用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 2017 到英國讀Y9
樓主: cherrieloyp
go

2017 到英國讀Y9   [複製鏈接]

回覆 tung_yan0623 的帖子

多謝你的資料。
請問是你的囡囡定仔仔在St. Peter's 讀? 請問讀year 幾?一班大概有幾多人?

cherrieloyp 發表於 16-5-17 23:21
...Warwick點睇? 難考嗎?Thanks !
Warwick好多人話華人宿生多,但據知佢Y7-Y11每班只有兩位華人學生,學生如果唔太被動,應該都好多講英文機會,另外佢學費算平,成績又好,亦唔係單谷學生成績,離機場唔遠,以中南部計,好難搵到同級或更好成績,而學費又差不多的男校。

回覆 ginny媽媽 的帖子

我仔在st peter讀y9

個人認為bromsgrove 和Warwick 應該不會太難考。hmc 是英國男女校長組成的團體,故稱headmasters and headmistress conference 簡稱hmc ,如沒記錯是Epsom 的校長很多年前先發起,入了這團體的學校會經過audit,即代表師資有一定保证但當然師資好並不代表所有都是A級學生!但一定是不會太差的學校。

Hi mlf,清楚ukiset! Iq 問題,所以不用讀書預備,但你可問他們拿模擬試題比孩子練習主要是反應快,個人意見若孩子英文oK,早D考,考得不好應該半年後可再考,(若冇記錯),但英文若冇大信心就再'谷'下先到一定要考時先考。其實不用太擔心,學校應看成績表和ukiset result ,睇下邊間學校好少只看ukiset.其實大部分學校以ukiset 當英文水平指標再加小朋友的iq level! 希望解釋得清楚!

回覆:2017 到英國讀Y9

Lionmum, 多謝你的回覆,清楚明白多了。如不需太多的準備,我會盡快安排兒子進行呢,因投考的學校當中,有要求考Ukiset test 的。十分感謝你的幫忙!

新手。請指教
龍凰胎就讀band 1中學,成績好,2017年year 10, 請問有冇Agent同男女校推介?謝謝!

引用:新手。請指教龍凰胎就讀band+1中學,成績好

原帖由 chocchoc7345 於 16-05-27 發表
新手。請指教
龍凰胎就讀band 1中學,成績好,2017年year 10, 請問有冇Agent同男女校推介?謝謝!
...
AA

回覆 亮燈 的帖子

AA 是邊間?

引用:回覆+亮燈+的帖子 AA+是邊間?

原帖由 lilysze 於 16-06-14 發表
回覆 亮燈 的帖子

AA 是邊間?
Academic Aisa

回覆:亮燈 的帖子

Thanks!

引用:Thanks! +

原帖由 lilysze 於 16-06-14 發表
Thanks!
唔使客氣

Lionmum,我亞女而家喺英國Talbot Heath School 讀緊 Year 10,成績中上,考完 GCSE 後,2017 我想佢轉去男女校,而同時細仔又會過埋 UK 讀 Y9,我想安排佢地一齊讀書,等個家姐可以帶住細佬,細仔喺 HK Band 2 直資英中讀,成績中等。有無 D 好學校介紹,不過學費係我考慮其中一個主要因素,始終唔係富有人家!!細仔係資優兒童,無特殊學習或者性格問題,去 UK 比唔比學校知好!

Lionmum 發表於 16-5-9 14:46
其實學校多不多中國人讀通常是看比率的,每間學校是有個比率可以收多少個中國人, 所以要看每所學校的。 您 ...

Lionmum
我都去過agent 問,但佢比我既學校沒有呢d 名。只有
Lancing college
Oundle school
Gresham's school
Dean close school
但我個仔好動,成績中中。請問你有什麼意見或其他選擇? 謝謝

回覆:2017 到英國讀Y9

貨比三間可,問多幾間免費

回覆 basbyy 的帖子

唔好意思,打攪你,你的女兒在Talbots health就讀,請問你們對這所學校的評價如有,因有agent  recommend 呢間比我

Hi, Lionmum,
請問你知唔知Eastbourne college 是一所什樣的學校呢?

caerion 發表於 16-9-20 14:54
回覆 basbyy 的帖子

唔好意思,打攪你,你的女兒在Talbots health就讀,請問你們對這所學校的評價如有,因 ...
我覺得 Talbot Heath 唔錯,學術都幾好,不過亞女話有少數老師無乜料,要靠自己自修,宿舍翻新左都住得舒服,一年三個 term break 都係得一個星期,所以 term break 一般都唔會返黎,寄宿學生大約幾十人,大部份係香港人,少數其他國家學生,學費宿費算平,每年加費唔算多,入學試頗深,亞女當年讀緊 Form 2 去考 Year 9,佢話份英文考卷大約等如香港 Form 4 程度。

Thx a lot.你d知訊很用。等我地有心理準備。

caerion 發表於 16-9-21 16:23
Thx a lot.你d知訊很用。等我地有心理準備。
祝一切順利。
‹ 上一主題|下一主題