用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 住將軍澳選幼稚園
go

住將軍澳選幼稚園

遲d會搬去康城,請問邊間比較好? 有考慮過去香港島嗰邊讀,例如真光,靈糧堂。  希望大家比d意見,因為對呢區好唔熟,我傾向揀一些有基督教背景,唔好太催谷,最緊要小朋友返得開心的學校。 今年要報K1了。

回覆:住將軍澳選幼稚園

康城有學之園同翠恩,但學之園較谷,翠恩無宗教background, 但應該無咁谷

呢兩間我都唔係太有興趣,所以想去出面讀

坑口宣道

回覆:adriantai 的帖子

學之園

港島讀?
除非返全日,否則 travel 時間仲長過上堂

可以睇吓調景嶺 Grace Garden

大把將軍澳生港島讀書,校巴一定有。但建議下午班會舒服d,因早上會比較早上校巴

引用:遲d會搬去康城,請問邊間比較好?+有考慮過

原帖由 hazelbb 於 16-05-10 發表
遲d會搬去康城,請問邊間比較好? 有考慮過去香港島嗰邊讀,例如真光,靈糧堂。  希望大家比d意見,因為對 ...
我覺得要小朋友誇遠區返學已經係催谷

引用:Quote:原帖由+hazelbb+於+16-05-10+發表遲d

其實康城兩間幼稚園都很好,為何要捨近而取遠呢?小朋友每天返學放學會很辛苦的。

引用:其實康城兩間幼稚園都很好,為何要捨近而取

原帖由 KCRCSharonB 於 16-05-25 發表
其實康城兩間幼稚園都很好,為何要捨近而取遠呢?小朋友每天返學放學會很辛苦的。 ...
學之園仲有邊間?

青衣商會 , \啟思 (藍田匯景) , 靈糧 (藍田) 我有報 k1

青衣商會 VS 藍田迦南,兩間比較請問邊間好些?

回覆 鳥嘴123 的帖子

將軍澳落北角都係4個地鐵站,講緊15-20分鐘車程,近過去九龍塘呢

lavender912 發表於 16-11-10 15:24
回覆 鳥嘴123 的帖子

將軍澳落北角都係4個地鐵站,講緊15-20分鐘車程,近過去九龍塘呢

返上午班搭地鐵,8 點幾地鐵已經迫到缺氧,第時返工大把機會日日迫地鐵,何苦要個小朋友兩三歲人仔就走去迫。仲有,唔係間間幼稚園都係地鐵站上蓋,本身北角站月台離出口都唔近,出左地鐵都仲要行,乜你認為真係 15-20 分鐘就可以到校?

搭校車,7 點半將隧已塞車,其實塞車時架車 chok 下 chok 下都好辛苦,有冇諗過其實咁樣坐車出到去都已經好累,放學 12 點已經餓,仲要 travel time 超過半個鐘 (小朋友一般行得慢) 先返到家可以食午飯,仲要日日如是,長遠真係累。

以大人角度覺得 4 個站,但對於小朋友黎講已經係大長征

Rain_bo_ma 發表於 16-11-18 17:14
返上午班搭地鐵,8 點幾地鐵已經迫到缺氧,第時返工大把機會日日迫地鐵,何苦要個小朋友兩三歲人仔就走去 ...
唔使咁激動

我小朋友每日出門口都有父母一齊陪同返學,我個人覺得冇野幸福得過可以兩個人每日送佢返學,我間學校真係地鐵上蓋,每日都係20MINS左右就返到學校,仲要落雨都唔怕,幾步路就到

屋企附近D學卷學校我真係唔會比小朋友讀囉,學好3年,學壞3日就得,同區好D既學校,大人步行都要25MINS,小朋友行就更加唔止啦,呢D先叫大長征,答校車果D都要行去集合點等校車,行同等車都冇瓦遮頭,日曬雨淋

去康城同區都要30MINS

香港唔係咁多人可以屋企留下就係幼稚園囉,點都要行,除非你話推佢坐BB車,但咁大個仲坐BB車,我反而覺得縱壞個小朋友,變成飯來就張口,一係就住九龍塘,但我相信冇幾多人住到囉

lavender912 發表於 16-11-18 18:02
唔使咁激動

我小朋友每日出門口都有父母一齊陪同返學,我個人覺得冇野幸福得過可以兩個人每日送佢返學,我 ...

我估我小朋友同你同一學校(emoji)
我每日又係同小朋友一齊搭MTR返學再返工,我小朋友不知幾開心,成日係地鐵拎本書出泥要我同佢一齊睇,我諗咁樣坐20min 地鐵,開心過佢日日由工人或長老帶佢行10min係同區返學(emoji)(emoji),自制親子時間(emoji)

fionwuwu 發表於 16-11-28 15:03
我估我小朋友同你同一學校(emoji)
我每日又係同小朋友一齊搭MTR返學再返工,我小朋友不知幾開心,成日係地 ...
哈哈, 其實家長各有喜好,我都好珍惜每日同佢一齊返學既時間

如果日後K班想考st. Cat之類的幼稚園,
請問將軍澳有什麼N班建議呢?德寶?

lavender912 發表於 16-11-18 18:02
唔使咁激動

我小朋友每日出門口都有父母一齊陪同返學,我個人覺得冇野幸福得過可以兩個人每日送佢返學,我 ...

可唔可以pm我係邊間學校?
我都住將軍澳,好認同你既講法,一睇埋地點就唔多學校可以揀