用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問大家會考慮返自己間地區母校定出去大抽獎? ...
go

請問大家會考慮返自己間地區母校定出去大抽獎? [複製鏈接]

想問問大家意見

龍b,現讀sc,住九龍,呀仔唔係特別outstanding,會打算考直私,自己間母校喺屯門都係間唔錯既津小,大家覺得應該自行填返屯門母校定喺九龍無back up下大抽獎會好d?

因為龍年競爭大,怕呀仔未必考到直私,大抽獎又抽唔到好學校,如果返屯門讀起碼自己母校有得加分,但代價要由九龍搬返入屯門,仲有個細佬跟尾,細佬今年8月都會入讀sc on,如果哥哥p1返屯門讀書,細佬喺九龍讀書又怕未必搵到屯門學校插班,進退兩難

1    0    0    0

我會在九龍揾學校, 如果最後無offer才返母校叩門

回覆:karen55407 的帖子

屯門母校20分還是25分?如只得20分又是熱門小學,自行時可能要抽,有機會也未必抽中

回覆:請問大家會考慮返自己間地區母校定出去大抽獎?

細佬喺九龍讀書又怕未必搵到屯門學校插班,進退兩難 …………吾明細佬點解要插班?

如果你住的九龍區的中學校網比屯門差的話,可以考慮下轉返去屯門

我當初就係考慮過自己的新界網不及母校的油尖旺網,所以最後阿仔自行去母校,二線學校都好過,在原區同人鬥好運抽一線,六年後又另一個難題

可以自行屯門母校先,再在九龍區考直私,因為好多直私結果係自行之後才公報。另外sc 上年直私整体考得幾好,所以不用太擔心

sc好少考不到2,3線直資,所以一動如一靜,真考不到knock door

多謝大家意見,原來時間上都可以先報自行再等直私結果,咁都好d可以睇下呀仔表現如何再決定

‹ 上一主題|下一主題