用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 安柱蕭明邊間成績好啲?
go

安柱蕭明邊間成績好啲?

如題,謝謝!

引用:如題,謝謝! +

原帖由 evayanyan 於 16-05-09 發表
如題,謝謝!
去過今年安柱簡介會,校長present(有晒數據/圖表), 表示佢地學生過往幾年DSE成績係拍住荃官及林護。 甚至某D科目係考得仲好過呢兩間及港島名男校。 (其實佢冇開名話邊間中學,佢講完一估就估到咁解)

蕭明就唔清楚,因為安柱校長冇提過蕭明,應該唔足以成為競爭對象。 而且我冇去過蕭明簡介會或open day.

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

引用:Quote:原帖由+evayanyan+於+16-05-09+發表

原帖由 gracelam 於 16-05-09 發表
去過今年安柱簡介會,校長present(有晒數據/圖表), 表示佢地學生過往幾年DSE成績係拍住荃官及林護。 甚至某 ...
謝謝!我見安柱初中有英國文學,葵青荃灣區中學都暫未見有其他中學開呢科!

http://www.edu-kingdom.com/forum ... 2735&extra=page%3D7

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3241251&extra=page%3D3

引用:Quote:原帖由+gracelam+於+16-05-09+發表去

原帖由 evayanyan 於 16-05-09 發表
謝謝!我見安柱初中有英國文學,葵青荃灣區中學都暫未見有其他中學開呢科!

...
只有中一中二有英國文學。

引用:Quote:原帖由+evayanyan+於+16-05-09+發表

去過今年安柱簡介會,校長present(有晒數據/圖表), 表示佢地學生過往幾年DSE成績係拍住荃官及林護。 甚至某 ...

搵人地學校數據來抬高自己學校,但又唔開名,叫人自己估,我覺得幾 cheap

回覆:gracelam 的帖子

學位包括珠海樹仁之類

回覆 晴晴小B 的帖子

一般sales手法

引用:Quote:原帖由+gracelam+於+16-05-09+發表去

原帖由 晴晴小B 於 16-05-09 發表
絶對係。 我本來一心想阿囡入安柱,但一聼完個簡介會,印象分大減,加上阿囡話唔多鐘意,又用普通話interview(我囡冇信心in得好),班主任極力推介我地自行揀呢間,雖然又係基督教及男女校,最後我地臨尾改左第二間。

安柱用來比較個兩間葵盛英中,一定不是林護,似善德同蕭明多啲

回覆:gracelam 的帖子

林護2015DSE數據,中英數通識四主科平均 79.925%

安柱用來比較個兩間葵盛英中,一定不是林護,似善德同蕭明多啲
我聼到佢話係一間荃灣區家長認為最好英中,一間係葵青區家長認為最好英中,所以好自然聨想荃官及林護。

senkawa  咁樣講真係好差...蕭明善德何傳耀點會係呢兩區最好英中  發表於 16-5-9 11:13
妹妹頭  佢可能就係想引導家長諗到依2間  發表於 16-5-9 09:09

引用:Quote:原帖由+晴晴小B+於+16-05-09+發表安

我聼到佢話係一間荃灣區家長認為最好英中,一間係葵青區家長認為最好英中,所以好自然聨想荃官及林護。

...
擺明有意失實陳述,貨不對板,可唔可以去海關或消委會告佢

晴晴小B 發表於 16-5-9 08:57
學位包括珠海樹仁之類
葵盛_A: 蕭明
葵盛_B: 善德
荃灣_C: 何傳耀

似乎大家諗錯咗比較對象.....
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

晴晴小B 發表於 16-5-9 09:10
擺明有意失實陳述,貨不對板,可唔可以去海關或消委會告佢
佢無開名講係邊間, 最多係話你地會錯意..... 語言偽術嗎....... 基真小既學辦學團體, 越嚟越令人失望了!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:+本帖最後由+晴晴小B+於+16-5-9+09:08+編輯

好彩仲未delete.

引用:Quote:原帖由+晴晴小B+於+16-05-09+發表本

好彩仲未delete.

gracelam 發表於 16-5-9 09:36
好彩仲未delete.
個別科目叻人9條街都無用, 之前個份表已經講明自己入讀degree course既比例比其它幾間低.....

加上佢部份數字既真確性值得商確.... 至少, 何傳耀到現今尚未有資料向外界公佈有幾多人入U..... 我又真係唔知佢點搵D人地無公佈既資料返嚟...... 唔通..... 搵逃學威龍既星星入咗人地學校做臥底?

引用:Quote:晴晴小B+發表於+16-5-9+09:10+擺明有

原帖由 hkpapa852 於 16-05-09 發表
佢無開名講係邊間, 最多係話你地會錯意..... 語言偽術嗎....... 基真小既學辦學團體, 越嚟越令人失望了!
...
安柱係中華傳道會。 不過都令人很失望。

hkpapa852  係喎..... 攪錯咗添   發表於 16-5-9 09:52

引用:Quote:gracelam+發表於+16-5-9+09:36+好彩

原帖由 hkpapa852 於 16-05-09 發表
個別科目叻人9條街都無用, 之前個份表已經講明自己入讀degree course既比例比其它幾間低.....

加上佢部份 ...
佢好似話同校長熟,攞到呢D數字,得到同意post出來。