用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 選択給子女留英的、有後悔嗎?
樓主: Mighty
go

選択給子女留英的、有後悔嗎? [複製鏈接]

回覆:選択給子女留英的、有後悔嗎?

阿仔係英國讀書8個月,感覺到他人定咗,大個咗。

我估係英國好多嘢,都要自己決定,思考多咗,想法會深入咗。

仍在香港,他的日常生活,會原地踏步。

Mighty 發表於 16-5-5 21:29
今天的報告、除了説及OXFORD、CAMBRIDGE都跌WATT之外、仲有就係東大、SINGAPORE国立、清華都上位了。 想想 ...

The 2015 Global University Employability Ranking

Mighty    發表於 16-5-9 13:24

引用:Quote:原帖由+Taimum+於+16-05-06+發表回覆

原帖由 亮燈 於 16-05-06 發表
當然,我唔能夠話俾左錢,就會收番相同價值既結果,我絕對唔會咁諗,總之好似你咁講,佢地收到幾多,就只靠 ...
我未有小孩,但常常被亮兄及4哥的見解獲啟發,今個月尾同老公移民去英國,目的也是為將來小孩的教育。希望也不會後悔

我妹妹是官立中學老師,之前也教過何文田直資名校,而身邊也有人送小孩在本地IS返學,我見到本港教育弊多...

https://www.facebook.com/thekentishwife/

引用:Quote:原帖由+亮燈+於+16-05-06+發表當然,

原帖由 holemone 於 16-05-11 發表
我未有小孩,但常常被亮兄及4哥的見解獲啟發,今個月尾同老公移民去英國,目的也是為將來小孩的教育。希望 ...
冇辦法,試問一個會送子女去外國讀書、擁有外國護照兼唔冇人民受權既政府官員,又點會對個社會實行長遠而又有益既政策呢?可惜我冇本事移民,惟有用自己既方法去解決及同佢攬住一齊……

係架、although吾応該係nee到講、但香港真係越来越離譜、不能尽怪一男子、但肯定6先生是一重要因素、d班子真係爛到無朋友。 我地父母留守好了、希望下一代可以自由d。
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

回覆:Mighty 的帖子

後悔送得遲了些。    今年才完成第一年, 還有漫長的路。

引用:後悔送得遲了些。++++今年才完成第一年,+

原帖由 安安 於 16-05-11 發表
後悔送得遲了些。    今年才完成第一年, 還有漫長的路。
請問讀幾多年級?

回覆:db7mu23 的帖子

現在才Y9

我都後悔左, 應該Y8 就要去, 而家Y10先去
可以訓練亞囡獨立及同人相處, D親戚成日話晒錢, 邊到讀都一樣, 唉

Macau媽媽 發表於 16-5-11 19:55
我都後悔左, 應該Y8 就要去, 而家Y10先去
可以訓練亞囡獨立及同人相處, D親戚成日話晒錢, 邊到讀 ...
我同你既諗法差唔多,我覺得Y7/Y8都可以,只要孩子願意就得!而其他人既講法,只係參考,最重要係自己知道做緊乜野!自己保持清醒就得。

Mighty 發表於 16-5-11 16:22
係架、although吾応該係nee到講、但香港真係越来越離譜、不能尽怪一男子、但肯定6先生是一重要因素、d班子 ...
點解呢條XX咁爛?就係我所講既......冇人民受權,所以呢班爛人唔需要向我同你地負責,即係可以不負責任,就係咁簡單!

好激気架!!納税就一個仙都吾少得、不過就供比班癈柴。 私人公司、一早SACK左LA. 我地完全無SAY、火都嚟  一帯一路WOR、有GUM多銭、不如資助下我地先LA. 
Mighty
自分に負けるな!!

有冇仔女畢業之後在英國發展唔返來? Year 7 咁細個離開屋企, 到讀完 master 至回港會不會和家人感覺疏離或和父母價值觀很大分歧? 我仔現在香港就讀 IS, 所以已比 local kids 西化和中文不太好, 本想他 year 9 去英國, 但眼見現在佢校的IB program 我不太滿意, 所以也諗吓比佢 year 7 就去好唔好.

