用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 Montessori
go

Montessori

小兒17個月開始番Montessori, 需要獨立上堂,其實老師好有耐性,環境亦好好,但小兒上左兩星期都喊,一知道要入課室就喊...見到佢喊,心都痛埋

我有懷疑自己係未太細個比佢讀?諗梗繼唔繼續好....

回覆:Nannymui 的帖子

坊間通常都係兩歲後先會獨立上課 如果小朋友未ready千萬唔好強逼他分離

簽名被屏蔽

引用:坊間通常都係兩歲後先會獨立上課+如果小朋

原帖由 peacefulsea 於 16-05-12 發表
坊間通常都係兩歲後先會獨立上課 如果小朋友未ready千萬唔好強逼他分離

...
我諗住觀察一個月後,佢都係喊得咁慘就放棄

引用:小兒17個月開始番Montessori,+需要獨立上堂

原帖由 Nannymui 於 16-05-12 發表
小兒17個月開始番Montessori, 需要獨立上堂,其實老師好有耐性,環境亦好好,但小兒上左兩星期都喊,一知道 ...
我囡囡果時都係17個月開始獨立返Montessori playgroup,我又覺得喊唔係未ready,只係適應既過程。
果時有個同學仔喊左個幾月,先唔喊。之後佢返PN冇喊過。
亦見過有2歲半既小朋友頭3星期都係喊。
我囡唔喊之後,好大進步。返2個月既進步多過之前返左8個月既親子班。返左半年,囡囡發展好過d大過佢但岩岩黎返既小朋友。

不過實際情況老師最清楚,你同老師傾下。果時老師俾左個建議我,叫我搵其他人帶佢返,囡囡入左課室我先入centre,因為囡囡最痴我,唔係同我分離,佢情緒冇咁波動。

邊間montessori 可以比17個月獨立上課呀?

引用:Quote:原帖由+Nannymui+於+16-05-12+發表小

原帖由 konew720 於 16-05-12 發表
我囡囡果時都係17個月開始獨立返Montessori playgroup,我又覺得喊唔係未ready,只係適應既過程。
果時有個 ...
好多謝你既回覆呀!我真係見到佢喊到我心都痛埋!平時weekdays 婆婆帶佢番,佢一見到老師出黎就好似知道我地要走咁。我唔知堅唔堅持好,同老師傾過,佢話小兒都唔係全程喊,要慢慢黎...因為佢12月番n班,插班生到時連一日都唔比父母陪上堂,所以先試下放手比佢早啲適應

引用:Quote:原帖由+konew720+於+16-05-12+發表我

原帖由 Nannymui 於 16-05-13 發表
好多謝你既回覆呀!我真係見到佢喊到我心都痛埋!平時weekdays 婆婆帶佢番,佢一見到老師出黎就好似知道我 ...
小朋友上堂時,你地要離開centre?
你要不停同佢講,你地會係課室多面等佢。俾多d信心佢。

引用:Quote:原帖由+konew720+於+16-05-12+發表我

原帖由 Nannymui 於 16-05-13 發表
好多謝你既回覆呀!我真係見到佢喊到我心都痛埋!平時weekdays 婆婆帶佢番,佢一見到老師出黎就好似知道我 ...
咁老師有冇話佢做緊咩野先唔喊?

引用:Quote:原帖由+Nannymui+於+16-05-13+發表好

原帖由 konew720 於 16-05-13 發表
小朋友上堂時,你地要離開centre?
你要不停同佢講,你地會係課室多面等佢。俾多d信心佢。

...
可响出面睇住閉路電視望住佢入面上堂既情況。

老師話因為佢仲未同幾位老師熟,冇安全感所以喊

回覆:Montessori

其實點觪要咁早分離?我小朋友兩歲前我一直陪佢去playgroup, 到兩歲多少少playgroup老師覺得ready,就叫我間中在外面等,遂漸訓練,到我女兩歲三個月我見佢ready才開始去Montessori,我女一下都冇喊,次次玩到吾肯走。到我女番nursery都冇喊過,之後k1要自己入去的interview都全部冇喊。
稔番真係要多謝playgroup 位老師。
Btw如果處理得好,小朋友吾洗喊著學分離的。

想問下返邊間????

引用:其實點觪要咁早分離?我小朋友兩歲前我一直

原帖由 964000 於 16-05-17 發表
其實點觪要咁早分離?我小朋友兩歲前我一直陪佢去playgroup, 到兩歲多少少playgroup老師覺得ready,就叫我 ...
逐漸分離唔係個個小朋友適合。

回覆:Montessori

小朋友已經適應左,返學返得好開心了 多謝大家既回覆

964000 發表於 16-5-17 22:30
其實點觪要咁早分離?我小朋友兩歲前我一直陪佢去playgroup, 到兩歲多少少playgroup老師覺得ready,就叫我 ...

請問可以點處理得好d呢?我個女十三個月,想去day care,any tips?

newmama2015 發表於 16-10-10 18:55
請問可以點處理得好d呢?我個女十三個月,想去day care,any tips?

13m 咁細時我當時和小朋友一起上playgroup, 到24m才在他熟悉的環境開始短暫分離,例如告訴他上一下廁所,很快回來,之後逐漸加長,千萬不要騙他或突然消失,不過個個小朋友吾同。

964000 發表於 16-10-10 20:17
13m 咁細時我當時和小朋友一起上playgroup, 到24m才在他熟悉的環境開始短暫分離,例如告訴他上一下廁所, ...

I see, 想知道多d睇下有冇好d嘅方法處理,因為依家安排湊佢搞到我好大壓力所以寧願佢返全日。佢依家唔同人湊驚搞到佢好混亂呀。

引用:Quote:964000+發表於+16-10-10+20:17+ 13m+

原帖由 newmama2015 於 16-10-11 發表
I see, 想知道多d睇下有冇好d嘅方法處理,因為依家安排湊佢搞到我好大壓力所以寧願佢返全日。佢依家唔同人 ...
你可以做既係早2星期不斷同你小朋友講佢要自己入去day care 中心,媽咪/爸爸放工去接佢,俾大量心理準備同心理輔導佢。
唔好懷疑小朋友唔識聽,13m一定識聽,亦唔好懷疑小朋友適應能力。

回覆樓主:

其實幾時開始同點理分離係因人而異,我大女由7個月大上親子班,到2歲4個月嘗試自已入課室都要喊足一個月,到2歲半返PN都仲喊。现在细女由一歲開始上親子班,到1歲8個月轉為自己入課室的班,一次都冇喊。所以其實係要睇小朋友個别性格情況。
當個好爸爸