用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 06年入K1 – 屯門區媽咪 請進分享意見 (已入讀的,可以給 ...
go

06年入K1 – 屯門區媽咪 請進分享意見 (已入讀的,可以給意見嗎) [複製鏈接]

06年入K1 – 屯門區媽咪 請進分享意見 (已入讀的,可以給意見嗎)

你地的小朋友是否在今年要入表報讀2006年K1呀

不如大家入來, 一齊分享各人對幼稚園的意見, 好嗎?

你地的選擇跟我有那些相同呀. 你的睇法如何呢

我心水選擇係

聖彼德SIU LUNG
啟思
拔臣
保記易桂芳
保記蔡冠琛
救世軍
新一代(新屯中)
家姐卓琳, 現重35磅 101cm高 有20隻牙齒 口頭禪係"大佬", 在家吱吱喳, 出外怕怕醜 妹妹希琳, 愛自己行, 好多野講, 唔知講乜

Re: 06年入K1 – 屯門區媽咪 請進分享意見 (已入讀的,可以給意見嗎)

保記易桂芳
保記蔡冠琛

在哪裡???

Re: 06年入K1 – 屯門區媽咪 請進分享意見 (已入讀的,可以給意見嗎)

保易 在翠林
保察 在澤豐

你點解叫自己做窮媽媽呀.......咁可憐
家姐卓琳, 現重35磅 101cm高 有20隻牙齒 口頭禪係"大佬", 在家吱吱喳, 出外怕怕醜 妹妹希琳, 愛自己行, 好多野講, 唔知講乜

to luluma:

我的小朋友也是今年要入表報讀2006年K1呀,我心水選擇有
何日東
方王錦全
志豪
屯官小
李宗德(直資)

830mama

你仔仔現讀那間幼稚園呀

不過你攪錯左, 我地討論幼稚園, 唔係小學呀....你所選的都係好小學喎

李宗德在那裏呢

睇吓呢個有無幫助  討論屯門區小學

係喎, 我所選的幼稚園, 可否給些意見呀

to luluma:

係喎, 攪錯左

hihi, luluma,

aiya, i don't really know much about many K1 school, heard that 聖彼德SIU LUNG is good,...same to u that's my no.1 K-1 心水選擇, hope my Ingrid could get in as some say it's hard to get in wor..do u know any admission qualification about it?!
my bb is going to n1 at 聖彼德 ChingSan this Oct...

below is my 心水選擇:

聖彼德SIU LUNG
保記易桂芳 (cos' I study PLK myself ma...)
保記蔡冠琛
(others don't know much about...)

tt

BeBeMaMa House - click 入嚟我個人網頁睇下啦!    :)

我prefer保易多d,因為我大e甥讀保易,細e甥就讀保蔡,保蔡係好活動教學,教a-z唔係順住教,到小學就好辛苦,因為保良無n1讀,所以我仔都會插班讀st peter�啟思 n1,因為 st peter都好似係活動教學,我prefer傳統教學多d

Ingrid A

大家的心水都好接近喎.

你小朋友入左青山聖彼得n1, 可能對入siu lung會有點着數喎? 是嗎?

係呢, 你住得近那校嗎?

其實我個女無論入邊間都要坐校車, 除了拔臣, 不過我而家減去這個選擇了, 只給女女在這校讀遊戲班咋.

因為睇過後不太喜歡呀.

保易好似好多人話好, 只少我有兩個朋友的bb都讀過話好, 不過我都要去實地睇吓先可決定

poohpooh1668

我就反而喜歡活動多一點.

醒目開學勳章

HIHI~~
其實點解妳唔考慮奧斯卡既???我聽d媽咪講呢間都唔錯!!
我幫我仔仔報左奧斯卡....今年8月番學啦...係n1~~   

maggie

我曾想過oscar, 後來都無考慮了

一來學費好貴, 比啟思還貴, 咁倒不如啟思啦

因為我唔打算給女女入國際班, 無咁需要, 我覺得母語對幼兒學習更好, 要學好英語, 可以將多出的學費參加英語遊戲班, 或者可請私人外籍老師返屋企

加上我一個做中學教師的朋友講, 她的小朋友讀過, 後來都轉了啟思, 她說並不是想像中咁好, 始終不及九龍塘那些國際學校, Oscar很商業化, 我很相信佢的說話.

如果入主流班, 更加無需要去oscar

所以, 以我所見, 我無選擇這間.

anyway, 每人選擇不同, 你小朋友都會讀得很開心的.

上學後, 記得分享下, 入學情況呀.

醒目開學勳章

我都冇幫仔仔報國際班......起見都有諗過報國際班既....但我媽咪話冇咁既需要,因為我又唔係諗住俾仔仔讀國際既小學....我媽咪驚仔仔會追唔上(中文)....SO最後我都只係幫仔仔報主流班~~
我選擇oscar係因為...呢間學校就係向我媽咪住既附近...方便我妹妹或我家人去接仔仔放學~~其二係因為我妹妹係呢間學校既第一屆學生....我都覺得細妹係呢間讀都唔錯....不過唔知而家係咪~~    其實我唔係住向果度附近...我都有擔心日日要仔仔咁早起身,再搭輕鐵番學會唔會好辛苦...但係我冇其他選擇....為左方便屋企人接佢...同埋碼頭區都冇邊間學校好,同聽其他媽咪講呢間唔錯~~我就報左呢間啦!!   

我bb10月先入得n1~
我諗住同佢報珈琳(近新墟街市)...
全日$2900,雜費千幾,半年交一次,不過唔知好唔好~
但之後再申請st.peter 的k1~但佢k1得半日...
我而家又搵緊工,都唔知點算?
:party: :-D

hihi, luluma,

囡囡1O月會讀青山村St. Peter, aiya, 我者B希望可以有著數可入到兆磷K1 啦•我住邁亞美, 唔簑近,又口吾算好遠. 你去青山村學校睇耒? 我京尤幾like...不過我只目弟過 呢間同Oscar... hey, 原因同妳一樣, 因不想言賣國際班, local 咪同   其他•一樣...I though....最後揀St.Peter law...
hehe...我都like 活動多一點...

tt

BeBeMaMa House - click 入嚟我個人網頁睇下啦!    :)

版主

830 mama~ 小一=P.1
K.1=幼稚園幼班 你揀既小學全部都ok喎
830mama 寫道:
to luluma:

我的小朋友也是今年要入表報讀2006年K1呀,我心水選擇有
何日東
方王錦全
志豪
屯官小
李宗德(直資)

I want to seek advices from you experienced moms.  I want my boy to study in the Creative Kindergarten at Aegean Coast (Gold Coast), when should I apply?  Any recommendation if I want my boy to study N1 in Dec 2005, which kindergarten I can choose?

Thanks all.
:hammer: :hammer:

我個女2003年11月7日出世~~~
請問係咪要今年搵幼稚園架喇~~~
我係屯門南豐返工~~
請問呢頭有無D全日制既幼稚園可以比我參考吓~~
Thank you!!!
曈曈豬就快四歲喇

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題