用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 點樣解讀資優同高IQ/
樓主: willwill22
go

點樣解讀資優同高IQ/ [複製鏈接]

回覆:derek0811 的帖子

回覆:gs2899461 的帖子

阿仔完全沉迷Sudoku 數獨等有數目字嘅puzzles.
三歲搭港鐵,搭一次就可果條港鐵線默番出嚟,次序、轉乘站、英文站名完全無錯。
中文站名唔識寫,自己攞咗本家𥚃的香港地圖內附有地鐵站圖自己逐筆抄,連銅鑼灣咁多筆劃都用白板筆在白板自己學寫。
從小買咗個小座地白板,白板筆較粗身加上斜面白板,小朋友較易控制,五顏六色筆畫得開心。
佢小時不停用那塊白板畫地圖,寫中英文、抄乘數表,自己出加減乘除數自學。
依家十一歲,屋企塊白板仍然唔捨得唔要。

還有其他情況。?

引用:有興趣問下你兒子這類小朋友對於迷宮遊戲,

原帖由 gs2899461 於 16-05-12 發表
有興趣問下你兒子這類小朋友對於迷宮遊戲,砌圖等遊戲幾歲有興趣或不迷?
由認讀字到寫字之間的過程係點架 ...
我仔四歲時都係,商場floorplan, 我們住的屋苑的地圖,去渡假酒店房的floor plan 佢會畫。佢喜歡迷宮,會自己畫比人做。但唔喜歡砌圖,反而細仔無哥哥的自通本領,但剛三歲就砌到100塊,而且ramdom比佢都砌到,快過我。另我仔那時都係寫好多圈圈叉叉的方塊字,佢有時話係中文,有時又話係日文,但寫字唔係特別快,中文字都係要練!

引用:Quote:原帖由+gs2899461+於+16-05-12+發表

原帖由 iamadc 於 16-05-13 發表
我仔四歲時都係,商場floorplan, 我們住的屋苑的地圖,去渡假酒店房的floor plan 佢會畫。佢喜歡迷宮,會自 ...
原來同類人大家都係一樣的模式,喜歡的東西也一樣

引用:Quote:原帖由+iamadc+於+16-05-13+發表我仔

原帖由 derek0811 於 16-05-15 發表
原來同類人大家都係一樣的模式,喜歡的東西也一樣
係唔係大大下就會唔畫?

引用:Quote:原帖由+derek0811+於+16-05-15+發表

原帖由 iamadc 於 16-05-16 發表
係唔係大大下就會唔畫?
我仔快8歲了,仲畫緊,停過一排,後來又畫。衹要他對其他事仍有興趣便可。其實他也多元,但總有一兩樣沉迷是不會放棄的。

引用:回覆+derek0811+的帖子 無錯,資優生嘅專

原帖由 olivia601 於 16-05-07 發表
回覆 derek0811 的帖子

無錯,資優生嘅專注力真係好驚人,自問大人都做唔到。 ...
好同意

回覆:點樣解讀資優同高IQ/

其實我都有好大迷思,唔識點去解讀兩者的關係。

我响呢度睇咗D POST, 覺得呢度有好多家長的小朋友 IQ SCORE都好高,咁其實係咪香港普遍都多IQ高的小朋友呢,但這又代表甚麼呢?當我証實小朋友係資優後,內心好忐忑,望住個數字,想幫佢又確定唔到佢邊方面可有更大空間發展,但為人父母又無理由咩都唔理埋沒佢的天份;我好想响度聽多啲同路人的意見參考下﹗

唔好意思,之前有啲離題,可能因為小朋友的問題困繞咗我一段時間,講到辭不達意,改完又改,為免騎劫樓主的POST,某啲問題會另外開POST問

自強不息 厚德載物

引用:+本帖最後由+meowloo+於+16-5-19+16:36+編

原帖由 meowloo 於 16-05-19 發表

其實我都有好大迷思,唔識點去解讀兩者的關係。
他是隱性資優嗎? 為何找不出他哪方面較突出? 那麼當初為何帶他去做測試?

derek0811 發表於 16-5-20 07:29
他是隱性資優嗎? 為何找不出他哪方面較突出? 那麼當初為何帶他去做測試?

...

請教 咩系 隱性資優 ?!

引用:Quote:原帖由+meowloo+於+16-05-19+發表本

原帖由 derek0811 於 16-05-20 發表

...

一言難盡。可以話最初因行為情緒問題建議做測試,結果揾唔到行為情緒有問題,但証實咗另外一些潛質。可能心理學家最後只做咗WISC-IV(HK), 又或者係我當時太混亂,無問到。

自強不息 厚德載物
‹ 上一主題|下一主題