用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 迦南幼稚園老師向學童拋書包
go

迦南幼稚園老師向學童拋書包

如題,太過份了:
http://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i=20160505&s=10829391&a=55065176

回覆:迦南幼稚園老師向學童拋書包

我都睇左,好過份,即使掉唔中,態度都有問題,你老闆或同事俾野你,掉去地下俾你執,咁佢地又覺得點?狗咩

我同個仔一起睇,好彩佢話佢學校老師唔會咁,佢地會自己擰書包

回覆 Dragonmama2012 的帖子

雖然仔仔讀其他分校,睇完片即問仔仔學校老師點俾書包佢地,仔仔話係一個個排隊去老師檯度攞,但其實都會提心吊膽同埋冇哂信心,我老公仲開玩笑話唔怪得迦南年年都要家長買新書包!!!!!!!!但係我笑唔出囉!!!!!!我諗如果發生係我仔身上,真係肉赤的不得了

回覆 kaohueimei 的帖子

吓? 年年都要買新書包? 必須定係任你買唔買?

為人師表都咁樣,點教小朋友禮貌同manner???D小朋友一定會有樣學樣!

壞榜樣👎👎👎👎

回覆 vpo0615 的帖子

n班升k1時不得不換,因為n班的書包圖案是寫CANNAN NURSERY,K1書包圖案係寫CANNAN,就來升K2,學校年年將書包費用擺係書簿雜項裡面,學校話不強迫,有家長堅持唔買,更搞鬼的係K2書包SIZE比K1書包又大小小喎,費事被列入黑名單,多一事不如少一事!!!!我老公話我怕事喎!!!!!

回覆 kaohueimei 的帖子

咁即係焗住買......我嗰間成日俾人話商業化, 不過唔使年年買書包, 因為全校都用同一款.

回覆 vpo0615 的帖子

所以而家做家長嘅都好無奈囉!!!!!!!!!

甘都得, 係家長面前人前人後兩個人, 幾恐怖, 簡直教壞細路, 好冇禮貌, 當學生狗定係人

片段所見, 嗰個肥D嘅藍制服老師, 佢個個書包都係拋架, 極其粗魯, 都唔愛惜物品嘅, 簡直係壞榜樣!

引用:回覆+Dragonmama2012+的帖子 雖然仔仔讀其

原帖由 kaohueimei 於 16-05-05 發表
回覆 Dragonmama2012 的帖子

雖然仔仔讀其他分校,睇完片即問仔仔學校老師點俾書包佢地,仔仔話係一個個排 ...
你老公講得 arm , 我都覺怪嫁la, 點解年年要換新書包呢?仲有 wow 我仔個書包極污糟,以前唔知點解,今日睇完段片明晒,原來日日咁拎書包,唔污糟有鬼

引用:Quote:原帖由+kaohueimei+於+16-05-05+發表

簽名被屏蔽

引用:Quote:原帖由+suetyizoe+於+16-05-06+發表

原帖由 puichingforsure 於 16-05-06 發表
你那間好像是藍田分校,噤即係唔止一間係噤
藍田個間一早出左名d老師冇愛心,街坊街里平時已經聽唔少,唔係馬後炮架

anpanman_baby 發表於 16-5-6 01:43
藍田個間一早出左名d老師冇愛心,街坊街里平時已經聽唔少,唔係馬後炮架

...

我都對藍田呢間分校印象好差。記得當年我大嗰個交表考PN,我媽幫我交表,因為有啲嘢寫得唔清楚,個職員(我唔知佢係老師一或係行政人員嗰啲)叫我媽寫返清楚。我媽唔知咩事,就打電話俾我,但佢又講得唔清唔楚,咁我咪叫佢俾個電話個職員,等我直接同佢傾。
當晚我放工返屋企,我媽話返俾我知,當佢請個職員聽嗰個電話時,個職員係即刻黑起塊面。係,我都明你要處理好多申請,我哋拖慢咗你啲進度,但都唔駛態度咁差呀。事後EK有人xx vs 藍田迦南,我講返呢個經歷,有其他jm回覆話佢哋都遇到同樣o既事。

所以今年我細嗰個考PN, 我就算住响附近,諗都無諗過入表考呢間。你對大人啲態度尚且如此,放低小朋友俾你幾個鐘仲得了?

最心痛係見D小朋友已經習以為常, 乖乖咁係地下執番自己書包

我個女來緊會讀堅道迦南PN,希望經過呢件事佢地會做返好個朵

反正K會考其他(因堅道迦南只有PN),只希望來緊呢年平平安安過左就算

通常有事發生嗰排, 情況會改善, 但再過一排會唔會故態復萌呢???

引用:+本帖最後由+JH_Mama+於+16-5-6+11:45+編輯

原帖由 JH_Mama 於 16-05-06 發表
我分享別聽過有街坊分享,有家長見到小朋友影大合照時,情況趕急之下,老師黑面拉扯d小朋友,當然唔係好大力;另外有pn小朋友話個老師好惡,驚到唔敢番學,連放假經過迦南門口都唔想要兜路。其實我唔反對學校厳同老師惡,但惡同嚴都可以有愛心、耐性,同埋要有禮貌,kv出名比較嚴同學術,但我姨甥女讀緊好開心,家長滿意,因為老師有愛心有品德。其實我好耐已聽過Lam tin cannan 負評,我有2個小朋友,所以都有照報interview 實地視察下,interview 個日老師的確笑容欠奉,尤其坐係到播PowerPoint 的老師直頭黑面好似唔願do 咁,最好笑容個校長,一味話迦南個課程有幾強,in完之後我同老公對覺得佢好商業,我地有offer但當然無要啦。我2個pn分別讀啟思同靈糧

我小朋友係藍田迦南讀,我係用家,我覺得其他家長唔係用家只係聽,就講學校唔好嘅說話對學校唔公平,我小朋友讀得好開心,老師個個都好好,我有俾條片我小朋友睇,佢話老師唔會咁做,係叫名自己攞的,相信只係個別分校或老師只會咁做,但我都唔幫佢,嗰位老師咁嘅行為係好差好冇愛心,希望經過今次事件學校管理層好好處理