用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 為自閉症小朋友而設的小一預備班
go

為自閉症小朋友而設的小一預備班

想請問有冇為自閉症小朋友而設的小一預備班?

醒目開學勳章

引用:想請問有冇為自閉症小朋友而設的小一預備班

原帖由 amandy 於 16-05-11 發表
協康會

耀能都有

醒目開學勳章

引用:想請問有冇為自閉症小朋友而設的小一預備班

原帖由 amandy 於 16-05-11 發表
Btw, 今年見頗多社福機構都有暑假的小一預備班, 如果樓主小朋友是輕度高功能的可選比一般小朋友的, 因為比自閉小朋友的一般要早報名及貴些不過多的堂

回覆 piglet0529 的帖子

請問係咪要另外評估先知小朋友係咪高功能? 之前CAC冇提過....

醒目開學勳章

引用:回覆+piglet0529+的帖子 請問係咪要另外評

原帖由 choichoibb2011 於 16-05-13 發表
回覆 piglet0529 的帖子

請問係咪要另外評估先知小朋友係咪高功能? 之前CAC冇提過.... ...
報告不會提, 但醫生有機會講, 高功能即智力正常甚至有的科目資優

我見到好多中心都有小一預備班,真係睇到花多眼亂。除咗協康會耀能, 有無人試過邊間好介紹?我想搵間1對2師生比例。可以睇住個仔,佢有滋擾性問題,坐唔定,就算坐得定又唔專心。真係好擔心佢。所以貴少少都唔緊要,最緊要可以訓練好個仔啲行為問題。

我網上見到以下機構有,有冇人家長試過?有無其他中心好介紹?  

Step
Autism Partnership
Little Acorn Child

回覆:為自閉症小朋友而設的小一預備班

其實小朋友有無在這些中心訓練? 我就覺得最好找同一間集團的小一預備班, 因為通常唔同地方的老師會互相通電話, 知道小朋友的脾性, 咁樣會容易搞d

我仔舊年上早期訓練時協康會都有小一適應班, 但上足一年的, 不過好似一個月一次....好咗對上小一係認知多咗, 知道具體情況係點, 對佢有好大的幫助...

回覆:為自閉症小朋友而設的小一預備班

Joyful Kids都有小一預備班!

回覆:amandy 的帖子

就是因為要升小一,小一是大班教學,適應班要小朋友學習在大班裡會發生的問題,所以鼓勵樓主適應班開始給小朋友在大班中適應。
學習在小一裡,沒有老師貼身照顧,如何跟著流程自己照顧自己
學習在大班裡,如何跟小朋友相處
在小朋友互動中,如何互相學習
幼稚園照顧得太好,上小一往往最難適應是突然沒有老師照顧。自己要搞惦晒所有野!

醒目開學勳章

引用:我見到好多中心都有小一預備班,真係睇到花

原帖由 amandy 於 16-05-18 發表
我見到好多中心都有小一預備班,真係睇到花多眼亂。除咗協康會耀能, 有無人試過邊間好介紹?我想搵間1對2 ...
你的小朋友是今年升小一嗎? 有沒有正接受特殊訓練? 因為就算比特殊小朋友的升小一適應班也是大班的了, 你說想1:2, 看來行為問題頗嚴重, 應該先處理, 否則日日收電話投訴, 一線小學甚至想你轉校