用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙田大圍happy school
go

沙田大圍happy school [複製鏈接]

請問沙田大圍有邊間學校唔太吹谷?英數小學?同埋想問一下插班,如果本身讀梗學校唔出名或者可以話冇人會揀既小學(有人會形容為寶校),考插班係咪有難度?因為將會搬往大圍,謝謝解答!

11    0    0    0

回覆:coffeejoeybb 的帖子

培僑書院

回覆:Sallyqiqi2 的帖子

培僑吾係英數

回覆:沙田大圍happy school

培基

回覆:sofesofe 的帖子

培基 有什麼開心地方?
不是教快 教深?

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實無乜官津校用英數....
恐龍家

培基數學、科學都是用英文教授

九龍城浸信會禧年恩平小學又如何? 有無用家comment? thx~

醒目開學勳章 貢獻勳章

樓主,你諗清楚係要英數學校,定係要happy school先啦...
全沙田好可能得一間英數官津小,但呢間唔係大部份人所講嗰種happy school~
恐龍家

你想要家長happy定小朋友happy既 school?
對學術有要求就唔會happy得去邊。

BEBIBE    發表於 16-5-12 15:21

引用:樓主,你諗清楚係要英數學校,定係要happy+

原帖由 小曳人 於 16-05-09 發表
樓主,你諗清楚係要英數學校,定係要happy school先啦...
全沙田好可能得一間英數官津小,但呢間唔係大部份 ...
完全認同!我老公姪女讀緊培基,她父母本來好鍾意培基少功課、少考試嘅作風,可惜姪女英文底弱,唔鍾意英文教學,小一、小二英文唔谷,培基課程姪女尚可應付。可是到了小三,就開始跟唔上。所以就算培基是所謂家長眼中嘅Happy School(英文教快半年),其實都要配合小朋友自身條件及喜好,否則都係錯配!

因為本身我女讀開果間除中文堂外,數學、常識、勞工、電腦、都是英語授課,所以想睇下有冇邊間,可以同本身學校差不多。如大圍以外,交通又方面,會係那一間呢?我唔係吹谷家長,所以收集定資料,謝謝!

引用:因為本身我女讀開果間除中文堂外,數學、常

原帖由 coffeejoeybb 於 16-05-09 發表
因為本身我女讀開果間除中文堂外,數學、常識、勞工、電腦、都是英語授課,所以想睇下有冇邊間,可以同本身 ...
國際學校可能會好D

回覆:coffeejoeybb 的帖子

你之前果間係咪專俾南亞裔讀果d?
如果係,入沙田大圍一線可能會吃力

又要英數又要happy,不如諗下王錦輝或英基或栢芝仔仔果間國際學校。

回覆:咪臣 的帖子

培基好深, 點會happy

引用:請問沙田大圍有邊間學校唔太吹谷?英數小學

原帖由 coffeejoeybb 於 16-05-08 發表
請問沙田大圍有邊間學校唔太吹谷?英數小學?同埋想問一下插班,如果本身讀梗學校唔出名或者可以話冇人會揀 ...
培基插班安排。

謝謝各位Jm !
我都明白一線學校,可能好渺茫,所以都想睇下有冇近似既學校,大圍周邊有冇呢?神校比我小朋友都冇本事讀,所以好頭痕!九龍果邊會唔會有呢?我無從入手,因為唔熟另一區既小學。淨係知培僑ok但不是英數,而且係普教中,所以有點出入,但又有朋友讀梗,很輕鬆愉快學習,(很難考)。培基谷得滯(官 津校?),大人小朋友都辛苦!😫😫唔知點算!

MASAYA  培基都係英普  發表於 16-5-12 12:17

醒目開學勳章 貢獻勳章

試下WKF
(過咗海就神仙,以我所知,區議會睇小一收生註冊嘅資料only)

hkpapa852  WKF小一收生沙田區有限額, 理論上小一收爆.... 咁小二之後仲有冇呢?  發表於 16-5-11 12:59
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實好多直私都有車到大圍,你唔係一定要轉校...
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題