用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 男仔操作得B,成績頭十。地區名小校!
樓主: cherrycheung528
go

男仔操作得B,成績頭十。地區名小校! [複製鏈接]

我相信中學清楚唔同小學操行分點俾, 1a校長係簡介會講, 當然, 成績好關鍵

回覆:小Monkey 的帖子

如果只有成績!沒有操行分和課外活動分,比人攞少十幾二十分哦!

moon.ng 發表於 16-5-4 11:22
如果只有成績!沒有操行分和課外活動分,比人攞少十幾二十分哦!

講乜都唔重要,总有比自己更好或更差既人,人地点不受控制,自己只能全力以赴,hope for the best and prepare for the worst, 自己未曾未已認輸,就乜都唔洗做~

成績最重要, 皇仁應該要級首3名才有機會in,
英皇, 九華 及 聖保羅書院 應該有機會in.

聖保羅書院直資, 一試無防.

5kin 發表於 16-5-4 10:59
借用樓主個case
如果真係黑仔得返一個面試quota, 我估計中學會in樓主個小朋友, 因為成績次第極接近, 但樓主小朋友响較出名小學, 另一小朋友响避過殺校既小學。其實, 如果meet到basic requirement, 應該影響唔大既, 因為學校都有計成績XX%, 活動XX%, 操行XX%咁, 計完各項如果都係丁當馬頭, 正路係分數排得前果個有著數。

moon.ng 發表於 16-5-4 11:22
呢間學校操行要求都相當低喎。不過, 正正常常一個小朋友, 有乜理由乜課外活動都無呢? 學校課外活動都有一兩個掛, 咁慘真係放學得補習?

引用:Quote:moon.ng+發表於+16-5-4+11:22+如果只

原帖由 little_yolky 於 16-05-04 發表
呢間學校操行要求都相當低喎。不過, 正正常常一個小朋友, 有乜理由乜課外活動都無呢? 學校課外活動都有一兩 ...
我們學校就有一個女同學,次次考第一,見到她一放學就有爺爺接回家,爺爺幫忙背書包,自己負責吃零食!真的什麼活動都沒有參加哦!今年六年班,學校勉強塞她入問答隊,但比賽過程中一個問題都答不上!整個過程沒表情!

5kin  咁睇怕呢位級一女同學應該要靠大抽獎嚟入中學  發表於 16-5-4 13:27

moon.ng 發表於 16-5-4 12:52
我們學校就有一個女同學,次次考第一,見到她一放學就有爺爺接回家,爺爺幫忙背書包,自己負責吃零食!真的 ...
何解學校沒有課外活動的嗎? 應該有規定年年都要參加最少一樣吧。家姐報寸話阿妹放學時俾晒D嘢工人姐姐囉, 等我哋省到佢, 依家只敢俾功課袋工人姐姐囉。

之前見到有個帖, 家長問升中表入面課外活動可唔可以填補習, 我都好無言, 亦覺得小朋友真係好可憐。

Eat_Sleep_Play  嘩,你好好家教  發表於 16-5-8 19:22

TwinWong  係, 要交齊功課, 課堂積極舉手答問題, 無欠通告, 仲要各科老師一致應同至有A-, 通常一班有一至兩個有, 仲唔

咁你哋都好嚴格下, 我哋係主科老師一致通過至可攞A, A-應該唔太少, 因為學術奬要操行有A-至攞到。

TwinWong    發表於 16-5-4 16:20

5kin 發表於 16-5-4 10:59
借用樓主個case
如果弱校嗰位同學係級一, 應該 IN 佢。

引用:Quote:moon.ng+發表於+16-5-4+12:52+我們學

原帖由 little_yolky 於 16-05-04 發表
何解學校沒有課外活動的嗎? 應該有規定年年都要參加最少一樣吧。家姐報寸話阿妹放學時俾晒D嘢工人姐姐囉,  ...
學校有很多課外活動,會挑選適合的人選參加,好像人人都有一樣,但是你可以自己剔不同意參加!

引用:+本帖最後由+5kin+於+16-5-4+11:04+編輯+\

原帖由 5kin 於 16-05-04 發表

借用樓主個case
若係樓主講果幾間中學,我又覺得64波,樓主機會大DD啵, 收生好多時係揀熟面口,除非連面試都係被人覺得真係一般~~~

moon.ng 發表於 16-5-4 12:52
我們學校就有一個女同學,次次考第一,見到她一放學就有爺爺接回家,爺爺幫忙背書包,自己負責吃零食!真的 ...
淨係填直資申請表已好肉酸,全部留白……

回覆:男仔操作得B,成績頭十。地區名小校!

操行只係其中一項計分標準,我估多數學校都有晒唔同嘅對比,知道點計分!有學校計重啲有計輕啲!操行唔夠人高,就要喺其他項目攞番高分!

如果知道有學校計得好重,我提議要考慮下至報,唔收你浪費咗個名額事小,收咗你適唔適合至大件事!如果你個仔太活躍,又改唔到,學校睇重操行唔會淨係收生標準,中學如果過分嚴謹,6年非人生活,想有心機讀書都難!

Yanamami 發表於 16-5-4 13:49
你仲記唔記得話可唔可以填補習落張表果位JM?

噚晚, 大女無端端囉咗張表返嚟要填, 填D校內校外活動咁。填下填下, 計埋佢同D公公婆婆唱戲既社區服務, 原來, 阿女都做咗好多嘢下, 沙頭角、南丫島、東涌、荃灣既居民佢服務過, 豪宅既屋苑都服務過, 服務範圍真係多過好多區議員。

Yanamami  好記得~  發表於 16-5-4 17:35
TwinWong  選校, 變左選補習社  發表於 16-5-4 16:19

TwinWong  選校, 變左選補習社  發表於 3 分鐘前

自行表要填活動, 但好似係小朋友無, 所以問填補習得唔得

引用:TwinWong++選校,+變左選補習社++發表於+3+

TwinWong  選校, 變左選補習社  發表於 3 分鐘前
我覺得填補習不如填去旅遊去游水唱K!不用給人感覺死讀書!

Yanamami  佢只係臨尾見到張表唔知点填啫……  發表於 16-5-4 17:37

引用:Quote:moon.ng+發表於+16-5-4+12:52+我們學

原帖由 Yanamami 於 16-05-04 發表
官津都一樣喎,我小朋友果間都叫自己學生交portfolio俾中學部,只係有D家長唔鬼理

mcl203 發表於 16-5-4 16:47
官津都一樣喎,我小朋友果間都叫自己學生交portfolio俾中學部,只係有D家長唔鬼理

...
依家官津學校自行時填表, 基本都要填活動了, 乜都無, 真係非常肉酸。
‹ 上一主題|下一主題