用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 平均報幾多間幼稚園PN?
go

平均報幾多間幼稚園PN? [複製鏈接]

請問各位家長會幫仔囡共報幾多間PN? 最後有多少間取錄呢?(direct offer or waiting list)
我就黎要幫BB報N班, 正苦惱要報幾多間先至穩陣。如果報好多間,interview 起上黎又唔知bb 同我能否handle?

請指教! thanks!!!
   2    0    0    0

回覆:平均報幾多間幼稚園PN?

第一次唔識,大部分附近同出名的都報左,報左9間,5間正取,1reject,4間waiting

引用:請問各位家長會幫仔囡共報幾多間PN?+最後有

原帖由 bmaychi 於 16-05-12 發表
請問各位家長會幫仔囡共報幾多間PN? 最後有多少間取錄呢?(direct offer or waiting list)
我就黎要幫BB報N ...
我報的全都無撞時間所以完全唔辛苦,當去玩下見識下好似返playgroup咁。

回覆:bmaychi 的帖子

我只係報咗3間,in 咗2間,因為最後一間未in已經有學校收咗所以冇in, 所以係in 兩間一間收咗。

引用:請問各位家長會幫仔囡共報幾多間PN?+最後有

原帖由 bmaychi 於 16-05-12 發表
我就黎要幫BB報N ...
如屋邨全日班會較難入,要報下D半日班較好D。如小朋友比較活潑好動都報多幾間。但如你自己認為N可讀可唔讀,簡單報3-4間可以了。

報了9間,因撞期in了5間,4間offer .1間waiting!

報讀6間
面試6間
目前結果:收到3間Offer,2間second interview後on waiting list,1間未能進入second interview。

回覆 MarcusMaC9 的帖子

我就係大部分報了全日制,亦最終大部分都係waiting,好好彩最後有一間心儀的收了

引用:回覆+MarcusMaC9+的帖子 我就係大部分報了

原帖由 mama122013 於 16-05-12 發表

我就係大部分報了全日制,亦最終大部分都係waiting,好好彩最後有一間心儀的收了 ...
全日班真係比較難,特別村校,多數得十多個位。你最後入到,值得開心!

對呀,知道收左那一刻,真係有d 以為中六合彩咁~~

大細B策略不同

引用:大細B策略不同 +

原帖由 (=.=) 於 16-05-12 發表
大細B策略不同
點吾同?可分享一下嗎?

樓上的BB interview表現應該好好, 有咁多offer。是否都是大b?

聽講話報十間八間好正常, 因為好多時兩間心儀的學校interview 會撞期...又怕interview 時間碰巧係小朋友休息時間...

另外,假如 A 學校收左(direct offer) 跟住 B 學校(較心儀的學校) call waiting,大家又會唔會考慮轉校呢?

bmaychi 發表於 16-5-13 09:04
樓上的BB interview表現應該好好, 有咁多offer。是否都是大b?

聽講話報十間八間好正常, 因為好多時兩間心 ...
-> 另外,假如 A 學校收左(direct offer) 跟住 B 學校(較心儀的學校) call waiting,大家又會唔會考慮轉校呢?

會轉呀

引用:樓上的BB+interview表現應該好好,+有咁多of

原帖由 bmaychi 於 16-05-13 發表

聽講話報十間八間好正常, 因為好多時兩間心 ...
我都會轉啊!

Mine is an August BB. I applied 8 schools, took the interview for 4, there was one school that my son did not finish interview (it was his sleep time), and 2 offers for pm class received. The other was a waiting offer. I withdrew the latter 4 interviews, including St. Cat, SJC, Cannan, and a local school near home.

回覆:平均報幾多間幼稚園PN

我想問大家如果一開始報pm班為首選會唔會取錄機會會大點?

PM機會會大D....但都係面試表現最緊要.
另外如果係細B, 就要報多幾間. 所以話大細B嘅策略係有唔同.

我主力搵全日,因為我女係細B所以都報咗間半日既做backup,卒之最後係報咗5間,得4間有得in,2間全日有offer,1間半日下午班有offer,1間全日waiting。

引用:我想問大家如果一開始報pm班為首選會唔會取

原帖由 angelhi 於 16-05-13 發表
我想問大家如果一開始報pm班為首選會唔會取錄機會會大點?
我覺得無分別,其實通常啲學校係比家長選擇時段,照填意願,例如1.上午班;2.下午班。咁到時學校真係比offer你小朋友時就會自動放去有位的時段。我覺得學校唔會因為你選擇下午班優先而比你先。

‹ 上一主題|下一主題