用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 選択給子女留英的、有後悔嗎?
go

選択給子女留英的、有後悔嗎? [複製鏈接]

今天的報告、除了説及OXFORD、CAMBRIDGE都跌WATT之外、仲有就係東大、SINGAPORE国立、清華都上位了。 想想若干年後、会否留在亜州更有優勢呢? 其実主要失望的是、英国政府削減了教育経費、真是不智之挙、、、作為一個教育大国、希望她回頭是岸。 
   7    0    0    0
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

其實兩睇啦, 英國政府削減了教育経費有原因,其一是以前讀書實在太容易啦, 沒有人真惜,経費花費了但國家和國民沒有太大改進,當然政治上亦有影響,其實很多時是政治因素。其實個人認為東西方教育結合是最好的教學方法。全面的小朋友應接觸中西文化。

回覆:選択給子女留英的、有後悔嗎?

當然冇後悔啦!因為可以令阿仔更獨立,識得管理自己,而更重要係接觸到英國既傳統、教育既質素(真正既優質教育)……等!成績還是其次,我覺得已獲益良多。

引用:今天的報告、除了説及OXFORD、CAMBRIDGE都

原帖由 Mighty 於 16-05-05 發表
今天的報告、除了説及OXFORD、CAMBRIDGE都跌WATT之外、仲有就係東大、SINGAPORE国立、清華都上位了。 想想 ...
What report ? Can share? Thanks

I forgot the name but it came out on Monday i think.  The top 3 were USA's, then 4th and 5th were Oxford and Cambridge.  Singapore National is 26th I think.  40 something % was USA unis.  清華、北大have got up a lot
Mighty
自分に負けるな!!

http://www.scmp.com/news/hong-ko ... s-make-top-80-world

https://www.timeshighereducation ... /asc/cols/rank_only

引用:當然冇後悔啦!因為可以令阿仔更獨立,識得

原帖由 亮燈 於 16-05-06 發表
當然冇後悔啦!因為可以令阿仔更獨立,識得管理自己,而更重要係接觸到英國既傳統、教育既質素(真正既優質 ...
亮燈兄

我後悔遲了3年,才送阿仔往英國留學!

應該讀完小6,即往英國讀中1。

Mighty  But i bet his Chinese was much better than leaving earlier.  發表於 16-5-6 17:41

Tks for the links.  Funny that none from Finland on the top 100.  I wonder why as Finland has excellent reputation in education.
Mighty
自分に負けるな!!

回覆:選択給子女留英的、有後悔嗎?

早去早享受,越來越貴

Mighty 發表於 16-5-6 17:40
Tks for the links.  Funny that none from Finland on the top 100.  I wonder why as Finland has excell ...
http://www.telegraph.co.uk/education/2016/03/14/how-to-read-the-different-university-rankings/

"Times Higher Education Reputation Rankings would be a good starting point if you wanted to find out about how universities are viewed."

Different criteria will produce different rankings.

Mighty    發表於 16-5-6 18:00

回覆 亮燈 的帖子

係唔係,比左錢出去,都覺得值回票價呀?我同兩個仔講,錢我地就比左啦!攞幾多就睇您地自己!阿哥第三年啦!我同老公都覺值得,細佬剛過去差不多1個月,就要睇佢自己啦!

值得。亞囡專心咗,成績好過響香港,又識到朋友。

Mighty  WOW what more can you ask for I hope i wl feel the same.  發表於 16-5-6 19:53

引用:Quote:原帖由+亮燈+於+16-05-06+發表當然冇

原帖由 db7mu23 於 16-05-06 發表
亮燈兄

我後悔遲了3年,才送阿仔往英國留學!
如果你咁講,我都算後悔架!所以我依家都話俾人知,讀完小六去就最好,但重點係孩子自願及已經預備好!

引用:回覆+亮燈+的帖子 係唔係,比左錢出去,都

原帖由 Taimum 於 16-05-06 發表
回覆 亮燈 的帖子

係唔係,比左錢出去,都覺得值回票價呀?我同兩個仔講,錢我地就比左啦!攞幾多就睇您地 ...
當然,我唔能夠話俾左錢,就會收番相同價值既結果,我絕對唔會咁諗,總之好似你咁講,佢地收到幾多,就只靠佢地自己,而我只係盡父母責任,而佢地亦要盡佢地既責任,咁就無悔喇!

引用:當然冇後悔啦!因為可以令阿仔更獨立,識得

原帖由 亮燈 於 16-05-06 發表
當然冇後悔啦!因為可以令阿仔更獨立,識得管理自己,而更重要係接觸到英國既傳統、教育既質素(真正既優質 ...
同意。阿囡上年九月去讀year 9,每次回來都覺得她成長了不少,學會獨立及外國文化。上次回來,她還去街市買餸煮飯給我們放工回來吃。以前在香港,每天只是由放學開始做功課及溫習到晚上,每晚見她做深夜自己都不知道怎樣幫她,現在反而多左傾計。

Kitty1230    發表於 16-9-28 09:46
Mighty    發表於 16-5-6 22:12
亮燈  叻女  發表於 16-5-6 21:08

當然無後悔啦 送阿仔去英國主要都係想佢獨立d 睇下外面個世界 排名呢d年年變而且排名唔一定就代表間學校好/唔好 所以只要阿仔讀得開心,享受個邊生活我就滿足啦

回覆 ennaenna 的帖子

Totally  agree

出國並不只是讀書,佢地體驗到既真係比付出金錢還要多。佢地既得著遠遠超乎我想像
‹ 上一主題|下一主題