用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 I位/到校服務
樓主: 貓后
go

I位/到校服務 [複製鏈接]

KCHK 發表於 16-5-14 11:31
I 位係兼收位, 即學校有提供言語治療及有些時候在校上緊堂時比安排獨立訓練。 應該係好過到校服務的。到校 ...
我有時都搞亂咗,咁S位又係乜?我個仔兩歲開始去排,社工話只可以選一個。應該係排咗E位。點解BK呢度好似個個都可以排哂E/I/S位?搞唔明……

回覆:I位/到校服務

S位係特殊位, 係比需要大量支援的學校(幼稚園), 有言語治療, 物理治療同職業治療。E 位係早期訓練有三樣治療都有, 但家長要自己帶小朋友上訓練, 要約時間做。I 位係兼收位, 即去主流學校到有兼收位老師比訓練。

回覆 KCHK 的帖子

請問其實 係咪一般一開始 I位先 (我排E合同時排埋S位) 之後如果排到S位就讀住等有進步再由中心做轉介去I位

係咪禁呢?  因為我都有D亂, THANKS!

引用:回覆+KCHK+的帖子 請問其實+係咪一般一開

原帖由 AngelVenus 於 16-08-23 發表
回覆 KCHK 的帖子

請問其實 係咪一般一開始 I位先 (我排E合同時排埋S位) 之後如果排到S位就讀住等有進步再 ...
我諗你有小小混亂了, 通常派S 位的, 會有E 位比佢做過度期, I 位係無咁嚴重的, 可以去正常主流學校, 但有兼收老師做個別訓練,不過近來由於需求增加, 政府推出左關愛基金(又名學津)做過度期,又推出到校服。如果家長比較主動的, 可能試過幾樣資助直至派到S 位先停, 因為這樣的訓練真係要用好多錢。

引用:我個仔2歲時排到做評估,+當時係我覺得佢唔

原帖由 貓后 於 16-05-12 發表
我個仔2歲時排到做評估, 當時係我覺得佢唔識講野, 連手指指都唔識, 擔心佢係自閉, 所以我自費歲半就開 ...
想問問你有冇請上門言語治療師?

回覆:goodmorningsir 的帖子

最初我係上私人言語治療

貓后 發表於 16-5-18 15:57
我有自己報私人的綜合社交小組

你好,可否pm我仔仔讀的社交小組
我仔2歳8個月,協康的要3歲
‹ 上一主題|下一主題