用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 男仔操作得B,成績頭十。地區名小校!
go

男仔操作得B,成績頭十。地區名小校!

如題!全級140人,考頭十以上。操行得B有無機會入dbs,皇仁,英皇,喇沙,九華聖保羅書院個d傳統名校呀?自行有無機會見呀?

Anniemun  LS 全in 的  發表於 16-5-3 23:05

引用:如題!全級140人,考頭十以上。操行得B有無

原帖由 cherrycheung528 於 16-05-03 發表
如題!全級140人,考頭十以上。操行得B有無機會入dbs,皇仁,英皇,喇沙,九華聖保羅書院個d傳統名校呀?自行 ...
補充:將軍澳區

如果中學方面講咗話最低要求操行B,
你會唔會因為其他會自行呢d中學嘅band1A/B學生操行大多有A而放棄?
你自己覺得操行同成績邊樣比重大d?

中學唔會公佈自行收生個排隊準則,
全部家長都係靠估,
總有家長/學生搏高d,
如果唔係點解d一線中學年年自行都超額幾倍甚至十幾倍?

5kin 發表於 16-5-3 18:27
你會唔會因為其他會自行呢d中學嘅band1A/B學生操行大多有A而放棄?
你 ...
有學校係會寫明操行要求
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

通常min requirement係B.

引用:如果中學方面講咗話最低要求操行B,你會唔

原帖由 5kin 於 16-05-03 發表
你 ...
我相信樓主係想知多DD,去增加機會率,不竟自行得2個位,無限機會唔使問啦

回覆:5kin 的帖子

因為好多家長認為操行無A級以上,係不可能有機會入到呢d傳統名校。就算成績係全級第一,她們都認為傳統名校都不會收操行b的同學。我想知有無jm知道是否學校是咁收生!我覺得男仔係老師心中好難攞到A操行!

回覆:mcl203 的帖子

係呀!因為聽得太多唔同講法(在校內)。所以先在些問。希望歷屆已派或有經驗jm可以解答下我!因為仔仔心儀這幾間學校。但仔仔一直操行都在b,所以緊緊合資格申請。仔仔比較多嘴,活躍。

cherrycheung528 發表於 16-5-3 18:16
如題!全級140人,考頭十以上。操行得B有無機會入dbs,皇仁,英皇,喇沙,九華聖保羅書院個d傳統名校呀?自行 ...
去到5年級學期尾有經調整後第一次呈分排名才較佳

有信心,就去馬;
無信心,退而求其次。

操行無A係乜原因?
部份小學五年級開始操行會手鬆d,
務求學生張成績表靚仔;

重點係你認為小朋友成績/特異功能足唔足夠彌補操行無A?

原帖由 cherrycheung528 於 16-05-03 發表
我仔頭三/130都沒膽報這幾間!

little_yolky  係囉,如果我阿女有級三,我去報DGS添。  發表於 16-5-4 09:25
Yanamami  直資唔就就傻~試左先算,無坏!  發表於 16-5-3 23:09

回覆:男仔操作得B,成績頭十。地區名小校!

操行係冇標準嘅!學校鍾意俾幾多個A都得!唔俾亦得!

我兒子六年小學都係級一或二,但操行卻未攞過A,也無被老師投訴或缺點,問過老師,老師話佢上堂有時傾偈或唔留心,兒子解釋話因為教得重複同悶!當然有警戒兒子,但無見老師鬆手!

我自己覺得B+已可接受,佢已肯定乖過自己讀小學時候!我覺得(純粹自己感覺)得老師歡心嘅多數係女仔或者文靜形男仔!我兒子則係活躍形!

當年自行兩間1A學校都有得in,最後入咗自行一。校長亦有offer可以幫寫spcc推薦信,即係校長覺得操行無A都可值得推薦!

記得英皇曾經講明要操行要A先有得in,但到我仔果年已取消咗!聽唔到其他學校有同樣嚴格嘅要求。

操行無A嘅學生唔要得?我唔認同!我自己小學到中學從來唔係乖乖學生,未攞過亦冇諗過攞操行A,亦冇要求過仔女攞A,只係唔覺意揀咗個操行一向係A嘅老婆!

little_yolky  "只係唔覺意揀咗個操行一向係A嘅老婆"  發表於 16-5-4 09:26

回覆 Band5 的帖子

謝謝!講的非常清楚!

回覆:男仔操作得B,成績頭十。地區名小校!

每科老師也一致認為該學生上堂留心唔會傾計,積極參與,而且有禮同會幫助同學。

仔仔每年也很好彩可拿操行A,這是印象中各位班主任給仔仔的comment。

ms.giggle 發表於 16-5-4 08:02
每科老師也一致認為該學生上堂留心唔會傾計,積極參與,而且有禮同會幫助同學。

仔仔每年也很好彩可拿操行 ...
我哋學校都係呢個標準, 唔可以只係乖唔出聲, 要積極參與, 夠活潑但上堂時要專心。

TwinWong  係, 要交齊功課, 課堂積極舉手答問題, 無欠通告, 仲要各科老師一致應同至有A-, 通常一班有一至兩個有, 仲唔   發表於 16-5-4 12:57

借用樓主個case

假如

同樓主同區嘅普通/勉強避過殺校嘅小學,
有位小朋友一齊報考同一間中學,
計完成績次弟後,
同樓主小朋友排名極接近,但係人哋操行有A,

當只剩返一個位面試啦,
响大家都無其他獎項加分時,
你覺得至邊個有分?
(個人認為五五波)

我小朋友曾在小學考插班,心儀小學話操行要B+以上才可申請,我小朋友只有B.

考左2間,2間都收,乜都假,成績最重要。

希望幫到你。