用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 資優與反叛
樓主: idy926
go

資優與反叛 [複製鏈接]

想問下, 樓主講緊反叛, 但主題同資優有咩關系? 小朋友評估左係資優?

我仔7歲都好反叛, 唔聽教, 對抗性。

因為我個女青春期後越來越反叛, 我睇有關青春期嘅書,發覺兩者特徴好似,有D驚

我女除左反叛,自細差吾多全部資優特質都有齊,最近本來諗住評估,點先老公又突然反對,話評完都無幫助,又貴...昨晚我又比個女寸親,本來試左2星期吾同佢碰,多讚多鼓勱,都幾好氣氛,但又因佢拖時間吾肯溫書問題(功課做到11點,拖到日日吾洗溫),仲要勁寸還咀,我終於都係爆,自己偷喊,我覺得好沮,孤獨...我吾想理個女啦!

其實評吾評都吾係最大問題,但好難教,想聽下心理學家意見,最慘係我自己情緒都係非常敏感,所以我比老公會覺得更難頂!而且多數係我對住亞女!

醒目開學勳章

idy926 發表於 16-5-19 19:34
因為我個女青春期後越來越反叛, 我睇有關青春期嘅書,發覺兩者特徴好似,有D驚

我女除左反叛,自細差吾多 ...
如果你女唔温書,成績都很好,為何一定温?

CALVEN 發表於 16-5-19 21:22
如果你女唔温書,成績都很好,為何一定温?

這就是問題,靠小聰明吾養成良好溫習習慣,中學或者大D先知會遲嗎?有D人就係咁,大個就追吾返(我就係咁)!我又吾係要佢科科A,只係想佢毎曰温返上堂學過嘅幾個生字(佢記中文字較弱,又吾肯抄,我都吾緊要,我試過陪佢畫公仔,拆部首咁記,最後佢又左推右推),但我好憎佢日曰用拖字訣,吾多功課扮到好忙...而佢中文作文成績係錯別字—欄巳連續幾次吾合格邊沿...

idy926 發表於 16-5-19 21:39
這就是問題,靠小聰明吾養成良好溫習習慣,中學或者大D先知會遲嗎?有D人就係咁,大個就追吾返(我就係咁 ...
如果已經識仲要去溫,是一件很苦悶的事。諗起阿仔三年班時唔肯背乘數表,因為他認為已識計數,無需要背。結果我挑戰他,隨時抽問他,看他幾秒鐘答對。現在8年班才明白背熟乘數表的好處。
如果目的是給他機會去嚐嚐努力後才有成果的滋味,或者可從他的興趣入手,例如運動或學樂器,這些除了用腦外,還要鍛鍊肌肉,沒得懶
for every one criticism, three positives must be given.

回覆 idy926 的帖子

另一邊廂,孩子會害怕面對自己做得不太好的事。這兒要考你的創意,活動教學。其實不一定要等做完功課才溫習,可先溫習15分鐘後才做功課
成績保持在中上的話不怕追不上。
for every one criticism, three positives must be given.

lillymarie 發表於 16-5-19 22:22

另一邊廂,孩子會害怕面對自己做得不太好的事。這兒要考你的創意,活動教學。其實不一 ...
多謝你建議。有呀!佢跳舞巳經有8年日子,係佢專長同興趣,一路都好好。不過我要返工,無辦法同佢温左先做功課,即使吾返,我覺得都迫佢吾到, 放生吧,就考試啦,睇佢自己修為,我都要抖抖氣。正話又為評估同老公爭論(個女吾知),老公覺得D評估中心扼人,我叫佢自己睇資料,無氣....算啦吾test咪吾test....我test自己

lillymarie 發表於 16-5-19 22:06
如果已經識仲要去溫,是一件很苦悶的事。諗起阿仔三年班時唔肯背乘數表,因為他認為已識計數,無需要背。結 ...

