用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田體藝中學
樓主: jswailam928
go

沙田體藝中學 [複製鏈接]

原帖由 kayeetoby 於 16-05-09 發表
新界區中學係用地區劃分,港九區就用3個division黎區分,而男同女亦有機會唔同division,因為係分開計既 ...
所以呢個學界制度十分荒謬,點解香港九龍同新界有分別,乜新界唔屬於香港嘅一部份,莫非界限街以北仲係租借地?
Soundervolt

大宅

發表於 昨天 10:52 |顯示全部帖子
引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+16-05-09+發

原帖由 fionakong2008 於 16-05-10 發表
又或者咁講,其實只要有實力,每年田總都會有好多被承認嘅公開賽、分齡賽給予各健兒比拼。一年有四個系列賽 ...
我當然明白頂級運動員未必對學界賽事放在眼內,而且會更著眼更高階嘅賽事,例如全港或國際性賽事,我朋友個女讀體藝,剛剛贏咗U14網球世少盃亞太區冠軍,學界對高手嚟講跟本只係小賽事。我所指出為什麼學界比賽要分開港九/新界,而成為某尐學校特權嘅俱樂部?我覺得呢個制度應該好好檢討及改善,令學界比賽更有「全港」代表性。

私人傳訊點評回覆 引用 舉報 返回頂部
Soundervolt

大宅

發表於 昨天 13:38 |顯示全部帖子
引用:有時D討論點都幾有趣...明知D1/2/3係地區性

原帖由 mcl203 於 16-05-10 發表

有時D討論點都幾有趣...明知D1/2/3係地區性比賽(唔知就話唔明 ...
我並非話D1係香港最高級別嘅比賽,但學界比賽係應該係有全港所有學校嘅代表性,而唔係只有香港及九龍而冇新界。我地當年都係港九新界一齊比賽,地區初賽到總區決賽咪玩幾個週末,而且唔會全港四百幾間中學都會報名參加,唔使玩好耐,點解而家新界要分開?我地打Inter-Club League都係全香港嘅會所比賽,唔會小圈子只係侵港九會所,新界免問。如果某尐會所先至有權去打某比賽,唔係特權咁係乜?

Soundervolt

大宅

發表於 昨天 14:07 |顯示全部帖子
引用:+本帖最後由+mcl203+於+16-5-10+13:56+編輯

原帖由 mcl203 於 16-05-10 發表

其實我嘅觀點好簡單,無論新界多與少學校參與,學界比賽應該係全港學校都可以參與,唔應該分港/九/新界,that's all! (而且傳媒唔好再講D1係全港學界最高級別嘅比賽)

Soundervolt

大宅

發表於 昨天 14:23 |顯示全部帖子
引用:Quote:mcl203+發表於+16-5-10+14:09+所以..

原帖由 miriam 於 16-05-10 發表
唔得, 我要搵多樣野操恆我囡等佢有機會去會所玩............會所肯收佢既話
...

Tennis啦!Country Club鄉村俱樂部、銅鑼灣CCC紀華利木球會,CRC中華遊樂會、KCC九龍木球會...等等,都收Tennis Elite Sports Members。

Soundervolt

大宅

發表於 8 小時前 |顯示全部帖子
引用:+本帖最後由+ABC-DAD+於+16-5-10+22:31+編

原帖由 ABC-DAD 於 16-05-10 發表
「有邊個學界落場時,唔係劍指學界紀錄?」。其實某尐頂級運動員同時又係港隊代表,所以佢地喺學界比賽同時劍指香港暨學界紀錄,未必單一只破學界紀錄。其實全港學生只要提交到喺本區比賽成績,(例如100短跑)體聯只要喺當中揀選出最佳成績32人直接進入全港決賽圈便可以,而無需由分區到全港決賽玩好多round及大量人力物力資源。

睇番啲post,又似乎只係[你]個人嘅睇法,又拉埋香代表落水咋喎…

miriam 發表於 16-5-11 02:37
改打乒乓都應好有天分  發表於 2016-05-11 02:34:00
唉, 真係人人生九品, 品品不同人, 隨便打下都可以入咗校隊, 可憐我年年擔心個女體育唔合格, 仲要感恩好彩體育唔駛呈分。佢唔計科體育, 級名次年年起碼升5-8名次。

莫非D1要改革...係出於D1有D拔來拔去既氣味

hkpapa852  D1如果要改革, 可能最大阻力就係拔來拔去  發表於 16-5-11 09:53

醒目開學勳章 王國長老

引用:莫非D1要改革...係出於D1有D拔來拔去既氣味

原帖由 mcl203 於 16-05-11 發表
莫非D1要改革...係出於D1有D拔來拔去既氣味
一定要改添丫,全港撈埋一齊玩學界,用體總或田總頭 32 名既名單參賽,可以慳水慳力慳時間。

頭 32…………有幾多係畀高級會所收左做會員呢?

