用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 資優與反叛
go

資優與反叛

挑戰父母權威,一言九頂,試底線,堅持己見,情緒敏感且強烈~~~點解兩者特質咁似?!兩者相加,咪仲難搞??

idy926 發表於 16-5-13 11:39
挑戰父母權威,一言九頂,試底線,堅持己見,情緒敏感且強烈~~~點解兩者特質咁似?!兩者相加,咪仲難搞 ...

挑戰父母權威,試底線,堅持己見,情緒敏感且強烈 <---- 我仔呢 D 齊晒 !

準媽咪 發表於 16-5-13 14:36
挑戰父母權威,試底線,堅持己見,情緒敏感且強烈

所以我覺得亞女反叛期由幾歲巳經開始,而家11歲,青春期,以上特質更加勁,尤其十分敏感,好好地傾下計都會覺得我話佢,,郁下就發忟,我話吾係咁意思,佢係都話我係!激C人!嘜都爭論一餐,日日都好似對薄公堂咁!想問多d佢學校生活又吾肯講(自細都係咁)!我要同老公商量點樣變方法好好同佢溝通 -.-"

睇書都話要安撫佢地,吾好硬踫,但如何吾會變縱容,真係要取平衡

回覆:資優與反叛

敏感即係點?我仔3歲,依家一d都唔話得,佢做某些事,只係好casual咁提一提佢,已覺得我話佢,叫我唔好講,又會發嬲,最近真係好難搞,唔識湊。

引用:敏感即係點?我仔3歲,依家一d都唔話得,佢

原帖由 Brainwave 於 16-05-14 發表
敏感即係點?我仔3歲,依家一d都唔話得,佢做某些事,只係好casual咁提一提佢,已覺得我話佢,叫我唔好講, ...
我女同你仔一樣,叫我「吾好叫我乖D」「吾要話快D」,受軟吾受硬。
有時我會玩公仔role play形式教佢,例如我會扮Mickey mouse 好冇禮貌,冇同人打招呼,咁我就叫呀女又扮老師教訓Mickey,佢自然收到,吾洗話佢。
或者佢專登講相反詞,例如我叫佢吾好掂D滾水,佢會話「我要掂D滾水呀!」咁我會話「好呀,你快D掂啦,碌親隻手好痛架,要去醫院架,好呀快D掂啦」佢就即刻收聲。
對著D小朋友要鬥智鬥力考驗EQ

回覆:idy926 的帖子

我仔也是11歲,會留空間及面子給他,兩公婆輪流扮演好人:當他與daddy硬碰時,mami會適時介入讓雙方可以下台。

學術上讓他自己撞下板,他才會心甘情願改變。

生活上,他有自己的一套,只要不引致生病,我會放他一馬。我只在他早晚服哮喘藥時會囉嗦。

不過其他家長所講的三四歲小孩,則應該另外處理。

我仔年幼時,我們對他在待人態度和禮貌、控制脾氣方面絶對嚴管;他從沒有扭計、扭玩具、哭鬧情緒等,反之daddy喜歡跟他説笑話,久而久之,他是一個好幽默和開朗的男生。

Radiomama 發表於 16-5-15 10:23
我仔也是11歲,會留空間及面子給他,兩公婆輪流扮演好人:當他與daddy硬碰時,mami會適時介入讓雙方可以下 ...

後生仔最怕人哦,不過你仔仔有哮喘,好難吾囉嗦呢!希望佢明你苦心!我女都係超過敏人,好多種食物敏感,鼻敏,皮膚濕疹,我都想我吾做黒白天哦....
學術嘅野,我女由三年班開始巳經吾比我跟佢D功課,成績—路都中上,但最近又叫我揾人幫佢補習,真係吾明佢諗乜。
而家我地係揀中學上有D分岐,其實如果做評估,個報吿有冇分析强項弱項的呢?對選校同將來發展有幫助嗎?

上次我去資優學苑講座,講師聽我話我女係學校常有憂慮情況,再加上大部份資優特質,佢建議我做test,但當時我老公吾太想,話個個細路都係咁,但當佢睇左相關書籍後,再諗返佢由細到大的成長,先慢慢接受個女係有吾同

引用:敏感即係點?我仔3歲,依家一d都唔話得,佢

原帖由 Brainwave 於 16-05-14 發表
敏感即係點?我仔3歲,依家一d都唔話得,佢做某些事,只係好casual咁提一提佢,已覺得我話佢,叫我唔好講, ...
係呀,我都想知敏感係點?我個仔六歲,又係話吓或提點吓就話自己'無用'、'好蠢'、'成日做唔到好孩子'、'個腦一定係壞咗'之類非常負面的説話,好難攪!

