用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 住將軍澳選幼稚園
樓主: hazelbb
go

住將軍澳選幼稚園 [複製鏈接]

回覆 fionwuwu 的帖子

有興趣想知邊間K 係一上地鐵站就到學校. 我也想自己送佢返學.

f.emily 發表於 17-10-13 16:06
回覆 fionwuwu 的帖子

有興趣想知邊間K 係一上地鐵站就到學校. 我也想自己送佢返學.

北角明慧

回覆 dolly_cheers 的帖子

北角明慧啊

學之園個人覺得唔谷,小朋友返得好開心,家長好識得帶小朋友去玩,唔會死讀書,用家意見

lavender912 發表於 16-11-18 18:02
唔使咁激動

我小朋友每日出門口都有父母一齊陪同返學,我個人覺得冇野幸福得過可以兩個人每日送佢返學,我 ...

我好少留言,但真係忍唔住,咩叫‘唔會比小朋友讀啲學卷學校,學壞只需要3日?’幼稚園的小朋友可以有多壞?一些屋企經濟不是太好,一些比較平傭的小朋友,讀呢啲所謂既學卷學校,就是壞?我覺得家長想小朋友讀心目中的學校,唔係問題,但唔需要咁樣去評價一些唔係你心目中的學校囉,事實係有好多唔出名的學校都好有愛心,小朋友都讀得好開心,我又唔見得一個幾歲大的小朋友會有幾壞!個人覺得家長的價值觀對小朋友都好大影響!

PurinBB 發表於 16-10-27 13:53
青衣商會 VS 藍田迦南,兩間比較請問邊間好些?

想輕鬆就青商
注重學術及小一銜接就迦南

回覆樓主:

其實好睇你要谷定唔谷,tko 好嘅私幼有LH, 德寶就唔知,GV我小朋友讀過並非想像咁好,而學卷我都聽過青商,聖安德肋幾好,如果家長來回可親自接送較好,如果要出去讀,地點我始終唔會過海,另願九龍塘,我小朋友最終讀完K1出左KLN Tong 讀,我大部份放學會自接,因為佢要求返學坐校車,上午班
P. S我係比較谷嘅家長,想佢升小無咁辛苦,所以出去讀,唔關TKO有無好嘅幼稚園,同埋試過真係有差別(私校)

回覆 BC2018 的帖子

我也住將軍澳, 今年開始報K, 我而家都唔知報咩好? 報左北角明慧, 我想問下可否推介下九龍塘學校, thanks.

TonnySS 發表於 18-9-18 17:37
回覆 BC2018 的帖子

我也住將軍澳, 今年開始報K, 我而家都唔知報咩好? 報左北角明慧, 我想問下可否推介下 ...

Del

Mimian 發表於 16-12-6 01:20
如果日後K班想考st. Cat之類的幼稚園,
請問將軍澳有什麼N班建議呢?德寶?
...

德寶用家,我們幾個相熟家長都好滿意,語景同老師都比預期中好,當然佢吾係一線私幼,我地幾個都有名幼K1 offer,但若無,留係度讀都無悔

hazelbb 發表於 16-5-10 19:08
遲d會搬去康城,請問邊間比較好? 有考慮過去香港島嗰邊讀,例如真光,靈糧堂。  希望大家比d意見,因為對 ...

建議不如直接搬去港島,交通方便,始終要搭多過海車往返幼稚園,另外很多港島幼稚園早上沒有直接校車到將軍澳,下午才有!

回覆樓主

如果住將軍澳想去港島讀大家又會揀邊間幼稚園呢?假如留係將軍澳讀,升小學又有邊間比較好呢?

hazelbb 發表於 16-5-10 19:08
遲d會搬去康城,請問邊間比較好? 有考慮過去香港島嗰邊讀,例如真光,靈糧堂。  希望大家比d意見,因為對 ...

你想唔谷就唔會過港島
k1 要佢山長水遠。。。

個個家長價值觀吾同!不能一概而論!不過卷幼同私幼!最大分別在於課程!當然智識上叻!吾代表叻!價值觀更重要!不過可以揀就私幼吧

sinsinbaby 發表於 18-7-17 20:43
我好少留言,但真係忍唔住,咩叫‘唔會比小朋友讀啲學卷學校,學壞只需要3日?’幼稚園的小朋友可以有多壞 ...

哈哈,完全認同。點解要將成年人嘅無謂階級觀念擺落小朋友到呢?幼稚園幾歲人仔可以點學壞呢?呢位家長未免太貶低學券學校了吧。其實幾好嘅教育,最重要都係家長本身嘅身教。況且我想知⋯⋯其實明慧又有幾"優越"呢?

回覆 lavender912 的帖子

個人認為家長既價值觀比讀邊間學校更緊要我住康城,日日都過海返工
對大人黎講都累,何況係小朋友?

kinki2130 發表於 19-6-22 14:40
回覆 lavender912 的帖子

個人認為家長既價值觀比讀邊間學校更緊要我住康城,日日都過海返工

我又覺得好視乎每個family個生活係點喎
有啲可能父母都港島返工,送完返學去返工係最理想,同埋如果tko or tkl去北角係好快
唔可以就咁judge人呀嘛

我住康城,黎緊仔9月都會係銅鑼灣讀「學卷」幼稚園,FTM,會自己湊.

hellomimichu 發表於 19-7-13 13:40
有啲可能父母都港島返工,送完返學去返工係最理想,同埋如果tko or ...

我的價值觀係無論學劵或私立幼稚園都有好同唔好,而唔係認為讀學劵就一定係差,咩「學壞只需三日」咁。至於過唔過海返學,又另一件事,同價值觀無關。

hellomimichu 發表於 19-7-13 13:40
有啲可能父母都港島返工,送完返學去返工係最理想,同埋如果tko or ...

咁係方便大人啫,但有從小朋友既角度去諗嗎?
‹ 上一主題|下一主題