用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 請指教﹕123, abc, color教法
go

請指教﹕123, abc, color教法 [複製鏈接]

其實囝囝已經快3歲,有讀PN班,課程內容老師亦有教。
但一直都唔識!

請指教意見及方法, 謝謝!
   0    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

平時講嘢,多加顏色同量詞,多教佢觀察環境
七田真早教,係會講,藍色天空,綠色的草,和暖的陽光... 總之乜都加形容詞!係零歲開始講~

123就可以數樓梯、打千秋,仲有罰time out時數!
ABC~ 有無唱ABC song? 定係你指認字?
恐龍家

回覆:請指教﹕123, abc, color教法

123,我會同佢出街數樓梯,數物件,有啲書教數數,就捉住佢手一齊數

Abc,書,磁石板,唱abc song

Color,書,出街周不時問佢咩色,搭地鐵每個站又有顏色

我自己湊,我會將啲嘢融入生活

引用:其實囝囝已經快3歲,有讀PN班,課程內容老

原帖由 magmama119 於 16-05-12 發表
其實囝囝已經快3歲,有讀PN班,課程內容老師亦有教。
但一直都唔識!
我將所有事物溶入生活去教。數樓梯級,數有多少車駛過(因個仔喜歡車),見到消防用水龍頭,又會問係咩色 (因為他喜歡消防車)。另外,我教ABC 個陣不會順序教,你順序教,佢念口黃咁,都唔知佢識唔識。有時教吓A 有時講吓F, 總之打亂來教。希望幫到你。

家裡有無同小朋友玩下教下?

yee123480 發表於 16-5-16 17:17
家裡有無同小朋友玩下教下?
No r.我囝資質差。。
本身有LH offer都唯有放棄, 跟唔到

引用:Quote:yee123480+發表於+16-5-16+17:17+家

原帖由 magmama119 於 16-05-16 發表
No r.我囝資質差。。
本身有LH offer都唯有放棄, 跟唔到
你點解咁講既?你要多d同小朋友互動,從生活中玩下學下先記到入腦同深刻,你無同佢玩但又話佢資質差既?如果真係咁差無理由LH收架喎,你比多d時間同佢玩下講多d野

‹ 上一主題|下一主題