用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 六月期考,大家會幾時開始溫習?
go

六月期考,大家會幾時開始溫習?  

囝囝二年級,每次考試都想早一個月溫習,但我急佢唔急,次次都係臨急抱佛腳。

醒目開學勳章 貢獻勳章

通常攞到考試範圍,開始執worksheet,做timetable (已教識佢自己做),10日左右開始溫
恐龍家

回覆 celiakids2013 的帖子

收到考試范围後就提小朋友盡快開始,他會按自己闲余的時間,自己選一兩科,每次温習部分内容,直至covered all topics n materials, 如還未到考期,就嘗試温多次/重點温/温他自己覺得需要再温的部分。小一開學後第一次tests,我教過他開口讀出声,尤其英文科,之后一直沿用至今(小三)。近年他會自己画個table,写低progress,也令我大概知道他有温過些什麽。

200904  Good!  發表於 16-5-5 14:47

回覆 小曳人 的帖子

好羨慕呀.....

引用:囝囝二年級,每次考試都想早一個月溫習,但

原帖由 celiakids2013 於 16-05-05 發表
囝囝二年級,每次考試都想早一個月溫習,但我急佢唔急,次次都係臨急抱佛腳。

...
大約兩星期前

anixon  一樣  發表於 16-5-5 20:06

原帖由 celiakids2013 於 16-05-05 發表

...
已經估到範圍了,開始溫要背入腦果啲,常識聖經

两周前

回覆:六月期考,大家會幾時開始溫習?

大家覺得温習嘅次序/方式點樣為之較好/有效率?

如各科有咁多課,應該温習最舊嘅先?還是最新嘅先? 還是用其他方法?  而這方法對讀中學嘅温習模式,又是否同樣有效呢?

回覆:小曳人 的帖子

醒目開學勳章

回覆:六月期考,大家會幾時開始溫習?

請教下 常識點溫?
係 唔係真係要成本書背?
我女 小一 小二 唔使點溫常識都有90幾分,但一上到三年級 ,經過三次測考 每次都跌成20分..... 我完全唔識點幫佢溫!

回覆 conniecheung 的帖子

是否看題不小心? 最基本是一定要佢温了考試範圍, 係明白不是死記。有無考新聞? 我女間多了思考題, 包括新聞不會直接問。你望吓佢錯乜多?  

GREENTEE 發表於 16-5-6 22:53
請問大家會反覆温習學校的工作紙嗎?
會呀

...
阿女都想早一個月溫,但早一個月係測驗月+閒科考試,跟本無時間溫

回覆 little_yolky 的帖子

測驗 都 等 於 溫 習la

而家開始溫,小一都咁chur

回覆:celiakids2013 的帖子

考前兩三個星期,但未教完書都幾煩

回覆:celiakids2013 的帖子

名義上係2星期前開始溫,但我仔間學校一年4次考試,中間又有默書測驗,實際係全年無休咁溫書囉。

mayyylai  即係一個學期有 9 個月,你哋要溫足 8 個月  發表於 16-5-12 10:33
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

引用:大家覺得温習嘅次序/方式點樣為之較好/有效

原帖由 S-Kwok 於 16-05-06 發表
大家覺得温習嘅次序/方式點樣為之較好/有效率?

如各科有咁多課,應該温習最舊嘅先?還是最新嘅先? 還是用其 ...
小學多課外題,而初中好多時考番教果啲,但範圍同科目多好多。

marble2004 發表於 16-5-11 22:36
回覆 little_yolky 的帖子

測驗 都 等 於 溫 習la
測驗範圍同考試範圍唔一樣啊!

噚晚兩個女一齊派考試時間表,要開始作戰啦