就沒有上課,整天在看電影。

無論上吾上堂,都無理由打電話要家長接走,講到紅雨咁危險,係應該留係室內。聽吓聽吓,原來要家長即時/盡快接走小朋友的學校,不是零星幾間。希望教育界吸取呢次經驗,下次吾好咁樣。

20000508 發表於 16-5-14 23:39

我三個女是讀國際學校,她們那天坐校車回到學校才說停課。但學校說她們要繼續上課,按 ...

唔准接走?我地雖然繼續有飯餐有校車,不過家長想接走都可以,但雙職家庭一般都唔會接走,亦都冇問題
亦聽到其他學校,有d睇美國動畫,有d做下練習,間間學校都有自己安排
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆 siden 的帖子

咁講丫,分級睇ETV,中英數常煲劇咁煲,會唔會比睇卡通好啲呢?
睇卡通梗係唔會壞腦,只在於係咪教學活動嗟,叮噹都好有教育意義嘅

不能啊,所以就是覺得奇怪,學校一定要她們留到放學,但有cancel 所有的 after school activities

醒目開學勳章

我仔學校一早通知家長可接可唔接,學校一切如常,有飯食有校巴接送。因為阿仔班無人無返,唔單止教書,連書都照默。

回覆 20000508 的帖子

課後嘅取消係合理嘅,天氣許可時當然早啲走無可厚非,真係有困難嘅,學校亦講明繼續開.如果有人主動湊走又唔當早退,咪由得佢走囉,家長負全責.但聽你咁講家長去到唔比走就有點兒那個.
但學校打黎叫人湊走,就同我去學校主動湊唔同晒啦~

仲有,聽阿媽講,有啲同學仔仲拎埋佢地盒訂飯走,留係度嘅就十二點未夠就開飯,平日起碼十二點半先開得飯.有啲走咗無拎嘅,第二日比返佢喎.

大家嘅細路會拎埋盒飯嗎?

應該學校都係跟教局指引,和若真接唔到要留係學校是可以,不過人人走哂得返小貓三四隻孤00係禮堂無所事事,你又ok ma?  

其實我和身邊朋友都不太滿意今次教局的安排,你都可以試下寫投訴信比吳得掂。

引用:我唔覺睇卡通片有乜咁大件事。 非常清况,

原帖由 siden 於 16-05-14 發表
我唔覺睇卡通片有乜咁大件事。

非常清况,不安排學習活動有咁大件事要不滿嗎?睇一日卡通會壞腦嗎?
認同

睇完樓主的case, 我仔的學校、安排得非常好。當日早上在學校的whatsapp家長群組,已經有家長跟學校聯絡到,學校會開全日,有飯食,叫家長不用擔心。如果家長想接走,不當早退請假,飯$可以退. 下午又收到學校電話說放學後課外活動取消,請家長自行通知保母車接走。

我小孩的學校也是每位小朋友打電話,因為午餐是姐姐帶去學校的,所以老師奇怪地問,為什麼中午不直接接走個小孩回家。
但是,他也補充了一句,不接也可以,等到放學才走。

我仔校又係叫走,我都不滿但我知時已有家人接咗。後尾知原來好多課室水浸先無貢嬲。

個日教育局的失敗,但可以睇到各學校的應對,其實都係好事,讓家長可以了解學校更多。

佛朗多  :dadday:  發表於 16-5-15 12:36