用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 耐性&專注的分別
go

耐性&專注的分別 [複製鏈接]

一直都覺得仔仔嘅專注力好強,但最近發現佢非常缺乏耐性, 一悶少少就想走,就逃避。你哋小朋友都有相同情況嗎?

0    0    0    0

引用:一直都覺得仔仔嘅專注力好強,但最近發現佢

原帖由 Brainwave 於 16-05-12 發表
一直都覺得仔仔嘅專注力好強,但最近發現佢非常缺乏耐性, 一悶少少就想走,就逃避。你哋小朋友都有相同情 ...
對某些東西都會超級冇耐性。但喜歡的東西,可專注五丶六小時不休息。

準媽咪    發表於 16-5-12 12:43

"一直都覺得仔仔嘅專注力好強".........系, 我都咁曾經認為
"但最近發現佢非常缺乏耐性, 一悶少少就想走,就逃避。你哋小朋友都有相同情況嗎?"..........系一樣

回覆:耐性&專注的分別

呢個問題其實係引申到應該放佢喺邊個教育體系內。

回覆:Brainwave 的帖子

呢個係一個有趣嘅題目!每個人有唔同興趣,如果你對一件事好有興趣而你又花時間去做,會出現專注。如果你對一件事情並不是有太大的興趣,而你又肯花時間去做,呢個時候叫耐性。即係你同好朋友傾計,聆聽對方的說話,呢個叫做專注。如果你個敵人同你講嘢,你喺唔想聽佢講嘢,但係你依然聽佢講,呢個叫做耐性。放番去教育嘅角度嚟睇,睇下家長想要求小朋友在乜嘢環境下成長。如果你想小朋友開心愉快學習,當然係放佢喺一啲開心嘅環境下,培養佢個興趣去學習。但你是諗下將來個世界係唔係所有事都能夠引發佢嘅興趣,如果你想培養佢堅毅嘅精神,你應該係培養佢個耐性。世事無絕對,你能夠送一個愉快人生比佢就放係專注,畢竟大腦神經係需要愉快學習才能夠事半功倍。但如果你唔能夠保證送一個愉快人生比佢,重點在於培訓耐性就真係一個教育。睇吓教育個出發點是培養知識學習興趣,或是培養生活技能。

回覆:耐性&專注的分別

其實唔知係咪資優...但各方面發展好快.....似你地上面講對鍾意既野好專注....但悶就冇耐性....請問1歲半BB覺得悶成日走左去...你地會有咩遊戲同佢玩?

回覆:Yeahly_ly 的帖子

唔好用大人的理解睇小朋友,你覺得悶唔代表佢覺得。小朋友是白紙一張,所有事物都新奇。在他們眼睛裡只有新奇同更新奇的分別,他們在不斷探索中 ……

" 對鍾意既野好專注....但悶就冇耐性...."  其實大人都會啦 ! 我都會

玩佢鍾意既野囉, 如果愛書就一定唔悶, 再唔系就 DVD, 做小手工, 遊樂場放電, 動植物公園.....

回覆:準媽咪 的帖子

以上全是很好的建議,除了 DVD (或手機),很多家長以為孩子坐定了便是專注,其實最易使孩子慣性不專注的是動畫面。試想一想,孩童習慣了動畫面,可是入了小學後的黑板是靜畫面。這一下真的苦了孩童。在選擇動畫面時,越舊越好,因為以前的畫面較慢。近幾年越做越快……似為滿足大人而忘記了孩子的需要……

準媽咪    發表於 16-5-20 13:58

引用:一直都覺得仔仔嘅專注力好強,但最近發現佢

原帖由 Brainwave 於 16-05-12 發表
一直都覺得仔仔嘅專注力好強,但最近發現佢非常缺乏耐性, 一悶少少就想走,就逃避。你哋小朋友都有相同情 ...
可能男仔係咁,我女呢方面算好D。不過我平時很少看電視,看圖書砌積木/lego多。

引用:Quote:原帖由+Brainwave+於+16-05-12+發表

原帖由 964000 於 16-05-15 發表
可能男仔係咁,我女呢方面算好D。不過我平時很少看電視,看圖書砌積木/lego多。

...
我果個也迷看書及Lego, 砌Lego就非常專注,6小時都得!

引用:Quote:原帖由+Brainwave+於+16-05-12+發表

...
其實我遇到嘅問題同興趣班有關。佢鍾意學&較有挑戰性嘅嘢,佢未夠鐘就趕住大人帶佢上堂,學嘢吸收得超好,老師對佢表現讚不絕口;另一個興趣班,比較多人上,節奏較慢,佢上到一半叫住要走。
我想畀佢知道就算唔鍾意,都應該忍耐到落堂。佢出年就會讀間比較傳統嘅學校,真係唔知有無幫佢揀錯。

引用:呢個係一個有趣嘅題目!每個人有唔同興趣,

原帖由 QQson 於 16-05-12 發表
呢個係一個有趣嘅題目!每個人有唔同興趣,如果你對一件事好有興趣而你又花時間去做,會出現專注。如果你對 ...
認同到極!

引用:Quote:原帖由+964000+於+16-05-15+發表可能

原帖由 Brainwave 於 16-05-15 發表
其實我遇到嘅問題同興趣班有關。佢鍾意學&較有挑戰性嘅嘢,佢未夠鐘就趕住大人帶佢上堂,學嘢吸收得超好, ...
興趣班我女上全部都ok有興趣,包括D成班人坐係到坐成個鐘的,不過我冇上學術如認字數學個D,個D太細上我都驚太悶頂吾順。
我自細都有訓練下佢耐性,因為學懂延遲回報在心理學上是很重要的特質。

返小學無得逃避d悶嘢/自己無興趣嘅科目,而且要留全日。
係心理上我也有不停提個囡,小一二補番d弱嘅主科,快升小三,開始會發揮她的長處及興趣。
她對弱的科目已經有根基,慢慢再學,豈碼不會無曬信心。

引用:Quote:原帖由+Brainwave+於+16-05-15+發表

興趣班我女上全部都ok有興趣,包括D成班人坐係到坐成個鐘的,不過我冇上學術如認字數學個D,個D太細上我都 ...
延遲滿足足樣嘢我努力咗好耐都做唔到。

conniewktang 發表於 16-5-12 12:07
對某些東西都會超級冇耐性。但喜歡的東西,可專注五丶六小時不休息。

...
My kids and I are also like that. However, my husband has a higher EQ, he can keep working to those things really bored. That's why he is a bread earner for the family.
‹ 上一主題|下一主題