用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 請問 ABC pathway 同 英國文化協會,邊間長遠學英文好呢 ...
go

請問 ABC pathway 同 英國文化協會,邊間長遠學英文好呢? [複製鏈接]

我兒子現在K2, 想K3 開始比佢讀有系統既英文拼音班, 請問有冇媽媽可比意見?
有朋友話BC 好好, 亦有朋友話ABC 都好~ 好難比較~ 唔知冇冇經驗媽媽可分享一下~

我家住港島東的~

謝謝

3    0    0    0

我上緊家長拼音,BC係非常好。

回覆:hehawendy 的帖子

Up

上次聽講座 ABC家長拼音班 今年學完唔記得 下次 免費可以補堂
小朋友有D班都可以補堂 好肯教 好似幾好
BC唔知有冇

我仔剛剛開始 ABC .. 原本係想比佢學phonic , 但test 完發覺佢唔識聽, 同唔識講英文.. 因為佢地全英語教.佢聽唔明就好難學, 而家上住Cambridge , 遲d 再比佢上返phonic , 我都係港島區

回覆:MonkeyGirl 的帖子

甘你小朋友上緊劍橋level幾既班呢?

回覆:sai913 的帖子

我都想知

我都想知道兩間邊間好D

回覆 sai913 的帖子

應該係Level 2 ...

回覆 hehawendy 的帖子

我都係住港島,仔仔學緊phonics搭cambridge班, 進展都唔錯。我都覺得phonics好重要見佢串字比之前易掌握

引用:我仔剛剛開始+ABC+..+原本係想比佢學phonic

原帖由 MonkeyGirl 於 16-06-23 發表
我仔剛剛開始 ABC .. 原本係想比佢學phonic , 但test 完發覺佢唔識聽, 同唔識講英文.. 因為佢地全英語教.佢 ...
請問abc pathway嘅cambridge班好嗎?見到成效未?

回覆 ppvvhh 的帖子

睇你想小朋友. 專d 咩.. 我比較想佢識phonic 先..我仔9 月開始讀phonic 啦..  

成效..就 佢唔怕有個外國人先啦..  , 佢又聽得明.. 講一定唔得. 不過係我意料中既..

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

我比阿女K3上緊abcpathways I-LEARN,上左一個月,老公話佢進步很大。可以的話,K2就開始上,對K3頭面試好有用。

snoopy123456 發表於 16-9-27 00:01
我比阿女K3上緊abcpathways I-LEARN,上左一個月,老公話佢進步很大。可以的話,K2就開始上,對K3頭面試好 ...

我小朋友k1上緊,雖然貴,但見到小朋友有進步都值得

回覆樓主:

BC (以前,依家唔清楚)同 ABC Pathways 都有試堂,阿女K2兩邊有試過。佢鍾意ABC多D,所以join 左ABC。

起初因為鍾意BC 金鐘嘅環境而想報,自己作為家長都有上過workshop.不過后尾先知BC都有其他center (阿女小學係其中一間)。最緊要小朋友feel good, 試左堂再決定。兩間都多center, 就近自己會好D。

回覆樓主:

另小朋友如果本身英文底子強,可以直接join 拼音。其實拼音都structured,要識多D字去学拼音,然后学識拼先有成功感同開心,拼音相对Cambridge 來說就会悶D。

Join ABC 前有評估,可以睇下適合拼音定其他先報。

ppvvhh 發表於 16-9-8 15:59
請問abc pathway嘅cambridge班好嗎?見到成效未?

我想主要吾怕同外國人講,肯主動。學多左詞彙,D語法當然要多少少時間浸下

lemonwegrass 發表於 16-9-29 12:06
我想主要吾怕同外國人講,肯主動。學多左詞彙,D語法當然要多少少時間浸下
...

我小朋友4歲,係返ABC嘅ilearn,上左一年多啲。佢試過主動走去同一個外國人小朋友玩,玩玩下走去同小朋友嘅父母傾計。

回覆 pinga929 的帖子

想問下ABC 係咪用RWI 個套? 成效比JOLLY & LETTERLAND 如何?
‹ 上一主題|下一主題