用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 六月期考,大家會幾時開始溫習?
樓主: celiakids2013
go

六月期考,大家會幾時開始溫習?   [複製鏈接]

回覆:六月期考,大家會幾時開始溫習?

回覆 IloveJJ 的帖子

我反而今次要佢温中文詞語先, 之後常識科。常識科是最多野温, 不過佢地會考一些課外的題, 所以都要看小朋友臨場。假日就比份數佢做, 英同Lit會考前日天叫佢温習。
小三其實多左思考題, 基本上我地家長都唔會估到出乜。今年我係不停提佢温書, 佢覺得我超煩。

引用:回覆+IloveJJ+的帖子 我反而今次要佢温中

我女叫唔郁的, 加上今年温書不是叫佢望吓就算, 所以係我忙, 佢都是hea hea吓。常識我地無練習做的, 學校無工作紙, 所以直接温書, 課外題不會堂上教, 真係好睇小朋友解題能力, 同臨場發揮。
中文上次是考試前幾天才默, 加上考前撞兩個比賽, 所以上次真係無乜時間。我地課外題真係考小朋友應變的, 上課留心都無, 反而是要佢地望清楚題目問乜先好答。

引用:回覆+IloveJJ+的帖子 我女叫唔郁的,+加上

中文科: 你地會出填充題比仔女嗎?

Ahbee02  有。會出不供詞填充比佢做。  發表於 16-5-13 13:15
little_yolky  邊有咁得閒  發表於 16-5-13 09:58

係呀, 無得温!  我地有些計分的小測都唔會通知我地, 小一就算通知我地有quiz 也無用,  因為大部份家長都唔知那個簡稱原來是quiz.

我仔係咁嘅:
依據考試範圍,自己編時間表温習。所謂温習,其實係做坊間練習。
中文: 每日默一課詞語+平時加油站嘅詞語(如:形容詞、量詞、動詞)、每星期做一次listening + 閱讀理解 + 寫作練習

英文: 只考writing + reading, 所以每星期做一次writing + reading

數學: 每日做一個練習(不同topic), 臨考一個星期前就做綜合練習

冇其他科目考

S-Kwok 發表於 16-5-12 15:08
中文科: 你地會出填充題比仔女嗎?

我今年小五會用中文及常識課文 scan 變 pdf file, 然後係 pdf file 用工具"刪除"一啲生字/詞語/句子. 上次測驗時第一次用這方法溫課文, 阿女都好 work

例子:

little_yolky  哇,5年班讀背影,太好了,我最鐘意朱自清。  發表於 16-5-13 10:00

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

回覆 S-Kwok 的帖子

你上了小三, 如果去了班無自修堂的班, 你唔會有時間做補充, 我中數是考前兩星期才做, 中文上個term是考前一天才做。所以今個term一定要佢温中文詞語。
你仔仔本中文課本有沒有online materials.  如果有裏面該有詞語例句, 你可印出來比佢做。我也是剛剛上星期發現, 其實是我開竅知如何幫佢温習中文。

小時了了 發表於 16-5-12 15:18
我今年小五會用中文及常識課文 scan 變 pdf file, 然後係 pdf file 用工具"刪除"一啲生字/詞語/句子. 上次 ...
原來小五已有背影呢課⊙_⊙, 當年好似中二先讀。如果用課文填洞洞,即要識背全課? ⊙_⊙
我以為係會考詞語應用。

其實小朋友可以點樣自己搞掂埋詞語運用呢?

引用:+本帖最後由+小時了了+於+16-5-12+15:22+編

原帖由 小時了了 於 16-05-12 發表
你囡囡學校中文不供詞考的句子是課文句子?
我仔學校考不供詞是老師作另一句未見過的句子要小朋友填返課文的詞語,所以熟課文詞語的句子也沒用。
要明題目的新句子填什麼,又要好明課文詞語意思,才能運用得到落新句子。

我都想知應該怎樣溫不供詞?

MashiMaro 發表於 16-5-12 15:35
你囡囡學校中文不供詞考的句子是課文句子?
我仔學校考不供詞是老師作另一句未見過的句子要小朋友填返課文 ...

"我仔學校考不供詞是老師作另一句未見過的句子要小朋友填返課文的詞語,所以熟課文詞語的句子也沒用。" ---- 我女學校都係老師作另一句未見過的句子要小朋友填返課文的詞語, 如果唔熟課文詞語及解釋又點會填到老師新作的不供詞填充呢?

S-Kwok 發表於 16-5-12 15:35
原來小五已有背影呢課⊙_⊙, 當年好似中二先讀。如果用課文填洞洞,即要識背全課? ⊙_⊙我以為係會考詞語應用。 其實小朋友可以點樣自己搞掂埋詞語運用呢?

我女學校高小(小四-小六)考課文:

1) 不供詞填充 (15%)
2) 課文短問題 (15%)

小一至小三考課文只考不供詞填充 (15%)

我女就係小四時中文成績突然大跌到 C (小一至小三唔洗點溫中文課文就咁考都可以 A), 舊年係 EK 度同網友(原來個網友係你S-Kwok ) 吹水, 我苦無頭緒點樣可以幫改善中文, 有網友同我分析考課文的不供詞填充及課文短問題, 係要熟課文. 我當頭棒喝才醒覺只係平日睇好多書什至可以睇金庸小說喇, 中文都可以考得唔係幾好, 原來真係要分析考試題目及考試技巧. 今年阿女小五, 中文大躍進由C去返A了.

另外提一提, 今年我買咗唔少中文補充俾小女"熟習"考試題目, 對我小女來說係好有用, 其中一本中文HKAT 題目補充, 同阿女學校測驗及考試題目好似, 呢本對小女中文考試攞返好多分幫助好大
中一入學前香港學科測驗──中文科重點訓練 (升級版) (五年級、六年級)共二冊
http://pl.popularworldhk.com/zh/home/product/primary/chinese/primarychidetail.do?id=279

中一入學前香港學科測驗──中文科重點訓練 (升級版) 五年級 試閱版
http://pl.popularworldhk.com/file/file/public/PL/pl_pri/pl_pri_chi/pl_pri_chi_demoPage_chi007/AT2013_P5.pdf

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3094530&extra=&page=2
課文短問題=問返課文嘅嘢? 咁咪即係要熟讀課文囉⊙_⊙

引用:中文科:+你地會出填充題比仔女嗎? +

引用:Quote:小時了了+發表於+16-5-12+15:18+我今

引用:+本帖最後由+小時了了+於+16-5-12+16:05+編

原帖由 小時了了 於 16-05-12 發表
原來嗰個係我

我依家苦惱緊點比阿仔自己可以温到課文詞語應用。
因為坊間練習唔會跟課文一樣。還是我這個阿媽太懶

引用:Quote:原帖由+S-Kwok+於+16-05-12+發表原來

原帖由 IloveJJ 於 16-05-12 發表
我仔而家小三,常識教緊咩「鴉片戰爭」,「林則除」,第二次世界大戰……我老公話:乜唔係中學教既咩?:sick ...
鴉片戰爭…依家小二常識科已經有。
噚日我喺eclass睇到常識科嘅堂上討論係清朝統治有咩問題。

‹ 上一主題|下一主題