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:miriam+發表於+16-5-11+02:37++改打

原帖由 little_yolky 於 16-05-11 發表
唉, 真係人人生九品, 品品不同人, 隨便打下都可以入咗校隊, 可憐我年年擔心個女體育唔合格, 仲要感恩好彩體 ...
我囡貪玩咋

little_yolky  我細女都好貪玩喎,俾佢學吓唔同既體育,會唔會有前途呢  發表於 16-5-11 11:38
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

引用:睇番啲post,又似乎只係[你]個人嘅睇法,又

原帖由 ABC-DAD 於 16-05-11 發表
睇番啲post,又似乎只係[你]個人嘅睇法,又拉埋香代表落水咋喎…
討論區有個人睇法有乜野問題?唔通你嘅post就代表所有人而冇個人睇法?學界各項運動包括香港、九龍、新界嘅學校何以一齊參與有何不妥?我話某尐運動員學生同時又係香港代表隊成員又有唔啱?

miriam 發表於 16-5-11 09:49
一定要改添丫,全港撈埋一齊玩學界,用體總或田總頭 32 名既名單參賽,可以慳水慳力慳時間。

頭 32……… ...
早晨,32人?咁多?小學開始每項拔頭8個,小班教學,在體院上堂,IB curriculum,每兩年淘汰兩個,畢業夠分就直入北大清華或 Russell Group /Ivy league…咁學界就風平浪靜好多…剛剛瞓醒…好似重未瞓醒咁tim

回覆 Soundervolt 的帖子

你當然一如以往,係好啱啦…啦…啦你當然一如以往,係好啱啦…啦…啦
你當然一如以往,係好啱啦…啦…啦

重要嘅事重複三次,重加埋回聲效果…

OK? Okay?

Soundervolt  哈哈,大家咁話啦!本人亦十分拜服閣下  發表於 16-5-11 10:34

5至7月,總會講下無聊嘢等放暑假,…

Eat_Sleep_Play  你就好啦可以講無聊嘢,我囡呢段時間考呈一我驚到震  發表於 16-5-11 18:00

回覆:沙田體藝中學

容許我再在此提供我知道的小小資料吖,先指聲明,不要攻擊我呀,我只係小小small potato,心血小,會暈會好唔開心㗎。
每年田總會有一個香港排名,數月會更新一次,由於場地關係,標準不一,所以田總只會承認灣仔和將軍澳的運動場所競賽成績,其他香港運動場係無嘅。即是若假健兒在其他運動場所做出的輝煌成績,也不會納入香港排名之內,報告完畢。

little_yolky  咁點解政府唔响各區興建標準場地?  發表於 16-5-11 11:40
ABC-DAD  Support,分享啲實質嘢,好  發表於 16-5-11 10:38

miriam 發表於 16-5-11 09:49

頭 32……… ...
睇落好似英冠,以上加多個英超咁喎…

引用:容許我再在此提供我知道的小小資料吖,先指

原帖由 fionakong2008 於 16-05-11 發表
容許我再在此提供我知道的小小資料吖,先指聲明,不要攻擊我呀,我只係小小small potato,心血小,會暈會好 ...
我估,可能基於電子計時系統 ~~~

fionakong2008 發表於 16-5-11 10:28
容許我再在此提供我知道的小小資料吖,先指聲明,不要攻擊我呀,我只係小小small potato,心血小,會暈會好 ...
咁咪好囉,有制度就跟制度啦…

mcl203 發表於 16-5-11 10:33
我估,可能基於電子計時系統 ~~~
跟國際田聯規定,中,啱

Soundervolt  哈哈,大家咁話啦!本人亦十分拜服閣下
都係嗰句啦,玩還玩,咪靜靜雞上香畀我

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+16-05-11+發表莫非

原帖由 miriam 於 16-05-11 發表

頭 32……… ...
唔得,田總系列賽唔公平㗎,唔通俾D 2幾30歲出學界蛤班靚仔靚妹,又要改革

引用:Quote:原帖由+miriam+於+16-05-11+發表一定

原帖由 mcl203 於 16-05-11 發表
唔得,田總系列賽唔公平㗎,唔通俾D 2幾30歲出學界蛤班靚仔靚妹,又要改革

...
一時興奮講多了

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+16-05-11+發表唔得

原帖由 fionakong2008 於 16-05-11 發表
今年有一個十四歲攞冠軍噃
莫非係

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:miriam+發表於+16-5-11+09:49+一定要

原帖由 ABC-DAD 於 16-05-11 發表
睇落好似英冠,以上加多個英超咁喎…
我地唔識野架喇,高級會所既專貴會員家屬會有新制度提議。

‹ 上一主題|下一主題