用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 其實而家Cambridge D考試
樓主: Wonderlady
go

其實而家Cambridge D考試

引用:Quote:原帖由+Twongcw+於+16-05-15+發表回

講到底,當然睇小朋友能力,如果k2已經可以自己睇書,喜歡英文,當然去讀就容易keep到快樂童年。但mover, flyer唔係設計俾k2咁細既小朋友讀,起碼一年班先考,但好多父母有理冇理,就人有我有咁去讀去考,坊間大把cambridge話保證13盾咩咩咩,然後無所不用其極,攞夠盾又點,一面試好易見底,付出了,你當然話都學左英文,係應該係,又好似唔係。

MrBeast  同意,操返來的,到面試時已比返哂先生  發表於 16-5-19 17:48

引用:Quote:原帖由+Wonderlady+於+16-05-10+發表

原帖由 LL222 於 16-05-17 發表
完全冇用
請問點解?

Lsm948 發表於 16-5-17 23:52
請問點解?
cert. 真係冇咩用. 反而如果有好嘅公開/公認嘅比賽成績, 而個項目又係學校重視嘅. 噤就有用啦!

回覆 queeniewingchow 的帖子

我小朋友讀開CAMBRIDGE, 因同學校畫班撞左時間, 而我同你當初冧法一樣, 所以停左幾個月。
我小朋友都係問我點解唔比佢讀, 而家想JOIN返讀開個間, 但時間和程度夾唔到, 想問下你囝囝讀緊邊間 ?  

實情是,考到mover 15 盾不代表你的小朋友達到mover水準。 因為現在的Cambridge班用操練及捉路方式能令小孩沒達到應有的水準也能考到不錯的成績。

其實而家好多有CERT嘅考試, 都係被歪曲咗, 原本應該係俾人學識一樣嘢, 然後用考試嚟評核你學到幾多, 而家就變成為考學校, 為扣門, 而唔理你係咪真係學識嗰樣嘢, 只為求PORTFOLIO加多D嘢....

hppa    發表於 16-5-19 09:56

我都想俾小朋友讀CAMBRIDGE, 但真係好單純咁純粹希望提升小朋友嘅英文水平.....

回覆:Baymax 的帖子

實情一定唔會所有地方都用你所講嘅方式去教劍橋英文嘅,最起碼我個仔讀緊果間唔係羅,之前問過另一間都唔係。
我個仔係超前左讀,所以去到,佢地都會問之前movers考成點,會叫我先睇下本書先,如果覺得啱小朋友先做評估,等個老師同佢上一堂先決定比唔比佢讀嫁。
我都知出面有雞精班,但唔代表所有都係咁樣,我個仔讀緊係用一本英文書教,會全部教晒,最後先會用8堂試做past paper,連listen同oral,大約做3份度,比小朋友知道個考試模式,咁點都唔算操掛。
我係想係度同其他家長講,學任何野都應該睇小朋友嘅能力去報讀,同要清楚個教法,唔好讀完都唔知自己嘅小朋友學左咩…轉頭為左考個試先知原來個小朋友都唔係完全明白,跟住不停做past paper,咁樣小朋友係好快唔記得學過d咩嫁。
以我嘅經驗,如果唔用書教,係會有野冇學到嫁,希望幫到想為小朋友報讀嘅家長啦~

引用:其實而家好多有CERT嘅考試,+都係被歪曲咗,+

原帖由 vpo0615 於 16-05-18 發表
其實而家好多有CERT嘅考試, 都係被歪曲咗, 原本應該係俾人學識一樣嘢, 然後用考試嚟評核你學到幾多, 而家就 ...
係嫁,見都見得多,一上小學咩都cut晒,就明啦~

引用:其實而家好多有CERT嘅考試,+都係被歪曲咗,+

原帖由 vpo0615 於 16-05-18 發表
其實而家好多有CERT嘅考試, 都係被歪曲咗, 原本應該係俾人學識一樣嘢, 然後用考試嚟評核你學到幾多, 而家就 ...
各取所需

引用:我女身邊大把同學仔都k3考mover,其實我唔覺

原帖由 tingtingword 於 16-05-17 發表
我女身邊大把同學仔都k3考mover,其實我唔覺得有問題,我並唔覺同學仔無愉快童年,一樣有興趣班,一樣有落街 ...
但我見另一 post, 話小朋友4歲已考 movers , 有無咁。。。。。。

hppa    發表於 16-5-19 15:57

DevilPig 發表於 16-5-19 15:08
但我見另一 post, 話小朋友4歲已考 movers , 有無咁。。。。。。
誇得過有D話5/6歲已經預備考Flyer?

Twongcw  5/6歲已經考Flyer係幾誇張,不過誇張的虎派父母通常會自我麻醉,話小朋友好享受、好易應付、無操過都有15盾   發表於 16-5-20 13:45
hppa  i know one too. took flyers when she was in K3 but she did get 15 shields  發表於 16-5-19 15:57
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 DevilPig 的帖子

要用來報小一,係要K2頭考,先够時间放入portfolio,4歳幾,差唔多。

回覆 Jane1983 的帖子

報小一都唔駛咁早。。。如果為報直私的話K2尾考都可以掛,因為多數7月後先入form(除某幾間外),到時好多都過左或接近5歲,如果先係4歲頭細仔筆都未拿穩,就又考慮下慘唔慘d喇。如果為叩門的話K3中考仲OK,能力都強好多。

回覆 Twongcw 的帖子

用來報直私係差唔多啦,不過而家考期密過以前,可能易d就時间。叩門就可以遲d。

回覆 hkpapa852 的帖子

Twongcw 5/6歲已經考Flyer係幾誇張,不過誇張的虎派父母通常會自我麻醉,話小朋友好享受、好易應付、無操過都有15盾   

hppa i know one too. took flyers when she was in K3 but she did get 15 shields

其實, 某D家長既然覺得超前學習係咁好, 點解唔索性K1開始自修高中課程, K3去考DSE呢?

如果K3有本事考到3322, 我諗大把神校(可能係中學部, 其至大學添)爭住收呀!

hppa    發表於 16-5-20 17:22
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:回覆+hkpapa852+的帖子 Twongcw+5/6歲已經

原帖由 hkpapa852 於 16-05-20 發表

Twongcw 5/6歲已經考Flyer係幾誇張,不過誇張的虎派父母通常會自我麻醉,話小朋友 ...
咁就唔使搞到9歲先入大學,9歲已經可以大學畢業!

hkpapa852 發表於 16-5-20 14:33

Twongcw 5/6歲已經考Flyer係幾誇張,不過誇張的虎派父母通常會自我麻醉,話小朋友 ...

過幾年可能有喇。。。
阿仔,都兩歲咯,仲唔去溫DSE課程? 仲掛住玩Flyer卷咁無出息? 你做唔完份Chemistry同Maths卷今晚無飯食,同埋記住同老師同學講,老豆無迫你架,係你自己話鍾意玩DSE卷當興趣架!  你表哥就係考唔到5**所以小一入唔到St. XXX,掉哂你d車車先,咁幼稚!

Twongcw 發表於 16-5-20 14:48
過幾年可能有喇。。。
阿仔,都兩歲咯,仲唔去溫DSE課程? 仲掛住玩Flyer卷咁無出息? 你做唔完份Chemistr ...
咁個小朋友响媽媽個肚入面已經要學識26個英文字母+PHONICS.......