引用:有冇仔女畢業之後在英國發展唔返來?+Year+7

原帖由 gobgo 於 16-05-12 發表
有冇仔女畢業之後在英國發展唔返來? Year 7 咁細個離開屋企, 到讀完 master 至回港會不會和家人感覺疏離或 ...
如果佢願意,我覺得冇問題喎!佢既將來係要佢自己選擇、參與!

引用:好激気架!!納税就一個仙都吾少得、不過就

原帖由 Mighty 於 16-05-11 發表
好激気架!!納税就一個仙都吾少得、不過就供比班癈柴。 私人公司、一早SACK左LA. 我地完全無SAY、火都嚟 ...
一帶一路仲攪笑、荒謬,記唔記得以前話開發大西北?香港好多商家都去視察,包括小甜甜,依家呢?食西北風就有,中共最叻既強項就係講大話、有著數時認親認戚!又講多左添!

anixon  食西北風  發表於 16-5-13 21:32

亮燈 發表於 16-5-12 07:17
一帶一路仲攪笑、荒謬,記唔記得以前話開發大西北?香港好多商家都去視察,包括小甜甜,依家呢?食西北風就 ...
其実貢橙党認X認屁吾関我地事、適隨専便、但係用我地D納税人銭就離譜。  仲講到好似好大恩恵GUM
Mighty
自分に負けるな!!

引用:Quote:亮燈+發表於+16-5-12+07:17+一帶一路

原帖由 Mighty 於 16-05-12 發表
其実貢橙党認X認屁吾関我地事、適隨専便、但係用我地D納税人銭就離譜。  仲講到好似好大恩恵GUM ...
事實係剛剛相反,佢地正正就係受左香港人好多恩惠,至可以生存到依家,當年50-70年代,邊個救濟佢地?再由所謂改革開放到現在,最大投資額既外商(記住:我地香港人係外商)都係香港,咁你話邊個幫邊個?邊個冇左邊個唔掂?但我地從來冇講過呢D咁難聽既說話,只係佢地不停地講,最慘係有香港人真係信喎!原來假話講100次、1000次就真係變成事實架!

daisy17772    發表於 16-10-12 00:19
WINLEG    發表於 16-7-27 16:59

引用:Quote:原帖由+Mighty+於+16-05-12+發表其実

引用:Quote:原帖由+亮燈+於+16-05-12+發表事實係

原帖由 winniesiu 於 16-05-12 發表
同意。但唔明點解真係好多人buy佢地,好惡好恐怖。

希望小朋友出國後,見識廣,識分黑白
大家既邏輯要清晰,以我所理解,中共由未立國之前,已經在中華民國境內散播謊言(家母就係俾佢地呃),直至立國到現在,都係以謊言治國,點解?因為人民普通少受教育,好易呃,加上當時中華民國的確管治得差,人民期望轉變,咁就信左中共,但佢地唔知道中共其實唔係中國人,佢地只係受到當時蘇俄指使既傀儡,成立「中华人民共和国」前就成立「中華蘇維埃共和國」,講到呢度,你地就知邊個勾結外國勢力啦!佢地消滅左好多中華文化,包括禮、義、廉、恥,破壞左好多文物古蹟,所以,我先認為中共唔係中國人,而佢地只係偷左「中國」呢個名去繼續呃國民及全世界!又講多左添!

papaof2  講得好,看現在的內地人根本沒有中國人文化,只𢤦錢和大話。  發表於 16-6-3 08:49

醒目開學勳章

winniesiu 發表於 16-5-12 17:49
同意。但唔明點解真係好多人buy佢地,好惡好恐怖。

希望小朋友出國後,見識廣,識分黑白

真係好恐怖,去 BK 行一個圈,就知好多香港人真係好無知。

仔女去了外國,唔返來就罷。

papaof2  對呀!見到BK有些壞分子只有已見。  發表於 16-6-3 08:51
‹ 上一主題|下一主題