用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 YouTube 有咩英文電視節目適合小學生看
go

YouTube 有咩英文電視節目適合小學生看 [複製鏈接]

阿仔曾經中意看Hi5,但已經覺得BB,請問有咩類似的節目適合小學生?
   254    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

可以試下睇Wild Kratts,有好多有關動物及科學資訊
唔知你小朋友幾歲,我仔女小一時睇Calliou,小二時鍾意睇Curious George,之後大D睇Arthur,而家小三小四睇Odd Squad

bobbob  多謝介紹,我仔而家鍾意睇啲打打殺殺嘅超人美劇,唔多適合兒童觀看  發表於 16-5-4 10:57
bobbob    發表於 16-5-4 10:55

唔該晒
他小二,升小一暑假開始迷Arthur,已經熟晒,我想介紹其他節目給他看

回覆:rose-mag 的帖子

請問用甚麼地道字眼找尋這些英文節目?

我女都係好快嫌Hi5 BB,佢而家鍾意睇Phineas and Ferb,你可以試吓。

醒目開學勳章

Jane1983 發表於 16-5-4 09:17
我女都係好快嫌Hi5 BB,佢而家鍾意睇Phineas and Ferb,你可以試吓。
我女小一以家都係睇呢套...... 我都唔知佢明唔明

回覆 crystalpui 的帖子

無所謂的,呢d野最緊要睇得開心。

除cartoon 外有冇什麼推介?

回覆:YouTube 有咩英文電視節目適合小學生看

我女好鍾意睇 ted ed, 睇完重會考我

想找有英文字幕,hi5 冇吖

MIC-MIC 發表於 16-5-4 21:20
想找有英文字幕,hi5 冇吖
YouTube的Hi5無字幕
明珠台星期日下午的有d兒童節目有英文字幕

Up

64 zoo lane. BBC 出的,非常不錯

培理家長group
得閒入黎傾下
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=4975

引用:64+zoo+lane.+BBC+出的,非常不錯 +

原帖由 jenniferK 於 16-05-05 發表
64 zoo lane. BBC 出的,非常不錯
那裡有?

引用:Quote:原帖由+jenniferK+於+16-05-05+發表6

原帖由 MIC-MIC 於 16-05-05 發表
那裡有?
You tube 打名就有得睇,免費的

培理家長group
得閒入黎傾下
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=4975

醒目開學勳章 王國長老

pooh仔 發表於 16-5-3 16:15
請問用甚麼地道字眼找尋這些英文節目?
Youtube打節目名就有,呢幾個係美國本地電視台播緊或播過嘅兒童節目。你可以首先google一下kids' TV programs in USA,會見到好多,再睇下youtube上面有冇得睇。

回覆 rose-mag 的帖子

Many thanks for sharing !!!

醒目開學勳章 王國長老

有D以前我仔女好鍾意,差D忘記咗。

Sesame Street:呢套經典唔駛介紹
Barney & Friends:適合K至一年級,教英文數字
Dragon Tales:適合K至二年級,教好多道理,又有不同知識
Bob the Builder:K至一年級
Dora the Explorer:K至一二年級
Go Diego Go:Dora男仔版
Clifford the Red Big Dog:K至一年級
Angelina Ballerina:女仔會鍾意多D,都係一二年級咁上下。
Word Girl:學英文唔錯,亦有教育意義。
Super Why:推介呢個學英文同拼音,故事都好有意思。
Team Umizoomi:一二年級咁上下
The Cat in the Hat:我仔女由K睇到三年級
The Electric Company:適合較為年長小朋友,學習用字同日常生活知識
Geronimo Stilton:呢度好多小朋友睇嘅書,有卡通片版本。

全部Youtube都有片,打名可以搵得到。

回覆:rose-mag 的帖子

thank you very much

rose-mag 發表於 16-5-7 02:20
有D以前我仔女好鍾意,差D忘記咗。

Sesame Street:呢套經典唔駛介紹
謝謝介绍
word girl 我覺好,但阿仔唔like
Bob the builder 仔K時都中意
還有一套叫pocoyo都好好看

他自己發現咗magic school bus , berenstain bears 的卡通,他本身好中意這兩套書

‹ 上一主題|下一主題