係呀~佢話見到D字體嘅時候都係覺得自己識,到寫時就...亦都係可能因為佢作文整體成績吾差,佢就覺得吾緊要,我諗只可以等佢某日忽然好有需要寫野先可以改變佢心態

幾年前純為好奇心帶仔去做評估,那報告沒給學校看,因學校只在乎他的成績,對報告沒興趣。而且報告過了兩年後就叫做 outdated 。
其實好似度高磅重咁,俾幾仟元去度IQ。實際幫助真是沒有。現時的家長不會埋沒孩子的潛能,看看孩子們有多忙碌就知道了。基本上孩子想學甚麼,家長必定安排,連沒興趣的也要試。

我仔的IQ暫時對他沒甚麼用,因為他目前的夢想是game designing,  大學入學要求好低!

份報告對阿仔無乜意義,無話因為報告話佢最適合做工程師就立志向這方向走,(他最不喜歡工程!)。反而是我自己要學習接受阿仔將來的發展和成就,應該按他的興趣而不是智商去決定。

準媽咪  嗯 ! 前輩你既思考真系好清晰   發表於 16-5-20 11:20

lillymarie 發表於 16-5-20 07:22

幾年前純為好奇心帶仔去做評估,那報告沒給學校看,因學校只在乎他的成績,對報告沒興 ...

""反而是我自己要學習接受阿仔將來的發展和成就,應該按他的興趣而不是智商去決定。""

非常認同, 孩子總有自己的路要走, 個人認為能夠做到鼓勵扶持陪伴成長, 已經很不錯了.

幾年前純為好奇心帶仔去做評估,那報告沒給學校看,因學校只在乎他的成績,對報告沒興 ...

是的,我巳經放下份執著,或者繼續去join"教仔講座",可能幫助更大,雖然真係知易行難。
今早我吾再嬲,大家都有個good morning.

好多謝您比我的意見,你話創意,令我諗到不如寫下紙仔比亞女,互動下,吾係學術性,可能係D低能野,或者心事,如果佢回比我,不單可溝通下,亦都不失為好方法令佢寫下字,又吾洗咁hard sell (佢細時都試過自製信箱,寫紙仔比我,但我當時忙,成日吾記得回覆,跟住就無左lu,而家到我想再續未了情

你個仔有dream,係好事!我都有問過亞女將來想吾想係跳舞方面發展,佢擰擰頭,話搵吾到食,但其實我知佢真係好鍾意跳舞!將來先算啦!我都有同佢講,讀書係佢自己,條路都係佢自己!

準媽咪   祝你成功 !  發表於 16-5-20 11:19

gigiic 發表於 16-5-20 09:15
""反而是我自己要學習接受阿仔將來的發展和成就,應該按他的興趣而不是智商去決定。""
非常認同, 孩子總有 ...
是的,同意,謝謝!

964000 發表於 16-5-18 22:13
其實再大個D,要當佢大人咁教,我直呈比D科學書圖片佢睇,牙齒有微生物,吾刷牙會在牙齒咬蛀洞。不過有時都 ...

有啦 ! 其實牙保小冊子 就已有相關圖片, 但睇完又點 ?!!

最近發現門牙出問題, 佢應該已知驚喇, 但刷牙 都系刷幾下!!
唯有等佢試下 牙痛 滋味..........!!

idy926 發表於 16-5-19 21:39
這就是問題,靠小聰明吾養成良好溫習習慣,中學或者大D先知會遲嗎?有D人就係咁,大個就追吾返(我就係咁 ...

嗯 !.....情況好類似!

打算今次期終考試唔 提佢溫習, 等佢嘗下跌出十大既滋味 !

基本上我是希望按孩子的興趣走他的人生,但卻不能不兼顧現實生活。我上一代就是為了追求興趣,以致生活拮据,苦不堪然。一個人若選擇按自己的興趣走人生路,他需要有下列條件:1.
他可自給自足,或且有人願意/可以在生活需要上源源不絕地支持他; 或 2.
他甘願為了自己的興趣捱苦就算生活水平不如人也不抱怨仍須自我肯定精神生活是遠勝物質生活如果孩子清楚他所走的路將會面對什麼,願意為自己的決定負責,也沒什麼可以說的了。怕就怕孩子一意孤行,唔清唔楚地行了一條難回頭的路,然後鬱鬱不歡。

準媽咪    發表於 16-5-20 11:29
‹ 上一主題|下一主題