用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 六月期考,大家會幾時開始溫習?
樓主: celiakids2013
go

六月期考,大家會幾時開始溫習?  

S-Kwok 發表於 16-5-19 22:02
重點係…我要阿仔有一個測考前要有嘅温習態度及習慣
呢樣嘢, 咪仲難過叫個細路考第一。

little_yolky 發表於 16-5-20 11:08
請問係咩練習嚟,可唔可以講我聽?
係d出加減乘除鬥快計,計啱會加時,時間扣到盡就game over個d之嘛,應該google play同appstore都有呢類game
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

little_yolky 發表於 16-5-20 12:36
唔同意喎,有溫習態度同習慣時都未必考到第一喎,雖然考第一個位又未必有良好溫習態度...

little_yolky  禁錯咗添,我想問第#82帖  發表於 16-5-20 12:47
little_yolky  即係search乜嘢名?我上網搵資料好差架。  發表於 16-5-20 12:46
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 16-5-20 12:41
唔同意喎,有溫習態度同習慣時都未必考到第一喎,雖然考第一個位又未必有良好溫習態度... ...
我意思係, 要小朋友有良好既溫習態度, 仲難過上青天。

little_yolky 發表於 16-5-20 12:46
即係search乜嘢名?我上網搵資料好差架。
https://itunes.apple.com/us/app/number-tap-maths-challenge/id578069647
我dl呢隻,個陣係免費,隻game好簡單,冇花巧野,純粹要計得快,有三個難度,不過就算玩最易,都會越答越難

little_yolky  唔該晒  發表於 16-5-20 14:21

日日都多功課,天天回家催囡囡溫習,都沒有時間溫!開始擔心了。大家都有時間溫嗎?

little_yolky  多功課=溫習咗。唔駛太擔心。  發表於 16-5-20 14:22

anthony8899 發表於 16-5-20 13:28
日日都多功課,天天回家催囡囡溫習,都沒有時間溫!開始擔心了。大家都有時間溫嗎? ...
其實每日既功課就係溫習,如果完成功課鞏固唔到知識,我覺得學校或者家長有必要搞清楚而家做既功課用途係乜
理論上臨考試前既溫習只係回顧一下之前學既知識,應該稍微溫下就可以,當然,實際上個個都唔同情況

little_yolky  實際上個個家長要求都唔同情況  發表於 16-5-20 14:22

引用:Quote:S-Kwok+發表於+16-5-19+22:02+重點係

原帖由 little_yolky 於 16-05-20 發表
所以要用幾年時間嚟預備囉

little_yolky    發表於 16-5-20 14:22

引用:Quote:MASAYA+發表於+16-5-20+12:41+唔同意

原帖由 little_yolky 於 16-05-20 發表
我意思係, 要小朋友有良好既溫習態度, 仲難過上青天。
係㗎,要用幾年時間嚟調較。
我成日同阿仔講,你考到full mark但事前冇用心温習,我係唔會讚,但如果你事前用心温習,即使唔合格,我都唔會鬧,我要嘅係態度。

little_yolky  咦,咁似我同阿女講既嘢既?大女講一次就得,細女講都口都臭埋最近好少少了   發表於 16-5-20 14:23

回覆 MASAYA 的帖子

謝謝!  
囡囡學校未教完書, 考驗範圍仍未出...六月初就考試了, 小朋友還在唸新書、默書等。加上是呈一,新書都未入腦, 舊書已忘記又未溫。令人擔心,又緊張...催阿囡, 佢又話唔好給她壓力喎...二難!

Yanamami  我地学校考前—个月已出範圍。  發表於 16-5-20 15:03
little_yolky  吓,原來係呈一。咁又唔同講法了。  發表於 16-5-20 14:24

anthony8899 發表於 16-5-20 14:10

謝謝!  
噢,呈一,咁係會緊張d,我覺得真正有影響既考試就係呈分同DSE兩個,其他考試只係check point,用黎睇下進度所以唔駛太緊張

所以呢, 現在做家長也不容易。。。
但小朋友就天天笑騎騎...要到考驗前一、二天, 考她時, 她不懂。要我們出口大罵一頓, 才能專心溫下去...

S-Kwok 發表於 16-5-19 22:02
重點係…我要阿仔有一個測考前要有嘅温習態度及習慣

我就一早落藥,引導阿仔不斷挑戰自己,給他的目標是"有進步便可"!亦告知阿仔考試只是看成果的時間,最重要是平日專心上課,用功讀書。幸好他很受這套,因為目標是他自定的,所以他會很用心去做,不用我們太擔心。
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

little_yolky 發表於 16-5-20 09:34
其實如果考試卷量唔係多, 我唔建議做練習, 因為唔駛做得快, 除非小朋友好like做練習。 ...
我個仔咪就係好like做練習果D細路囉,屋企D練習係佢lur我老婆買架!我真係除左O咀都無其他反應畀到。
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

MASAYA 發表於 16-5-20 13:32
其實每日既功課就係溫習,如果完成功課鞏固唔到知識,我覺得學校或者家長有必要搞清楚而家做既功課用途係乜 ...
認同!每次考試前,其實重點係教阿仔考試技巧和提佢做完要覆查,當然佢唔明白的部分,會特別講解一下。

happy_lavender 發表於 16-5-23 14:29
我個仔咪就係好like做練習果D細路囉,屋企D練習係佢lur我老婆買架!我真係除左O咀都無其他反應畀到。
...
唔駛O咀, 我大女都係咁的, 我唔睬佢之嘛。成日去到書局就叫我買TSA練習佢做, 儍既。

ksorange 發表於 16-5-18 02:35
小一終考
下學期的課程 加 已有知識
係咪連上學期的野都要讀晒

我仔主要靠平常專心上課及做功課當溫習,考試前主要教考試技巧,除非佢唔明先會特別講解一下,所以內容多少影響不大。

little_yolky 發表於 16-5-23 14:42
唔駛O咀, 我大女都係咁的, 我唔睬佢之嘛。成日去到書局就叫我買TSA練習佢做, 儍既。 ...
阿仔最令我汗顏果句係:小朋友梗係要操練架喇!
我唔操佢,佢自己反而要操!我都覺得佢係"傻"o既。

引用:Quote:S-Kwok+發表於+16-5-19+22:02+重點係

原帖由 happy_lavender 於 16-05-23 發表
我就一早落藥,引導阿仔不斷挑戰自己,給他的目標是"有進步便可"!亦告知阿仔考試只是看成果的時間,最重 ...
目標阿仔有㗎,不過佢多數衰在大意,中作,中文閱讀理解某類題型(如分析講者語氣)

引用:Quote:happy_lavender+發表於+16-5-23+14:2

原帖由 little_yolky 於 16-05-23 發表
唔駛O咀, 我大女都係咁的, 我唔睬佢之嘛。成日去到書局就叫我買TSA練習佢做, 儍既。 ...
有時見到呢個情景會好好笑: 喺書局嘅練習櫃前,企咗幾個媽媽,中間夾住咗我嗰仔。不過,我只給適量嘅練習,有時間攞嚟睇書好過。