用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田體藝中學
go

沙田體藝中學 [複製鏈接]

校風如何?屬咩banding?

6    0    0    2

jswailam928 發表於 16-5-6 09:11
建議你瞭解清楚體藝係間咩學校先.

如果你一心只想小朋友追求學術, 無謂諗呢間
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:jswailam928+發表於+16-5-6+09:11+校

原帖由 hkpapa852 於 16-05-06 發表
建議你瞭解清楚體藝係間咩學校先.

如果你一心只想小朋友追求學術, 無謂諗呢間
你將我既回覆黎個大打包喇

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆 miriam 的帖子

體藝好好, 學生的學術/運動也出色, 但為何田徑好像不是D1. 是不是學校"太新"??

醒目開學勳章 王國長老

引用:回覆+miriam+的帖子 體藝好好,+學生的學術

原帖由 Lucifer3960 於 16-05-06 發表

體藝好好, 學生的學術/運動也出色, 但為何田徑好像不是D1. 是不是學校"太新"??
田徑我唔清楚唔敢亂答,我估計 D1 既都畀神校招晒喇!

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

引用:Quote:原帖由+Lucifer3960+於+16-05-06+發

原帖由 miriam 於 16-05-06 發表
唔一定嘅

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+miriam+於+16-05-06+發表田徑

原帖由 fionakong2008 於 16-05-06 發表
唔一定嘅
你女愛體藝多過神校,不被名氣吸引嘛

醒目開學勳章 王國長老

引用:校風如何?屬咩banding? +

原帖由 jswailam928 於 16-05-06 發表
學校網頁 “校長的話” 英文版講得好清楚學校 banding。

miriam 發表於 16-5-6 13:18
我會咁諗, 體藝係著重學生係該項目既發展, 多於學生可唔可係以係該項目幫學校攞獎
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:原帖由+fionakong2008+於+16-05-06+

原帖由 miriam 於 16-05-06 發表
你女愛體藝多過神校,不被名氣吸引嘛
唔好咁講,若果啲老師能一視同仁更好

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 16-5-6 14:13
我會咁諗, 體藝係著重學生係該項目既發展, 多於學生可唔可係以係該項目幫學校攞獎
...

我囡小學時都係排球隊, 但打到想放棄................我睇佢地練都覺得頂唔順.

入左體藝後發現原來唔係咁悶咁無聊, 之前佢傷左我叫佢轉校隊佢都唔肯, 係呢度已經睇到體藝唔係要一班純攞獎既學生, 係幫學生將專項發揮得更好.

醒目開學勳章 王國長老

fionakong2008 發表於 16-5-6 14:14
唔好咁講,若果啲老師能一視同仁更好

醒目開學勳章

Lucifer3960 發表於 16-5-6 13:09

照我所知,D1只是被港九區中學參加,體藝係沙田區,咪冇得參加D1賽

醒目開學勳章 王國長老

peggy 發表於 16-5-6 15:34
照我所知,D1只是被港九區中學參加,體藝係沙田區,咪冇得參加D1賽
熟田徑項目既 peggy 出黎啦~~~

妹妹頭    發表於 16-5-6 16:17

peggy 發表於 16-5-6 15:34
只限港九嗎? 但係有不少TKO既學校喎! 啟思, 真道都有..... 不過唔係D1啫!

http://www.hkssf-hk.org.hk/hk/sec/events/athletics/circulars/20150915%20ath_participating%20list.pdf

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 16-5-6 15:42
只限港九嗎? 但係有不少TKO既學校喎! 啟思, 真道都有..... 不過唔係D1啫!

http://www.hkssf-hk.org.hk/hk/ ...

D1-D3都是港九區學校,應該將Tko納入左九龍區。

引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-5-6+15:42+只限

原帖由 peggy 於 16-05-06 發表
D1-D4都是港九區學校,應該將Tko納入左九龍區。

沙西區只有鄭植芝一間西貢區學校

peggy  競爭少好多  發表於 16-5-6 16:31

係,所以都係睇系列賽同青少年田徑分齡賽成績好啲

回覆 peggy 的帖子照我所知,D1只是被港九區中學參加,體藝係沙田區,咪冇得參加D1賽

咁樣分?? 真的?  DIVISION ONE 就是市區學校   DIVISION TWO / THREE 是新界學校?  咁點會有D 同一間學校男子與女子 唔同DIVISION??? 應該唔係按地區分呀??

Lucifer3960 發表於 16-5-6 17:25
回覆 peggy 的帖子

咁樣分?? 真的?  DIVISION ONE 就是市區學校   DIVISION TWO / THREE 是新界學校?  咁 ...

DIVISION ONE TWO THREE 都是市區學校 ~~~

http://www.hkssf.org.hk/
‹ 上一主題|下一主題