用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 六月期考,大家會幾時開始溫習?
樓主: celiakids2013
go

六月期考,大家會幾時開始溫習?  

引用:Quote:原帖由+S-Kwok+於+16-05-12+發表中文

原帖由 IloveJJ 於 16-05-12 發表
我就唔會,咁多次測考,只出過一次,那次佢話我出得差過老師我仔既情況係,只要佢好熟課文(讀幾次 ...

其實我仔暫時喺詞語運用方面冇問題,情況類似你仔般,只係我覺得佢應該學曉點樣自己温習(無需由爸媽出題幫佢)。是我太貪心還是我想太多,竟然無問題,就由得阿仔抄完/默完就算?

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+16-05-12+發表我

引用:+本帖最後由+S-Kwok+於+16-5-12+17:13+編輯

IloveJJ 發表於 16-5-12 16:30
我就唔會,咁多次測考,只出過一次,那次佢話我出得差過老師我仔既情況係,只要佢好熟課文(讀幾次 ...
睇返早兩年我自己出的填充題,真是幾差,不過我自問自己中文差。
至於閱解的填充,我都覺得多看書有幫助,之前parents day我都有同老師講測考閱解好多時有生字未教過,佢就話:冇ga la,唯有看多d課外書。

引用:Quote:原帖由+S-Kwok+於+16-05-12+發表鴉片

原帖由 IloveJJ 於 16-05-12 發表
我仔小二都有教鴉片戰爭,但只係記個名同次序,今年小三,係比較詳細咁教清朝既歷史。
不過你仔學校都幾誇 ...
嘩! 原來小三會教到咁詳細㗎,真係好似上中史堂咁。
我問阿仔佢講到一舊舊咁。
不過學校咁教一教,阿仔又有興趣知多啲,但我未揾到書啱佢睇。

回覆 little_yolky 的帖子

aiya... 我 個 件 正 值 青春 期,  點 叫 都 無 用, d 韓 星 鼓勵 學生 溫 書 就 好la

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+16-05-12+發表我

S-Kwok 發表於 16-5-12 16:38
鴉片戰爭…依家小二常識科已經有。
噚日我喺eclass睇到常識科嘅堂上討論係清朝統治有咩問題。

...
無問題啦, 平時同阿女閒聊, 都會同佢討論隋煬帝、武則天既功過等, 又會討論李世民有咩功過, 一理通百理明啫。

BTW, 點解我哋學校常識好似無呢D好嘢學既????

引用:Quote:S-Kwok+發表於+16-5-12+16:38+鴉片戰

除了常識,其他科目都沒有溫習,
考試期間主要仍是看書為主,所以成績只是中上,
下學期,試下溫習,看看成績能否有所提升

引用:Quote:S-Kwok+發表於+16-5-12+16:38+鴉片戰

原帖由 little_yolky 於 16-05-13 發表
無問題啦, 平時同阿女閒聊, 都會同佢討論隋煬帝、武則天既功過等, 又會討論李世民有咩功過, 一理通百理明啫 ...

平時閒聊講到,即係你同小朋友都好熟中史啦,我以前讀中四撰科,第一時間drop中史,什麼隋煬帝、隋文帝我都唔知係咩,我真係投降。

不過,我覺得講歷史都唔係問題嘅,人長大了,覺得認識吓歷史都好,只係我冇諗過小二會討論呢啲問題啫!

little_yolky  我哋果屆大部份叻同學入晒文科。  發表於 16-5-13 11:45

S-Kwok 發表於 16-5-13 10:44
平時閒聊講到,即係你同小朋友都好熟中史啦,我以前讀中四撰科,第一時間drop中史,什麼隋煬帝 ...

好似傾閒偈咁咋 佢唔知响邊度睇到大運河, 咁咪同佢講吓隋煬帝囉, 佢睇到秦始皇, 咁咪又講下秦始皇個功過囉, 近期好似播武則天, 同學講開, 咁又講下武則天咁囉。佢近日睇三國演義, 咪又講下曹操、劉備三兄弟咁囉。總之, 佢果排睇開乜就講乜, 傾下閒偈咁囉。

happy_lavender  我個case同你一樣,電視引發歷史探討。  發表於 16-5-13 14:19

IloveJJ 發表於 16-5-13 10:26
尋日同你講完,咁我突然响度諗,其實阿仔睇緊嗰本書講乜既呢?我係完全對歷史0認知,嗰日係佢講屋企得本「1 ...
你仔真係好有興趣喎,自己揀咗本希特勒,你仔嘅閱讀能力亦一定十分好,我仔見到咁多字一定掉頭走。阿仔會睇歷史漫畫,佢都識講套書好表面㗎,不過要佢睇咁多字,佢一定唔ok囉。我講比佢聽都得嘅,不過應該只可以去到“100個你要知嘅歷史故事"

little_yolky  無記錯你仔仔係小二?我哋小朋友小三了,睇字係會多D既。  發表於 16-5-19 17:10

IloveJJ 發表於 16-5-12 19:00
我仔小二都有教鴉片戰爭,但只係記個名同次序,今年小三,係比較詳細咁教清朝既歷史。
不過你仔學校都幾誇 ...
好有興趣你仔喺邊度知道用馬桶作神壇*^O^*
你仔都可以講到好多,有紋有路。我仔暫時只識好少,不過都話唔應該咁早投降。嘅晚同佢講林則徐、不平等條約…佢逐條條約問我簽咗咩⊙_⊙為阿仔,今晚我要做功課揾資料,如果引到阿仔自己睇書(唔係漫畫)就可以功成身退(妄想中)

happy_lavender    發表於 16-5-13 14:20

S-Kwok 發表於 16-5-13 12:03
好有興趣你仔喺邊度知道用馬桶作神壇*^O^*
你仔都可以講到好多,有紋有路。我仔暫時只識好少,不過都話唔應該咁早投降。嘅晚同佢講林則徐、不平等條約…佢逐條條約問我簽咗咩⊙_⊙為阿仔,今晚我要做功課揾資料,如果引到阿仔自己睇書(唔係漫畫)就可以功成身退(妄想中

加油呀您.

我都係為咗阿女, 英文及數學係阿女呢幾年讀小學時我重頭自修自學好努力咁再讀多次呀, 好慘呀

以前自己讀書時真係都無咁勤力!!! 當年會考時英文及數學好"屎", 英文第一次會考時 Oral + Listening 係攞 "U" grade (知唔知咩野係"U" grade ?), 數學會考竟然合格時, 數學老師係全班面前當面點名讚我合格, 全班同學及老師當時都為我好開心.

唔係為阿女, 我老來真係唔會點數學

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-5-13+10:26+尋日

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-5-12+19:00+我仔

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-5-12+19:00+我仔

引用:+本帖最後由+小時了了+於+16-5-13+12:56+編