回覆:資優與反叛

我女十歲,反叛,挑戰父母、老師、教育制度等,日日話人針對她,對細佬打罵,功課hea做,書唔肯溫 ,日日忍氣吞聲,我就死

[img align=right][/img]

引用:我女十歲,反叛,挑戰父母、老師、教育制度

原帖由 yanfaifai 於 16-05-15 發表
我女十歲,反叛,挑戰父母、老師、教育制度等,日日話人針對她,對細佬打罵,功課hea做,書唔肯溫 ,日日忍 ...
我仔6歲,日日已激到我死!

idy926 發表於 16-5-13 16:35
所以我覺得亞女反叛期由幾歲巳經開始,而家11歲,青春期,以上特質更加勁,尤其十分敏感,好好地傾下計都 ...

"尤其十分敏感,好好地傾下計都會覺得我話佢"

依樣野啱, 我都辛苦左十幾年,
同佢講野要好似客戶服務員,
如果講得粗聲粗氣,
又會來一場DRAMA

joys2334 發表於 16-5-16 12:24
"尤其十分敏感,好好地傾下計都會覺得我話佢"
客服部起碼有糧出

Radiomama 發表於 16-5-15 10:23
我仔也是11歲,會留空間及面子給他,兩公婆輪流扮演好人:當他與daddy硬碰時,mami會適時介入讓雙方可以下 ...

要吸取前輩 你既經驗

但父母都要協作先得 ! 呢方面 我就有點頭痛 !

idy926 發表於 16-5-13 16:35
所以我覺得亞女反叛期由幾歲巳經開始,而家11歲,青春期,以上特質更加勁,尤其十分敏感,好好地傾下計都 ...

會否佢小時候 被誤會得多 ? 心理上覺得長輩咩都系怪責佢呢 ? 所以你依家講咩都 "銀" 耳 !!

至於縱容, 唉 ! 系好深既課題呢 ! 正如你講, 只想以柔制鋼, 但恐怕 式得其反 !!!

準媽咪 發表於 16-5-16 15:40
會否佢小時候 被誤會得多 ? 心理上覺得長輩咩都系怪責佢呢 ? 所以你依家講咩都 "銀" 耳 !!

至於縱容, 唉  ...
都或者係㗎,如果以前識揾書睇,或者網上交流下,我諗而家會好d,不過,後知後覺都總好過無知無覺吧,唯有努力下啦,我都有同C6講亞女諗法,因為見佢兩個硬撼情況比之前多左,大家都吾開心,咁辧法吾係落去

準媽咪    發表於 16-5-17 22:34

964000 發表於 16-5-14 23:21
我女同你仔一樣,叫我「吾好叫我乖D」「吾要話快D」,受軟吾受硬。
有時我會玩公仔role play形式教佢,例如 ...

以前女細時我都係咁,但好快就無用,例如佢會話公仔吾識講野,或者木偶個鼻吾會長因為佢吾係人,吾會生長....真係啤啤聲,你想扮低B敎佢時佢又變邏輯型

引用:+本帖最後由+idy926+於+16-5-16+17:19+編輯

原帖由 idy926 於 16-05-16 發表
咁到時又要變招

準媽咪    發表於 16-5-17 22:34

idy926 發表於 16-5-16 17:13
以前女細時我都係咁,但好快就無用,例如佢會話公仔吾識講野,或者木偶個鼻吾會長因為佢吾係人,吾會生長. ...

幾年前 (好似 3 年歲) 玩煮飯仔, 已經失敗, 叫我唔好食 (我扮投入食野) 系假既 !
唔明咁細個 可以咁無童真 ?!!

比佢撞板, 衰左就知蠢, 會學精 ! 我地一向系咁方針; 但有 D 野唔系即時見到個結果, 佢一定懶理, 例如 牙齒護理 及保護眼睛 ; 唉 !

準媽咪 發表於 16-5-17 22:40
幾年前 (好似 3 年歲) 玩煮飯仔, 已經失敗, 叫我唔好食 (我扮投入食野) 系假既 !
唔明咁細個 可以咁無童 ...

童真,我女未識講野時都仲有嘅,但k1時班主仼已話從來冇見過佢好似其他小朋友咁蹦跳活潑囉....講起保護眼,我女3歳幾時成日縭埋電視黎睇,姑媽就話:吾好咁近睇電視,吾係就要帶眼鏡,吾靚㗎啦.亜女即刻話:哦!咁係咪帶左眼鏡就可以行埋去睇呀?!
成日話吾聽,到而家,近視只係一百幾十,但牙就巳經補左好多隻

引用:Quote:idy926+發表於+16-5-16+17:13+以前女

原帖由 準媽咪 於 16-05-17 發表
唔明咁細個 可以咁無童 ...
其實再大個D,要當佢大人咁教,我直呈比D科學書圖片佢睇,牙齒有微生物,吾刷牙會在牙齒咬蛀洞。不過有時都會扭兩扭,又要用第招氹下。