用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 九龍塘迦南 call waiting
go

九龍塘迦南 call waiting [複製鏈接]

今日收到電話了。
但是, 我們已有其他PN class am offer, 所以已 turn down 迦南嘅 pm offer

有興趣嘅,要留意電話啦!
   0    0    0    0

回覆:九龍塘迦南 call waiting

I will Take pm offer !any whatsapp group?thx

呢間............算吧啦...............

引用:I+will+Take+pm+offer+!any+whatsapp+group

原帖由 suzy1223 於 16-05-13 發表
I will Take pm offer !any whatsapp group?thx
直接去九龍塘迦南果D forum度,有人已開group

回覆 ekhc 的帖子

Right decision!

唔好意思,點解話

呢間............算吧啦.............

有咩事發生過?

引用:+本帖最後由+lingannie+於+16-5-13+17:25+

原帖由 lingannie 於 16-05-13 發表

唔好意思,點解話
上網search 下就知道

可以告知一二?我還在考慮中thanks

引用:可以告知一二?我還在考慮中thanks +

原帖由 suzy1223 於 16-05-13 發表
可以告知一二?我還在考慮中thanks
只是富榮分校問題並非九龍塘分校。校長也不是同一人。不明白為何有家長不分是非黑白,也不是九龍塘分校用家,而不停對迦南其他分校作出無理批評。

樓主應去問用家,才可真正了解是否適合你的小孩。

淺草  同意!  發表於 16-5-16 12:17
jenurbabe    發表於 16-5-14 01:35

回覆:MarcusMaC9 的帖子

另外,可看看另一post有家長問九龍塘迦南及將軍澳綠茵。有九龍塘迦南用家評語

引用:回覆+ekhc+的帖子 Right+decision!

原帖由 dreamdream081 於 16-05-13 發表
回覆 ekhc 的帖子

Right decision!
Thx.  Hope that it's a right choice

引用:Quote:原帖由+suzy1223+於+16-05-13+發表可

原帖由 MarcusMaC9 於 16-05-13 發表
只是富榮分校問題並非九龍塘分校。校長也不是同一人。不明白為何有家長不分是非黑白,也不是九龍塘分校用家 ...
Agree.
我係其他post講同你一樣既野,都俾人圍鬧。其實其他分校老師做錯咩野?其他分校老師就算有心教,俾果d所謂正義家長鬧到冇心教啦。

好呀好呀,唔該晒!

引用:Quote:原帖由+MarcusMaC9+於+16-05-13+發表

原帖由 konew720 於 16-05-14 發表
Agree.
我係其他post講同你一樣既野,都俾人圍鬧。其實其他分校老師做錯咩野?其他分校老師就算有心教,俾 ...
你覺不覺得依家好多人鍾意標籤化所有野。一間分校有問題等於全線分校有問題。幾個警察打人等於全港所有警察係黑警。根據佢地既邏輯,香港有人貪污咪即係全港人都貪污?!香港有壞人衰人賤人,咁佢地咪係壞人衰人賤人羅!如果佢地覺得自己唔係,咁仲乜仲要住係香港?!呀!全世界國家都有依D人,咁佢地真係要搬去火星或其他星球了!我好似講得偏激左少少,well我只係嘗試用佢地角度諗咋!不過,我並不是果D人,永遠不可能諗到佢地所諗既野及偉論。不過有一樣野可以肯定既係唔識尊重別人既人係永遠不會得到別人尊重。

回覆:ekhc 的帖子

我多事搭個嘴,最近同街坊鄰里閒聊,起碼有兩個家庭打算送BB去讀迦南PN,其中一個婆婆是國內人,我只是輕描淡寫提了提這件事,她說沒有聽過迦南這件事,另一個女士告訴我她BB女在名幼waiting list。我認為不應該假設所有迦南分校的作風一致,所以讓別人自己客觀分析最好。另外,如果有些媽媽沒有其他offer,目前只有迦南offer,她們自己也在等待某些名幼call waiting,心急如焚,你忍心在人家傷口上灑鹽嗎?

引用:好呀好呀,唔該晒!

原帖由 lingannie 於 16-05-14 發表
好呀好呀,唔該晒!
唔好客氣 😊

引用:我多事搭個嘴,最近同街坊鄰里閒聊,起碼有

原帖由 熊寶寶樂園 於 16-05-14 發表
我多事搭個嘴,最近同街坊鄰里閒聊,起碼有兩個家庭打算送BB去讀迦南PN,其中一個婆婆是國內人,我只是輕描 ...
完全同意!對於有D家長只聽到迦南二字,不論邊間分校都被佢地講成「垃圾學校」,「費師」,更過份地用「狗」來形容小朋友,實在太過份。佢地行為極有可能令原本一心入讀迦南既家長怕小朋友被岐視而不就讀,白白錯失自己心儀學校。富榮分校出事係事實,學校處理不當係事實。但作為家長能客觀分析,中肯地討論,總比過份偏激及不實資訊更能幫助各家長選出最適合自己小朋友的學校!另外,家長身教都好重要,請尊重別人,不要使用太過份的字眼!

回覆:MarcusMaC9 的帖子

富榮那三個老師的確有問題,但我個女讀過九龍塘迦南PN,我覺得好好喎,雖則後來k1-3在另一間所謂名幼讀。點可以因為那三個人,就無理地踩晒全部迦南呢?咁様的人比那三個老師水平又高幾多?以他們的邏輯,是否他們全家的水平都係差不多?如是的話,他們遠離迦南對將會讀和現正讀迦南的小朋友和家長是好事。

我小朋友讀緊堅道分校,得pn 冇k,我地搵k1時,分別報左富榮同九龍塘,見完2間先知每個分校其實各自為政,所以我覺得係個別事件多,加上呢次問題,深信迦南會好好檢討,做返好啲。而我小朋友返堅道學校好開心,亦見到佢學習的進度。唔需要一竹竿打一船人,將來自己小朋友去其他學校讀,都需要觀察學校如何對待學生,多關心小朋友返學的分享最好。

回覆 julilee 的帖子

‹ 上一主題|下一主題