用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 明我12宗罪 (可能有更多, 不能盡錄)
樓主: melodywong903
go

明我12宗罪 (可能有更多, 不能盡錄)   [複製鏈接]

引用:校園得一層,+一早喺你申請已知,咁都可以係

原帖由 大埔之友 於 16-05-13 發表
校園得一層, 一早喺你申請已知,咁都可以係一宗罪? 收600人又你新政策? 邊間學校會明文規定校長一定要替學生 ...
神回

引用:Quote:原帖由+tommyxsarah+於+16-05-13+發

原帖由 Sharon111 於 16-05-13 發表
而家就係有人一面倒唱衰學校而唔係單止講感受,都係個句,點解唔啱自己口味就要去左右別人選擇?
唔好講到 ...
其實佢既不幸
我唔係第一次聽

引用:Quote:原帖由+Sharon111+於+16-05-13+發表

原帖由 tommyxsarah 於 16-05-13 發表
其實佢既不幸
我唔係第一次聽
咁梗有呢啲人嘅,我都聽唔少唔收佢個小朋友嘅後來就周圍唱學校點點點,亦聽過無獎攞嘅、自己小朋友問題嘅鬧學校。
咁間間學校都有好亦有不足嘅地方,唱唔唱學校,好睇個人人格。

引用:Quote:原帖由+Sharon111+於+16-05-13+發表

原帖由 tommyxsarah 於 16-05-13 發表
其實佢既不幸
我唔係第一次聽
學校幾百人,東區算最多學生係佢,樹大招風一啲都唔出奇。年年幾百人,三四十年成萬萬聲嘅學生家長,周不時十個八個"不幸"出黎講下一啲都唔奇,咁難道另外個啲無出聲嘅人就係啞忍?或者純粹好彩?

回覆:明我12宗罪 (可能有更多, 不能盡錄)

其實他points我唔會comment,例如老師好與壞、奬多獎少呢啲真係見仁見智,太多豬肉獎也真是好無謂。

但教寫字呢個point真係無可否認係非常之差。

唔係樓主share一個冇讀過的人真係唔會知咁寫字。
咁樓主要大仔上到小學先知寫法錯晒,然後即stop細仔繼續讀。我覺得時間及時,不是有人講到點解大仔讀完俾細仔讀。
Anyway,thank you樓主share

引用:咁都話錯+ +

原帖由 melodywong903 於 16-05-12 發表
咁都話錯
好奇怪啊!硬筆咁寫

回覆:Sharon111 的帖子

為咩?我都好想知😅

回覆:fruitfulsnoopy 的帖子

多謝你,我只想大家知道依間學校係咁教小朋友

回覆:Chan343 的帖子

係,好怪好怪,仲係度讀嘅家長都唔去正視依個問題,只會害左自己小朋友

引用:係,好怪好怪,仲係度讀嘅家長都唔去正視依

原帖由 melodywong903 於 16-05-13 發表
係,好怪好怪,仲係度讀嘅家長都唔去正視依個問題,只會害左自己小朋友

...
信你。

其實之前都見樓主已經好用力同學校,教育局反影問題~無奈得不到回覆同改善~只好𨍭校~對於每項問題~可能各人有自己意見或不應同~可能真係有家長喜歡學校細~越細越好~但表達不同意見都可以心平氣和既...唔洗一黎就不停出post...一對倒話樓主自己本身有問題...呢d又係咪有禮貌既家長呢?

咁其實係咪學校真係無問題呢?我諗唔會有人咁得閒打幾百到一千字去講一間學校既...樓主都係真心分享比為黎緊搵pn/k1既家長....大人識明辨是非...可以為自己小朋友決定適唔適合呢間學校~可能有家長就係喜歡咁寫字都唔定呢~

分享多d事實無壞~好過讀左先發現有問題~應該冇人喜歡玩𨍭校架!

引用:多謝你,我只想大家知道依間學校係咁教小朋

原帖由 melodywong903 於 16-05-13 發表
多謝你,我只想大家知道依間學校係咁教小朋友
有D points 我認為比較主觀亦唔覺學校有咩問題,但亦有些points我係認同樓主,anyway, 我又唔覺你唱衰間學校,我覺得係一個share.

老實講,如果我小朋友係讀緊呢一間,其他points唔講,淨係教寫字嘅方法已經足以令我轉校

樓主有post埋作業薄和相關資料,吾係齋鬧學校,在forum分享訊息,算係合理。

其他人睇左,如果覺得無問題,係個人選擇,但樓主起碼為未入讀的家長,提供有用的資訊,咁係好事,教育廣場係咁先有用,吾應該攻擊佢。

taey    發表於 16-5-17 18:36

我無去in明我,撞時間

BTW,好多識教的學校K2先寫字. 大小肌肉發展好,好快上手

引用:係,好怪好怪,仲係度讀嘅家長都唔去正視依

...
何為之害呢?
我大仔上左小學唔駛3個月已完全自動甩哂個啲字嘅腳,我圍內成班一齊上哂小學嘅同學個個都無問題喎。
係,佢跟呢套字體係有不足之處,當然最理想係跟足小學個套黎教,但我唔認為作為家長可以咁霸道去要求一間學校為你而改囉。但雖然小學教局係有套標準建議小學去跟,但間間小學個個老師嘅要求標準都唔同,咁你係咪要求間小學為你而改?要求小學要改返你讀幼稚園時教個套?
間間幼稚園教個套都唔同,只不過明我用呢套較少人見,但唔係錯,亦唔係學校自己作出黎架囉。
點解大部份人上到小學適應到,但係你仔適應唔到就挫敗呢下?

引用:樓主有post埋作業薄和相關資料,吾係齋鬧學

原帖由 Jane1983 於 16-05-13 發表
樓主有post埋作業薄和相關資料,吾係齋鬧學校,在forum分享訊息,算係合理。

其他人睇左,如果覺得無問題 ...
你睇清楚佢出篇野未?提供資訊?
齋 post for reference就係囉。
咁佢隻隻字攻擊學校就係應該?咁樣 post啲作業出黎加埋咁樣狂鬧都唔係齋鬧係咩?

引用:樓主有post埋作業薄和相關資料,吾係齋鬧學

原帖由 Jane1983 於 16-05-13 發表

其他人睇左,如果覺得無問題 ...
鐵粉的理由是錯都ok,上小學用幾個月時間甩咗隻腳咪冇事囉。大家慳啖氣吧。anyway 支持樓主公開第一身的不快經驗。

Jane1983    發表於 16-5-14 09:11

引用:Quote:原帖由+Jane1983+於+16-05-13+發表樓

原帖由 bubuG 於 16-05-14 發表
鐵粉的理由是錯都ok,上小學用幾個月時間甩咗隻腳咪冇事囉。大家慳啖氣吧。anyway 支持樓主公開第一身的不 ...
哈哈哈,好幽默。

用幾個月undo D無謂嘢,小孩天真無邪的光陰有幾多個月?細細個花大量時間寫字工整到機械人咁,之後undo不必要的書體, 這是常理?

話俾人知自己仔女好快適應到,抗壓能力高。咁世界上有D壓力係不必要,樓主公開絕對合情合理,不容打壓。亦體會樓主愛孩心切,用字較重也情有可原,讀者自會分析。

反而擔心鐵粉孩子過度操練,像視學報告所指,得不到均衡發展。

sweetybobo  講得非常好, "用幾個月時間去改就冇事", 明知有錯都唔糾正, 唔係學校問題唔通學生有問題?   發表於 16-5-20 17:01
貝珠  like  發表於 16-5-14 00:59
‹ 上一主題|下一主題