用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 安柱蕭明邊間成績好啲?
樓主: evayanyan
go

安柱蕭明邊間成績好啲? [複製鏈接]

回覆 gracelam 的帖子

佢既fans的確好多

evayanyan 發表於 16-5-9 08:36
謝謝!我見安柱初中有英國文學,葵青荃灣區中學都暫未見有其他中學開呢科!

...
中一係要讀
中二精英班才讀, 即係話有人讀一年,有人讀多一年

而佢讀個本係STORY BOOK, 有D學校當STORY BOOK 讀,唔係一科, 有D朋友仔女自己小學都會買來睇囉! 唔好咁認真吧!

我唔係睇小D咩,係呢區開 ENG LIT, 根本同名校教ENG LIT 有距離.

hkpapa852 發表於 16-5-9 09:26
葵盛_A: 蕭明
葵盛_B: 善德
荃灣_C: 何傳耀
佢真係講緊 LW, ST 同荃官
咁多年都係咁 SHOW

不過, 佢講幾多科 '4' 係冇用, ELECTIVE '4' 多過人有咩用? 如果佢係 COMPARE CORE 就有說服力囉! 不過, 佢諗住呢班小5,6 家長未係好知DSE, 咪整D咁既數據出來囉!

YDLFATHER  當年我去聴佢演講都一頭霧水  發表於 16-5-9 23:33

我上年聽完,確令人感到失望

引用:我上年聽完,確令人感到失望

原帖由 casshum 於 16-05-09 發表
我上年聽完,確令人感到失望
安柱校長同傳媒肯定好老友,成日上親子王或報紙訪問

回覆 chocolatebean 的帖子

咁樣同其他學校做比較, 我都唔係咁欣賞...而且唔係全部科目所有數據做晒比較, 感覺好有"選擇性"
以往冇去安柱聽講座, 估唔到原來佢嘅講座係咁"sales", 呢種手法, 感覺好唔貴格= =

引用:回覆+chocolatebean+的帖子 咁樣同其他學

原帖由 senkawa 於 16-05-09 發表
回覆 chocolatebean 的帖子

咁樣同其他學校做比較, 我都唔係咁欣賞...而且唔係全部科目所有數據做晒比較,  ...
選擇性失實陳述。其實佢哋本身成績唔錯,唔明點解要咁呢

hkpapa852  正所謂: 高低有別...... 點解永遠不如人, 總有原因  發表於 16-5-9 12:04

chocolatebean 發表於 16-5-9 10:39
佢真係講緊 LW, ST 同荃官
咁多年都係咁 SHOW
以佢顯示各校既4+率同33222率, 就一定唔係LW, ST同荃官, 可以去呢度比對番:

過去三屆NT1中學DSE成績/入U率:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3241251&pid=42609360&fromuid=1389083

過去三屆NT2中學DSE成績/入U率:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3241251&pid=42609362&fromuid=1389083

咁好明顯見到, 佢講緊既係呢3間:
葵盛_A: 蕭明
葵盛_B: 善德
荃灣_C: 何傳耀
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 晴晴小B 的帖子

係囉, 呢種手法通常係BAND1C或者BAND2A嘅學校先會咁做, 佢地成績唔夠靚, 所以先玩語言偽術...安柱應該冇必要咁樣黎做宣傳...

雖然, 我有留意到, 佢嘅校網係從冇將所有學科成績擺晒出黎, 總係揀某些科目黎擺...
由此, 我合理懷疑, 佢可能有D科考得唔係咁好, 唔想比人睇??

引用:+本帖最後由+晴晴小B+於+16-5-9+09:00+編輯

原帖由 晴晴小B 於 16-05-09 發表
去到呢part聽完就好想走,佢分咗兩部份成績比較一個係同林護、荃官,另有一個係同善德、李兆基比較

hkpapa852 發表於 16-5-9 11:08
以佢顯示各校既4+率同33222率, 就一定唔係LW, ST同荃官, 可以去呢度比對番:

過去三屆NT1中學DSE成績/入U率 ...
你既數據對. 但係現場聽既, 一定係會以為佢講 LW, ST, 荃官, 佢既說話係有此引導性, 但又冇開學校名. E.G. 最受家長歡迎既葵盛中學 (大家唔會估SM, ST呱, 一定係估LW囉!)

引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-5-9+11:08+以佢

原帖由 chocolatebean 於 16-05-09 發表
你既數據對. 但係現場聽既, 一定係會以為佢講 LW, ST, 荃官, 佢既說話係有此引導性, 但又冇開學校名. E.G.  ...
其實簡介會講到自己學校有幾叻就得,要踏低其他學校(無論邊間)去抬高自己,作為家長的我聽完之後對佢學校感覺會差咗

YDLFATHER  認同  發表於 16-5-9 23:41

引用:Quote:原帖由+chocolatebean+於+16-05-09+

原帖由 kctsang 於 16-05-09 發表
其實簡介會講到自己學校有幾叻就得,要踏低其他學校(無論邊間)去抬高自己,作為家長的我聽完之後對佢學校感 ...
我和親友分別(唔同場次)聽完感受一樣,第一句話: 駛唔駛咁呀!!:igiveup

第一佢地成績一向唔錯,校風好,學生乖,已經好過好多band 1中學。

第二在區內已經係數一數二top 3之內嘅中學。

真係要咁樣再抬高自己間中學??? 其實係弄巧反拙。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

其實資訊發達年代, 之後可以去查證, 家長就會心裡有數 !
用數據可以再古下, 究竟是那一間 !

其實以我做的功課來看,其實各校也有自己較強的科目,
各校的文憑試成績,在學校報告或者網頁都可找到,
實在一點都不神秘。
各位家長可按自己仔女的能力和性格選擇最合適的中學。
預祝各位的仔女都派入心儀中學。

ichome2002 發表於 16-5-9 15:13
其實以我做的功課來看,其實各校也有自己較強的科目,
各校的文憑試成績,在學校報告或者網頁都可找到,
實 ...
葵青區既B1中學, 除李兆基外, 其餘都有提供較多關於DSE成績/入U率等資料, 但B2同B3學校呢方面, 做得唔多
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

李兆基有在校報公布2014DSE成績,但就沒有公布2015成績。
家長會當日有家長問校長2015的成績為何差左,
所以可能李中是在某些情況下公布了2015的成績,
只係不是很多家長能找。

ichome2002 發表於 16-5-9 15:27
李兆基有在校報公布2014DSE成績,但就沒有公布2015成績。
家長會當日有家長問校長2015的成績為何差左,
所 ...
李兆基近3年都只係有係學校介紹中公佈2013-2014年既DSE成績/入U率.... 其實只有50%升讀本地大學 (唔知有幾多係degree), 都已經唔係咁出色了

引用:+本帖最後由+晴晴小B+於+16-5-9+09:00+編輯

簽名被屏蔽

引用:如題,謝謝! +

原帖由 evayanyan 於 16-05-09 發表
如題,謝謝!
去返主題。其實蕭明怎樣?

‹ 上一主題|下一主題