用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田體藝中學
樓主: jswailam928
go

沙田體藝中學 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+kayeetoby+於+16-05-09+發表

原帖由 Soundervolt 於 16-05-09 發表
所以呢個學界制度十分荒謬,點解香港九龍同新界有分別,乜新界唔屬於香港嘅一部份,莫非界限街以北仲係租借 ...
又或者咁講,其實只要有實力,每年田總都會有好多被承認嘅公開賽、分齡賽給予各健兒比拼。一年有四個系列賽,加上有香港田徑錦標賽、城市、三星、香港青少年分齡田徑賽、公民等等⋯田徑係計數字,無得呃,人家都係睇數字,就算天水圍又或者其他區,也有好出色的香港代表。大家努力pb就可以。

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+16-05-09+發

原帖由 fionakong2008 於 16-05-10 發表
又或者咁講,其實只要有實力,每年田總都會有好多被承認嘅公開賽、分齡賽給予各健兒比拼。一年有四個系列賽 ...
我當然明白頂級運動員未必對學界賽事放在眼內,而且會更著眼更高階嘅賽事,例如全港或國際性賽事,我朋友個女讀體藝,剛剛贏咗U14網球世少盃亞太區冠軍,學界對高手嚟講跟本只係小賽事。我所指出為什麼學界比賽要分開港九/新界,而成為某尐學校特權嘅俱樂部?我覺得呢個制度應該好好檢討及改善,令學界比賽更有「全港」代表性。

Soundervolt 發表於 16-5-10 10:52
我當然明白頂級運動員未必對學界賽事放在眼內,而且會更著眼更高階嘅賽事,例如全港或國際性賽事,我朋友個 ...

我當然明白頂級運動員未必對學界賽事放在眼內,而且會更著眼更高階嘅賽事,例如全港或國際性賽事,我朋友個 ...
所以D人成日話新界地區名校叻極都只有學術, 沒有體藝表現.

其實原因可能根本係一D制度既問題, 人地連參加都唔俾你參加, 咁又可以點呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:原帖由+fionakong2008+於+16-05-10+

原帖由 Soundervolt 於 16-05-10 發表
我明白你嘅質疑。,連同學都係我女嘅好同學,非常出色又nice,亦有好多師兄師姐一早已達到世界級水平,呢樣各家長都會好開心。但是我其實呢幾年都有分析過小量數據,講明先男子我無分析過,只睇女子新界各區和d1,2,3(x4)abc組成績比對,女子單項成績三甲,通常呢啲三甲會再參加個別公開賽,我會睇埋,事實上實質能有機會落d1決賽的新界區女同學並不多,呢啲些微距離係事實,但當然有例外,有幾個潛質選手,一樣愛自己嗰區嘅中學,田徑成績非常出眾,我同呀女非常欣賞。

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+16-05-10+發

原帖由 fionakong2008 於 16-05-10 發表
我明白你嘅質疑。,連同學都係我女嘅好同學,非常出色又nice,亦有好多師兄師姐一早已達到世界級 ...

新界區既女同學係好多吓架,佢地不少係來自新界區既小學 ~~~

有時D討論點都幾有趣...明知D1/2/3係地區性比賽(唔知就話唔明原因啫)...又非係公認為全港最高既某些運動比賽...咁D1/2/3同其他地區比賽有乜基本上既分別呢??

硬要將D1比喻為某些人獨享既私人會所....又咁講....全港咁多私人會所...唔去呢個咪去另一個囉...又何苦長途拔踄...係要搭車去遠D果個會所呢

又咁講...唔分區比賽...要撈埋一齊玩...宜家都要玩3日唔可以返學...莫非要定位為如世界杯...先分區再決賽...4年一度...玩足2-3年乎

引用:有時D討論點都幾有趣...明知D1/2/3係地區性

原帖由 mcl203 於 16-05-10 發表

有時D討論點都幾有趣...明知D1/2/3係地區性比賽(唔知就話唔明 ...
我並非話D1係香港最高級別嘅比賽,但學界比賽係應該係有全港所有學校嘅代表性,而唔係只有香港及九龍而冇新界。我地當年都係港九新界一齊比賽,地區初賽到總區決賽咪玩幾個週末,而且唔會全港四百幾間中學都會報名參加,唔使玩好耐,點解而家新界要分開?我地打Inter-Club League都係全香港嘅會所比賽,唔會小圈子只係侵港九會所,新界免問。如果某尐會所先至有權去打某比賽,唔係特權咁係乜?

Soundervolt 發表於 16-5-10 13:38
我並非話D1係香港最高級別嘅比賽,但學界比賽係應該係有全港所有學校嘅代表性,而唔係只有香港及九龍而冇新 ...

現實...現在有幾多間中學參加緊學界比賽??

少學校參與既比賽....D1並非係最終既學界比賽...係各區代表係決賽見

既然D1非香港最高級別嘅比賽...咁同如元朗區比賽有乜主要分別??

