用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 迦南幼稚園老師向學童拋書包
樓主: utshoward
go

迦南幼稚園老師向學童拋書包 [複製鏈接]

回覆 puichingforsure 的帖子

呢位家長接受唔到自己的小朋友比人咁對待,寧願去信d變面後表面有愛心的老師,根本係自欺欺人。其實今次事件受害者係d小朋友,還要慢慢輔導。相反d老師唔專重人唔專重自己的專業,討厭自己份工,被抄可以重新開始其實係好事。

感覺與迦南有關的家長都好像很包容。
但我很奇怪,大人社會,尤其是專業的,犯錯就要受罰,他們不再是小朋友了,原諒不等於不需要處罰,尤其是在成人社會,甚至管理階層,處罰是必然的,就算心裡不情願,也要做決定,不然何以服眾?
我覺得炒是必然的,至於炒多少個,還可以斟酌。

引用:Quote:原帖由+MarcusMaC9+於+16-05-09+發表

原帖由 suetyizoe 於 16-05-09 發表
係呀更過份我都聽過,只係家長唔知,今次迦南衰左抵鬧,但其他以為自己個老師好有愛心既家長要留意,多d關 ...
係架。
有幾個朋友都做幼稚園老師,成日聽佢地講其他老師既行為。咩幼稚園都有,村校又好,出名如培正都有。家長亦知,但佢地係唔會出聲,因為分分鐘冇左個小一位。

回覆:迦南幼稚園老師向學童拋書包

希望你地明白。 讀緊/已選擇家長及在任教師心情。

食緊花生,睇緊戲啲。  請你們轉移話題吧 謝謝

三位老師的確做錯,管理層也有不妥當地方,但不等於這機構所有老師沒有愛心,迦南有很多老師有heart的。

回覆:迦南幼稚園老師向學童拋書包

我兩位小朋友都是讀迦南幼稚園的,不過是藍田分校,先分享自己看過這段片的感受,開初我真是氣得頭頂冒煙,覺得老師跟本不專重小孩,枉為人師,很討厭這所學校,直至與一些幼稚園老師討論過,發現當大家以為掟書包已經是不能原諒之際,大家曾否想過其他學校更可怕,明白有些媽媽覺得不能用其他學校更可怕來掩飾迦南3位老師的不是,無可否認3位老師的確做錯了,被炒也是無可厚非,但總不能推翻整個迦南幼稚園的老師,其實很多也很用心教導,很有熱誠,仔仔K2遇到的李老師,很用心的激勵他,由慢吞吞的他變得做事更快,女女幼兒班的陳老師,很關心她,經常打電話來告訴女女的情況,只是一兩日沒有濕片已經鼓勵女女不要穿學習褲回來,可見老師相當留意學生,不單止老師,其實校車師機楊叔叔也很好,笑容滿面還會送聖誕卡給小朋友,所以不能因為3位老師的行為而認定迦南是一所無愛心無熱誠的學校

回覆 Park88 的帖子

邊間就唔講住啦,我女仲要讀埋呢兩個月呢!

引用:網上看到的+ +

原帖由 puichingforsure 於 16-05-09 發表
網上看到的
飛書包係唔啱, 但其實我都覺得唔係嚴重到大家講嘅咁, 之前有間幼稚園綁學生手罰跪我覺得嚴重過飛書包好多, 但哪間學校而家咪又係好多人爭住入

我都知道一間教會幼稚園pn,食茶點不停話d小朋友食得慢,食唔哂會餵/逼佢地大大啖tun哂佢,如果唔肯飲水,就叫佢出門口企係到望住天花板飲,但語氣很差,成歺茶點背脊骨落。有d2歲小朋友穿鞋係慢d,老師就鬧:"你揇住對鞋又唔著想點呀?"我覺得上學氣氛差,但d同學都慣哂。不過老師一同家長溝通就變返友善語氣。校長朝朝門口笑面迎人,但十點幾就出去行街。

有時d小朋友唔想返學,係有原因的,唔好以為佢地曵,特別係pn,唔識表達,又未ready 分離。

引用:Quote:原帖由+puichingforsure+於+16-05-09

原帖由 千語mami 於 16-05-10 發表
飛書包係唔啱, 但其實我都覺得唔係嚴重到大家講嘅咁, 之前有間幼稚園綁學生手罰跪我覺得嚴重過飛書包好多,  ...
同意

我女在迦南(九龍瑭)讀,D老師好好,好有愛心喎!尤其佢班主任及協班真係好好。
‹ 上一主題|下一主題