用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 點樣解讀資優同高IQ/
go

點樣解讀資優同高IQ/

發現好多資優小朋友未必係高IQ,
資優只是對某D功能來說比常人高, 其他小朋友做不同/

你們點睇

willwill22 發表於 16-5-6 10:30
發現好多資優小朋友未必係高IQ,
資優只是對某D功能來說比常人高, 其他小朋友做不同/
commitment 係關鍵

醒目開學勳章 貢獻勳章

IQ test係評估工具,亦都係最常用工具,其他範疇嘅資優未必能夠做到客觀有量數嘅比較

問題係樓主所謂嘅資優係邊個範疇!
以IQ test評定嘅資優一定過130,唔會話IQ唔高,但呢d人未必成績好,特別係好可能成績平平,唔願做功課,上堂遊雲,一言九頂,學嘢快但成日話學校d嘢悶!

我覺得資優嘅人對有興趣嘅嘢,投入程度驚人!
恐龍家

資優英文是Gifted. 有天賦的人。天生與普通人有點分别。至於將來能否成才或有成就,真的要加上後天培養及努力了。
一般Gifted的對抽象事物的理解較深。
學校的考試只是考人某部分的能力。例如創意好難用傳統的考試方法去評估。

回覆:willwill22 的帖子

有D小朋友有特異功能,未必資優,IQ亦未必好高。但他們對喜歡的事會很專注,但又不會因此放棄其他東西。

例如有小朋友喜歡巴士路線,可記得全港所有路線由邊去邊。但他並非社交怪人,照樣正常返學,交友,學習,玩耍,跟其他人無咩唔同,成績仲名列前矛。

他們衹要喜歡的東西便會過目不忘,睇書速度一目數行,讀一兩次便記得,字都識寫埋/串埋。

總有這類小朋友,也不知是lQ高定資優了??

回覆 derek0811 的帖子

無錯,資優生嘅專注力真係好驚人,自問大人都做唔到。

引用:IQ+test係評估工具,亦都係最常用工具,其

原帖由 小曳人 於 16-05-06 發表
IQ test係評估工具,亦都係最常用工具,其他範疇嘅資優未必能夠做到客觀有量數嘅比較

問題係樓主所謂嘅資 ...
我仔上堂不專心,成日被老師投訴,又多咀!幸好資優兒童學習快,成績還不錯,否則一定被學校打入冷宮!

引用:Quote:原帖由+小曳人+於+16-05-06+發表IQ+t

原帖由 小王子J 於 16-05-07 發表
我仔上堂不專心,成日被老師投訴,又多咀!幸好資優兒童學習快,成績還不錯,否則一定被學校打入冷宮!:too ...
我仔學習都算認真,與其説他專心,不如説他求知慾好強,咩都要學要識,好似海綿遇水咁,唔吸唔舒服,所以不用太用功也科科近滿分,因為第一下便吸收了九成,默書不溫也起碼80分以上,再稍稍溫一下便可得滿分。有些小朋友天生愛讀書,準確一點應該説天生愛吸知識。佢校外自學的東西超曬學校學的幾年,但他在學校仍很用心上課及做功課,不會因為識曬而唔做。

引用:Quote:原帖由+小王子J+於+16-05-07+發表我

原帖由 derek0811 於 16-05-07 發表
我仔學習都算認真,與其説他專心,不如説他求知慾好強,咩都要學要識,好似海綿遇水咁,唔吸唔舒服,所以不 ...

回覆 derek0811 的帖子

咁樣嘅資優生係最好

引用:Quote:原帖由+小王子J+於+16-05-07+發表我

我仔學習都算認真,與其説他專心,不如説他求知慾好強,咩都要學要識,好似海綿遇水咁,唔吸唔舒服,所以不 ...
最理想的類型

引用:有D小朋友有特異功能,未必資優,IQ亦未必

有D小朋友有特異功能,未必資優,IQ亦未必好高。但他們對喜歡的事會很專注,但又不會因此放棄其他東西。

...
如果小朋友日日一有時間就畫地圖或出數比自己計,可以點面對?我仔可能感到我們不是太鐘意佢這樣做,所以都躲起來畫,唔比我們看。有社工叫我們不要理,否則佢會更沉迷,但唔理佢,佢會更收起自己這一面。佢IQ唔係資優,但有些能力係幾令人(主要係我)surprise, 如自通phonics, 拼音, 乘數, 歌曲(唱過就可以彈)

回覆:iamadc 的帖子

我都會放手俾佢寫,只要不要沉迷到影響到身體就算,例如寫到唔食唔瞓就唔可以😐

回覆:iamadc 的帖子

其實係香港唔重視資優,同呢一個範疇比較落後 , 我睇澳洲網頁, 人地係有分 formal identification ( 透過iq test ) 同 informal identification ( 透過專業人士,老師,家長觀察 ) 得出資優既結論。 我相信IQ test
只係其中一個評估工具而已🎒

引用:Quote:原帖由+derek0811+於+16-05-07+發表

原帖由 iamadc 於 16-05-09 發表
如果小朋友日日一有時間就畫地圖或出數比自己計,可以點面對?我仔可能感到我們不是太鐘意佢這樣做,所以都 ...
如果不影響其他作息生活便由得他。我仔每週六都會去書局看一會地圖。原本他靜靜雞入曬腦,現在全港很多街道佢都入曬腦,變了本人肉地圖。但其他生活不受影響。(佢細個時都狂畫地圖)

回覆 iamadc 的帖子

我女都是識唱就會識彈, 係雙手彈, 所以我一定要她學琴, 不過佢永遠是叫佢才練。佢特異功能咪串字, 不用温都差不多次次是滿分, 考試要同佢角力, 因為佢無打算温書, 每日就不停看小説。

回覆 iamadc 的帖子

佢未必是自通, 有可能佢地觀察力强, 再自己領悟出來。

引用:資優英文是Gifted.+有天賦的人。天生與普通

原帖由 KarenKang 於 16-05-06 發表
資優英文是Gifted. 有天賦的人。天生與普通人有點分别。至於將來能否成才或有成就,真的要加上後天培養及努 ...
How about Test of Non-Verbal Intelligence?  排除了文化、教育,這會否更能準確測試這些孩子嘅真正嘅邏輯理解能力 或 IQ?

IQ測試很多已用圖像去考邏輯推理。不過運動,畫畫,音樂未必是IQ試题可以測到。

引用:Quote:原帖由+KarenKang+於+16-05-06+發表

原帖由 S-Kwok 於 16-05-10 發表
How about Test of Non-Verbal Intelligence?  排除了文化、教育,這會否更能準確測試這些孩子嘅真正嘅邏輯 ...
我唸個test唔係好verbal?CP係形容我家傻仔講野甩咳