用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 3歲資優??
go

3歲資優?? [複製鏈接]

3歲小朋友,還要是PN生,老師話佢係資優!!
咁細個會知咩??? 唔係到6,7歲才知GE 咩??
又冇用咩去評核,淨觀察... ...
小朋友英語, 數... ... 最都平平! 甚至係弱的~
   2    0    0    0

引用:3歲小朋友,還要是PN生,老師話佢係資優!!

原帖由 miemie6 於 16-05-03 發表
又冇用咩去評核,淨觀 ...
你去問返個老師,在學校觀察到什麼?

miemie6 發表於 16-5-3 13:30
老師有冇請家長幫同學安排評估?

醒目開學勳章 貢獻勳章

係就係有d會好細都睇得出,不過如果真係樣樣平平的話,就有d奇怪
恐龍家

小曳人 發表於 16-5-3 18:01
係就係有d會好細都睇得出,不過如果真係樣樣平平的話,就有d奇怪

這就是我想問樓主老師有冇請家長幫同學安排評估的原因,現今老師都懂得家長不喜歡學校說同學有學習問題,會用資優兩字來提出,最後都係想同學及早得到幫助又不會得失家長。

引用:+本帖最後由+Anniemun+於+16-5-3+18:10+編

只話羅緝思維同埋說話已有5-6歲
的確係比少朋友強
但學術我說真係唔覺

回覆 miemie6 的帖子

我阿仔5歲時(=K3),第一次家長會,班主任告訴我阿仔是資優的,不過不要期望成績會好。一路上去,成績平平。但到某個階段,數理寫作等別人覺得難的他就有突出表現。但一路都不太專心讀書那種。

KarenKang 發表於 16-5-3 22:37
回覆 miemie6 的帖子

我阿仔5歲時(=K3),第一次家長會,班主任告訴我阿仔是資優的,不過不要期望成績會好。 ...

我小朋友又係咁,
K3班主任某日問我, 有無同佢做資優檢查. 佢reasoning幾好.
但我k1同佢練數點, 背乘數表, 唔係好得, 唔似資優,
只係讀書, 講野, 好細個就講到好到字, 有條理, 可自己.
背地圖, 恐龍名等各樣欠奉.
我只能說, 幼稚園時代, 佢似聰明, 但未及資優.

到小學, 聰明唔勤力, 我都不求什麼.
但佢好彩, 唔係好用力溫書, 都去到中上游.
唉, 不過, 次次叫佢做功課, 溫書, 真係好費我精神同佢角力.

回覆 kat0318 的帖子

謝謝你們分享!!!

醒目開學勳章 貢獻勳章

miemie6 發表於 16-5-3 21:54
只話羅緝思維同埋說話已有5-6歲
的確係比少朋友強
但學術我說真係唔覺
gifted 唔係一定學術強架!
如果老師講得出呢d嘢,呢個老師都已經幾好!
我仔KG時,就算最錫佢嘅老師都只係話阿仔係佢最鍾意嘅學生,好聰明~

其實每個孩子都係獨一無二嘅,個個亮點都唔同,多d機會俾佢接觸多d唔同嘅嘢,咁細個,仲可以俾你素造,大d如果無咗學習動機就超麻煩喇!

恐龍家

我都明獨一無二~
老師其實講過兩次了~ 不過優唔優我地不太在乎,support到佢需求就可以。
不過話佢冇朋友,真係好難接受~ 同學唔明佢講咩... 所以導致佢唔同同學講野, 玩~ 社交完全唔得!
但佢在公園,朋友間小朋友聚會,大過佢甚至大人,溝通完全冇問題,志同道合時更會主動。同齡就... ... 冇反應,唔理人。

回覆:3歲資優??

我女兒33個月、講說話好叻,例如沒有經過BB話的階段,咬字發音準確,句子結構複習,logic and reasoning 也很強,粵英普也能掌握。但學術平平,a to z 也認唔到(可能家中冇特別教,只靠學校)。社交方面,沒有特別喜歡的同學,但好多同學也喜歡佢,回校的時候,很多同學叫佢名,但女兒反應比較冷淡。未有人説過她是資優,老師只說她'bright'. 可以pm 你交流一下?

引用:3歲小朋友,還要是PN生,老師話佢係資優!!

原帖由 miemie6 於 16-05-03 發表
我仔讀PN,剛2歲老師話佢記性好,早已背曬全班同學名,只說記性好。他說話及reasoning也是超過同齡的,滿6歲,小學叫做test, 剛出result,結果係gifted.

醒目開學勳章

引用:我都明獨一無二~+老師其實講過兩次了~+不過

原帖由 miemie6 於 16-05-04 發表
我都明獨一無二~
老師其實講過兩次了~ 不過優唔優我地不太在乎,support到佢需求就可以。
不過話佢冇朋友 ...
這就是問題所在, 老師只是想你小朋友好, 也想你可以處理, 只喜歡同大的小朋友玩或大人玩而不喜歡同同齡玩可以是資優也可以是自閉, 但同樣需要趁幼兒時期去學習社交, 否則大定了很難教

回覆 piglet0529 的帖子

下星期做TEST喇~
睇下有咩幫到佢~~~~

miemie6 發表於 16-5-3 13:30

個個發展都唔同吧?!

我仔都系 N1 時校長叫我地 "留意佢, 佢有點特別", 例如 校長抱佢入 K3 班, 佢好專注聽課, 甚至好想再去

做勞作, 畫圖畫 永遠唔同人, 要別具一格, 唔愛 COPY ; 個個走去玩, 佢就去圖書角, 人人都坐唔定, 但佢就舉手答問題...........等等

之後幾年我地都無做任何野, 直到 K3 校長再建議去做測試, 結果系特優

你多留意小朋友有咩與眾不同, 跟老師了解多一D 啦 !

回覆 準媽咪 的帖子

係呀!! 學校教新野就好開心~ 溫習就想死!! 下學期教野返學開心好多~
平時我地都盡量滿足佢的求知慾!!!

老師主要係覺得佢社交未如理想~
因為同學明佢所理解和答案,同學會唔理他,所以佢會有唔開心!!

miemie6 發表於 16-5-17 11:59
回覆 準媽咪 的帖子

係呀!! 學校教新野就好開心~ 溫習就想死!! 下學期教野返學開心好多~

我仔上年升小一前都被評為 "社交" 出問題 (但佢在幼稚園 好多朋友仔噃 !!)

呢兩年小學生涯似乎都唔錯, 升班同學轉晒人都依然有 玩得埋既

所以唔使太擔心, 小朋友可能仲自我摸索中, 小解自己需要 就會知想跟咩類型朋友一齊

回覆 準媽咪 的帖子

死啦~佢有共嗚就會一齊玩,就算係公園/玩具店,唔識ge都冇問題!
咁即係我地揀錯學校????
‹ 上一主題|下一主題