用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 四年啦!這裡靜了許多!
樓主: 哈呣
go

四年啦!這裡靜了許多!   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+16-05-05+發表

原帖由 Charlotte_mom 於 16-05-05 發表
我同意架!上得EK多,做埋版主,想唔收火都唔得。
反正有時你越著佢越著,一人一句仲難聽。都係四兩撥千斤 ...
我已經好克制忍手…………

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 16-5-5 15:19
我已經好克制忍手…………
阿女升完中妳出多咗手
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:miriam+發表於+16-5-5+15:19+我已經

原帖由 hkpapa852 於 16-05-05 發表
阿女升完中妳出多咗手
自己個位立定意願仲煩咁多做乜。

今屆真係還債咁還幫朋友或其他人睇校務報告同升中派位資料。

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆:miriam 的帖子

好怕人pm問要攞全份portfolio作參考,因為實在太多個人資料,點可以公開呢,跟住寫了一大篇個人portfolio大約寫咩,一句thank you都冇,我都怕怕地ek, 只係勁多pm, 冇人分享

雖然我係上年至開始浦EK, 不過成日見到D人問"邊度有學校開放日資料?", "邊度有幼稚園報名日期資料?" 等等尋求懶人包服務, 我都知大家工作+照顧小朋友好忙, 但係想知道最準確資料梗係要上番學校嘅網頁啦, 吓吓都希望有人搵埋俾你, 萬一俾錯資料/學校UPDATE咗, 分分鐘你自己MISS咗重要日期!

醒目開學勳章 王國長老

wing214 發表於 16-5-5 15:38
好怕人pm問要攞全份portfolio作參考,因為實在太多個人資料,點可以公開呢,跟住寫了一大篇個人portfolio大 ...
我囡過左海升左呢, 學校係點, 收生要求係點, 真係講左 N 咁多次, 仲要出埋千字文打到手軟.

有部份真係有心既家長睇完再 PM 我問, 當然有晒準備易溝通講解.

睇到唔睇, 真係用搜尋功能都懶既一黎就問答左 N 次既野, 你係我都唔想答喇.

我也是上年開始多來參考,討論,初期都會答吓,回應吓,之後見有某幾位家長時時充滿火藥味地討論,又或者係又VS,唔係又VS,感覺上再來討論區也沒意思。不過我真的好多謝之前的前輩無私的分享討論,的確令我在這得益良多。若新手想知多些做要努力爬舊文,我都曾經對某校的舊文爬足幾年才知多左。

醒目開學勳章 王國長老

vpo0615 發表於 16-5-5 16:06
雖然我係上年至開始浦EK, 不過成日見到D人問"邊度有學校開放日資料?", "邊度有幼稚園報名日期資料?" 等等尋 ...
升小同升中所有學校資料我都係先睇晒校網, 跟住再上 forum 搵料, 到極度唔明時就問, 完無概念下其他人要講解幾耐先會明呢?

真係見到好多大包圍地係校區問同一樣野, 收唔收插班生, 幾時開放日................

醒目開學勳章 王國長老

five555 發表於 16-5-5 16:19
我也是上年開始多來參考,討論,初期都會答吓,回應吓,之後見有某幾位家長時時充滿火藥味地討論,又或者係 ...
我睇晒我囡中學交流帖由 11 年開始既野, 之後再 search 返晒其他帖, 睇完之後更加了解我囡間中學, 亦都多謝學兄姊家長交流提點, 否則唔知點去處理一間 "咁活既中學" 既校園生活同學習.

勤力的媽媽!

引用:Quote:原帖由+Yanamami+於+16-05-05+發表本

原帖由 miriam 於 16-05-05 發表
我都唔明轉貼咁多黎做乜。

呃分?

引用:Quote:wing214+發表於+16-5-5+15:38+好怕人

我囡過左海升左呢, 學校係點, 收生要求係點, 真係講左 N 咁多次, 仲要出埋千字文打到手軟.

有部份真係有心 ...
見到呢啲時運高睇唔到算啦

回覆:四年啦!這裡靜了許多!

我看了幾年ek,也問了不少問題,學到好多嘢,pm 過好多人,真是好多謝好多人無私的分享,獲益良多。

我唔多敢也貼啦,好多惡人呀而家
都唔係討論嘅。某d幼稚園fans 又太喜歡一面倒讚,講下弱點都唔比,forum 越來越冇意思。

而且有時候有d流料,要自己分析多d。

five555  最慘係某個會員喜歡扮fans扮用家,刻意去整嬲晒講不同意見的人。你留意吓就知是誰。   發表於 16-5-5 18:11

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+Yanamami+於+16-05-05+發表本

我都唔明轉貼咁多黎做乜。

呃分?
係就發喇,我即刻工都唔返黎EK日日賺

醒目開學勳章 王國長老

sissysze 發表於 16-5-5 17:24
見到呢啲時運高睇唔到算啦
呢幾個月 "高" 左好多啦

醒目開學勳章 王國長老

Charlotte_mom 發表於 16-5-5 17:53
係就發喇,我即刻工都唔返黎EK日日賺
係都我賺先啦~~

我係無業伸大手板問人攞錢畀囡 fing 既 ftm 丫

N年前入過"小學什談"討教,果時好似仲未分BK/EK,好多人指點回應

miriam 發表於 16-5-5 18:12
呢幾個月 "高" 左好多啦
Me too ...
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

有D人好緊張,例如有家長話first interview 係睇咭認字,都冇講咩字,馬上有人撲出黎話為公平起見,請完哂first in 才說內容。其實人地分享下流程之嘛,而且各校的first in 其實大致和往年相同,有D家長緊張到C,人地講好表面嘅嘢都撲出來,所以越來越少人分享。

小一,幼稚園,這邊已少來,玩法同幾年前已不同。
我準備主力升中。

‹ 上一主題|下一主題