用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問有無人學琴不考級?
樓主: GREENTEE
go

請問有無人學琴不考級?

GREENTEE 發表於 16-5-6 22:09
如题,謝謝!
我小朋友兩個老師都是到8級先考第一次級。我小朋友考過一次級,簡直令我怕怕。

我有啲學生真係為興趣先黎學琴無乜諗過要考級,睇得出佢地過程真係開心好多!係香港用左考級黎計分入學個啲先搞到個個考級姐,外國個啲係著重睇你真係彈成點!
同埋就算我幫學生預備考試,都會加一首練technique或者歌仔比佢地繼續練,一黎可以繼續增進個技巧,正係死練考試佢地真係會想死

系架,我仔預備考級比賽時,都同時練其他歌架,唔會只係練住三首考試歌甘dry

聽得最多最追求...學音樂可以唔考試...就係來自音樂老師

回覆:請問有無人學琴不考級?

我都贊成一直開新歌,keep住對彈琴的熱誠

我女學了兩年龬琴加五年敲擊樂,都未試過考級,也從不逼練習,我想佢當興趣,反而佢自己得閒會自己練習下,尤其是暑假掂得特別多。

hoihoima 發表於 16-5-7 23:43
我小朋友兩個老師都是到8級先考第一次級。我小朋友考過一次級,簡直令我怕怕。
...
唉,我最初都想我的女兒學音樂為興趣,但她們學校每個同學都是什麼小學就考完八級,連她們的學校音樂老師都會問同學的等級,所以學了一兩年之後就開始考試。大女比較有天分,自動自覺練,但兩個小的就搞到我頭大,每日都要軟硬兼施,真的考完一次就不想再考

如果真的不考級,我想問升中porfolia 點寫?面試實問!

如果係講學鋼琴, 幾多級都好升中係無乜用, 原因係幫唔到學校樂團. 不如考好學術好過.

中學睇樂器, 主要係為左校內管弦樂團有無欠邊一類樂器, 方便收人入樂團.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

回覆:palmchristy 的帖子

回覆:GREENTEE 的帖子

其實你指的一線希望是希望什麼?呢個世界絕大部份人都係音樂唔得運動唔得,學業95%嘅人亦只係中上至中下...