用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 25分循道vs 20分聖瑪利
樓主: timyeemama
go

25分循道vs 20分聖瑪利

回覆:25分循道vs 20分聖瑪利

如果我係楼主,就算真係唔想入循道,

若果20分係天主教教友分,

我會用黎抽聖保祿天主教小學,一定唔會去抽St Mary。

當然前提係搞得掂番學交通。

引用:Quote:siden+發表於+16-5-12+12:26+考唔到

原帖由 hkpapa852 於 16-05-12 發表
其實入唔到St Mary, 唔理係入循道, 定係入到油天, 對女仔嚟講都係無乜好處.

女仔留係油尖旺網升中, 6年後 ...
請問女仔抽邊區會較好,交通不是問題

Yanamami  中西区  發表於 16-5-13 10:37

回覆 hkpapa852 的帖子

我都係咁話,女仔係油尖旺真係唔掂,有得博 St. Mary 梗試,St. Mary 同循道中學應詃唔同 banding,而且 St. Mary 係女校,循小係男女,相對競爭又大啲。

回覆:25分循道vs 20分聖瑪利

叫人攞20分去搏st mary嘅人。

究竟你地知唔知st mary 呢幾年一係就25分都收唔哂,一係就20分只係收得一兩個?

咁都叫人攞20分去搏

karen55407    發表於 16-5-12 23:35

siden 發表於 16-5-12 16:07

究竟你地知唔知st mary 呢幾年一係就25分都收唔哂,一係就20分只係收得一兩 ...

其實如果一定要揀呢兩間中揀一間而我又得一個女, 我真係會去搏St Mary.

循道中學一早嫌棄小學部既學生, EDB未出一條龍微調規範時已經一早話會慢慢將直屬位由上限85%減到~50%, 點解會咁呢? 大家真係要諗吓. 所以, 循小係咪真係咁值搏呢?

如果我係樓主, 計清楚自己有咩分, 同睇吓自己住係邊區, 再決定搏乜.

如果個20分係天主教分, 咁我當然唔去搏St Mary啦! 我就即刻走去搏MCS, MPS, SH, 或者差少少既HF.

mayyylai    發表於 16-5-12 16:41
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:叫人攞20分去搏st+mary嘅人。 究竟你地知

原帖由 siden 於 16-05-12 發表

究竟你地知唔知st mary 呢幾年一係就25分都收唔哂,一係就20分只係收得一兩 ...
同意!如果係我,我會自行㨂間機會大嘅循道,況且,循道也是一間不錯學校。

引用:Quote:siden+發表於+16-5-12+16:07+叫人攞2

楼主跟你咁做,將來抽獎抽咗去比循道差幾倍嘅寶校,唔會後悔咪得囉

siden 發表於 16-5-12 16:21
楼主跟你咁做,將來抽獎抽咗去比循道差幾倍嘅寶校,唔會後悔咪得囉

...
樓主夫婦係兩間小學既舊生(應該係啦?!) 我諗佢地應該好清楚兩間小學既情況, 邊間心儀同適合阿女多D.

至於係以極低機會搏間超級一線龍校, 定係以極高機會先穩入一間可能只係二線既學校, 樓主自己諗清楚了!

mayyylai    發表於 16-5-12 16:44
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

循中減直属位未必是循小不済, 可能是循小band 1的學生不以循中為首選, 而循中又不甘心只收循小band2的學生

又想穩陣,又想搏,我會用Siden的方法。拿住循道,努力考私小,再去抽St Mary。

今時今日,無back up去抽係好大壓力。識對國内人家長,無部署,一心信自己优良基因實得,點知全軍覆没,而家等抽奬。31網,睇佢真系笑唔出。

lauwingtai    發表於 16-5-12 22:56

樓主揀邊間小學仲要記得要考慮埋自己小朋友嘅學習能力,St. Mary 一定谷,至於循小就唔知啦。

循小都吾係輕鬆...

引用:叫人攞20分去搏st+mary嘅人。 究竟你地知

原帖由 siden 於 16-05-12 發表

Exactly, St Mary's 得果50個位自行,仲未計有人有機會攞住30分(中小學同一校址,有家姐中學部讀緊),25都入唔晒又幾時輪到20!俾著我都拎住間循道先再想辦法叩其他,派咗寶校想叩返循道都難,人地見你有25分都唔揀,點解釋?

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+16-5-12+16:18+

點解唔搏HA ? 因為位少?

mayyylai 發表於 16-5-12 16:48

樓主揀邊間小學仲要記得要考慮埋自己小朋友嘅學習能力,St. Mary 一定谷,至於循小就唔知啦。 ...

好似有家長話小六可以hea住咁玩。。。咁應該唔會好谷卦!

唔似得其他穩陣的家長,如果我係手執20分的舊生,SMCS一定係不二
之選。搏,可能得;唔搏,一定唔得!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:Quote:mayyylai+發表於+16-5-12+16:48+樓主

原帖由 奥脫福 於 16-05-12 發表
好似有家長話小六可以hea住咁玩。。。咁應該唔會好谷卦!
小六係hea,不過小三至小五就唔惹小

引用:Quote:siden+發表於+16-5-12+16:21+楼主跟

樓主夫婦係兩間小學既舊生(應該係啦?!) 我諗佢地應該好清楚兩間小學既情況, 邊間心儀同適合阿女多D.

至於 ...
我覺得佢係兩邊都有宗教分

siden  Same thought  發表於 16-5-13 09:12

決心d把心—橫啦……

我當年41網得15分抽Maryknoll, 你當我搏又好运吉又好,反正無其他学校想入,—心係入唔到Maryknoll就讀私校。(結果梗係入私校啦……派左间無揀过既唔知乜東東)

hppa  you had a great private school as back up  發表於 16-5-13 14:30

留意循道巳經冇咗直屬位, 女仔喺油尖旺區, 到升中時就知冇直屬既痛苦.