用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

崇真Vs培道

兩個都有小學back up,點揀?
課程上邊間好D?

引用:兩個都有小學back+up,點揀? 課程上邊間好D

原帖由 Ethankaylie 於 16-05-03 發表
兩個都有小學back up,點揀?
課程上邊間好D?
個人㨂TT

回覆:崇真Vs培道

我揀培道,100%升小,進可攻,退可守。崇真未必收返之餘升band 1中%又唔係高。

如果女仔, 如果又是TT 本地, 我揀培道. 女仔直上到中學. 現在中學成績BAND 2, 但換入一個前GH 老師, 希望可升Lev. Net41 他日中學入到好學校都機會大. 學校真有愛心, 重德育. $130一年學費邊到搵. 100%上小, 又可大抽獎. 而且問題是TT 學生成績好咩, 入到好學校咩? 唔顯著囉. 咁為咩? 而且我仍唔明點解TT 要縮英普下午班, 我覺得最大機會是師資出現問題.

szwani2412  識人今年有崇真入GH,但係超大大大b  發表於 16-7-1 01:35

咁TT 英普 vs 培道呢?女仔有個妹妹

回覆 purplesnow 的帖子

TT 同培道都係私小,要睇下你一心想考乜野小學(直資?私校?)定還是一心諗住大抽獎,因為抽奬同讀邊間小學無關。以上大埔之友已說明培道優點。進取d咪TT,考私小直資。但唔想玩抽獎想一條龍直升咁就一定培道,但培小又是否你杯茶,因培幼考一缐私小或直資冇相關資料,不知能否攻,守就一定唔駛擔心

szwani2412 發表於 16-7-1 01:29
回覆 purplesnow 的帖子

TT 同培道都係私小,要睇下你一心想考乜野小學(直資?私校?)定還是一心諗住大抽 ...
認同, 我估是唔多人走. 因為正常入得培道就預左升小. 除非抽到好的/免費的 (因比大抽獎, 和培小要收學費好似是每月4千). 當然有人會去考/叩門, 應多是碰運氣. 若一早決心考直私, 多數就唔入培幼, 因話唔夠競爭力.

另, 我不是話TT 學生完全無可能考好小學, 中學, 但幾多? 是地區好校定全港好校? 轉過講法是入到家長想去我學校?

那麼TT考直資私小如何?其實地區好校一係夠分,一係夠運。

thanks all for the replies, i have choosen Pooi To.

引用:thanks+all+for+the+replies,+i+have+choos

原帖由 purplesnow 於 16-07-06 發表
thanks all for the replies, i have choosen Pooi To.
選擇正確,進可攻,退可守。慳返d$去栽培小朋友其他方面的專長。仲可以大抽獎,唔係間間有小學上的學校都咁大方。

回覆 TwogirlsMama 的帖子

我都係咁諗

TwogirlsMama 發表於 16-6-4 14:46
我揀培道,100%升小,進可攻,退可守。崇真未必收返之餘升band 1中%又唔係高。

...

想問學校冇講100percent 升小,係邊度得知

bigyanb 發表於 16-12-10 23:36
想問學校冇講100percent 升小,係邊度得知

簡介會有講

baby_112 發表於 16-12-13 11:15
簡介會有講

Thx

bigyanb 發表於 16-12-13 14:09
Thx

一定有人唔升培小, 所以實升到.

大埔之友 發表於 16-12-24 09:00
一定有人唔升培小, 所以實升到.

我培幼都冇

bigyanb 發表於 16-12-24 09:10
我培幼都冇

你指你的小朋友培幼升唔到培小?

想問下讀緊學之園k1轉去培道值唔值得?