又為何不反問...如各新界區既私人會所...禁止港九區中學參與...同理乎??

現實係如...D1/2/3 共6組...比賽日一共6x3=18日...若再細分為每組頭1/2/3去港九區決賽...再多3日...再去全港決戰...又多3日...1日比賽隔1週...成年都密密操...到時就真係体藝生多為B3仔女...根本未返過學

是否要將一D俾學生參與既地區性比賽...升格為全港精英學生...可以一齊參與既 香港最高級別嘅比賽??

醒目開學勳章 王國長老

fionakong2008 發表於 16-5-10 00:18
又或者咁講,其實只要有實力,每年田總都會有好多被承認嘅公開賽、分齡賽給予各健兒比拼。一年有四個系列賽 ...
學校既比賽唔夠時, 好多都會向外發展, 唔一定只得學總既比賽既.

我囡香港既公開賽得兩次, 覺得唔夠時咪走出去囉.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

mcl203 發表於 16-5-10 13:13
有時D討論點都幾有趣...明知D1/2/3係地區性比賽(唔知就話唔明原因啫)...又非係公認為全港最高既某些運動比 ...
你講左我好想講既野, 到時分區賽, 小組出線第一輪次輪賽, 跟住又 32 強, 真係驚玩到學期完都未玩到 final.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

mcl203 發表於 16-5-10 13:55
現實...現在有幾多間中學參加緊學界比賽??

少學校參與既比賽....D1並非係最終既學界比賽...係各區代表係 ...
剩係沙西區有玩田徑既學校就咁睇都超過 40 間............ 得幾間無參加.

男子組 Boys

女子組 Girls

引用:+本帖最後由+mcl203+於+16-5-10+13:56+編輯

原帖由 mcl203 於 16-05-10 發表

其實我嘅觀點好簡單,無論新界多與少學校參與,學界比賽應該係全港學校都可以參與,唔應該分港/九/新界,that's all! (而且傳媒唔好再講D1係全港學界最高級別嘅比賽)

miriam 發表於 16-5-10 14:03
你講左我好想講既野, 到時分區賽, 小組出線第一輪次輪賽, 跟住又 32 強, 真係驚玩到學期完都未玩到 final.
...
所以...我話莫非要現玩世界杯咁...先亞洲小組...亞洲決賽...32強...再打到去决賽...玩足4年

學界比賽...玩吓啫....最緊要去刻苦鍛練...团隊精神...联誼吓...何須執着玩邊個會所會有面D

醒目開學勳章 王國長老

mcl203 發表於 16-5-10 14:09
所以...我話莫非要現玩世界杯咁...先亞洲小組...亞洲決賽...32強...再打到去决賽...玩足4年

學界比賽...玩 ...
唔得, 我要搵多樣野操恆我囡等佢有機會去會所玩............會所肯收佢既話

引用:Quote:mcl203+發表於+16-5-10+14:09+所以..

原帖由 miriam 於 16-05-10 發表
唔得, 我要搵多樣野操恆我囡等佢有機會去會所玩............會所肯收佢既話
...

Tennis啦!Country Club鄉村俱樂部、銅鑼灣CCC紀華利木球會,CRC中華遊樂會、KCC九龍木球會...等等,都收Tennis Elite Sports Members。

回覆 Soundervolt 的帖子

多謝各位,終於明白體藝咁勁為何不在D1的原因了.

現今嘅香港學界體育聯會係1997 年9 月1 日成立,在之前,新界學體會同香港九龍嘅學體會係獨立分開,地理同歴史引出嘅發展,成就左不同制度。
無咩好拗。現今體育發展由各專項體育總會統籌,賽制比較全面而成熟,水平資源都比學界賽高。

而且學界比賽嘅人力同主要來自會員學校嘅老師同、學生同體育會義工,再加上要配合比賽設施及其他資源,在在有一定限制。

現今學界唔夠全港代表性咩?從何説起呢?運動成績好嘅學生運動員集中某些學校﹐原因心照不宣吧,恐怕改成咩制度都無大分别比賽成績比對歷年學界紀錄嘅刷新就係最有代表性。運動員係用實際能力去代表香港,不同比賽舞台都提供到機會畀佢地去挑戰自己同歷史紀錄。
有學界頂級水平嘅同學,有邊位  '會未必對學界賽事放在眼內'? 有邊個學界落場時,唔係劍指學界紀錄?

重有啲有趣嘅地方係某啲項目在學界係唔太普及,網球就係其中一種,個別同學有興趣作長遠發展,投入足夠心血,得到好成績,係好自然。

醒目開學勳章 王國長老

ABC-DAD 發表於 16-5-11 00:18
重有啲有趣嘅地方係某啲項目在學界係唔太普及,網球就係其中一種,個別同學有興趣作長遠發展,投入足夠心血 ...
要玩冷門項目真係會係體藝搵到

‹ 上一主題|下一主題