用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 四年啦!這裡靜了許多!
樓主: 哈呣
go

四年啦!這裡靜了許多!   [複製鏈接]

babycherie 發表於 16-5-5 02:54
之前一有人講YW, 當有用家家長回答時,好快就俾人圍,好似復仇者聯盟咁,D家長答完又俾人批判,唉……咁樣 ...
其實某程度上, 上EK面對吓比人圍都係一種訓練EQ既方法.

反正係EK最多都係俾人圍, 又唔會做成任何實際傷害或損失 (當然, 亂講嘢引起涉及法律訴訟就另計), 其實點解唔可以睇開D?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-5-5 09:37
其實近年發現, 現實中不少朋友都少了在公開場合跟陌生人溝通; 在網上平台也有此情況, 相關的人都喜歡說: 開 ...
係精左……正如陳sir話斎,有心爬下文,spot幾个回帖有文有路的去pm,更有成效~係大海有時有太多不必要不靠譜資訊。

Yanamami 發表於 16-5-5 10:04
係精左……正如陳sir話斎,有心爬下文,spot幾个回帖有文有路的去pm,更有成效~係大海有時有太多不必要不靠 ...
都係..... 精既人會善用PM, 反而依家會出帖既人, 佢地既問題有時真係.....

Soundervolt  ......幾有創意  發表於 16-5-5 10:27
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Yanamami 發表於 16-5-5 10:04
係精左……正如陳sir話斎,有心爬下文,spot幾个回帖有文有路的去pm,更有成效~係大海有時有太多不必要不靠 ...
請問那位前輩是陳sir呀

Yanamami  係呢个帖發表过既~  發表於 16-5-5 11:07

回覆:四年啦!這裡靜了許多!

唉!!!再過幾年又要玩多轉小一,希望到時個幾位熱心嘅Ek會員仲係到

Yanamami  已經有經驗啦~  發表於 16-5-5 11:08

MrBeast 發表於 16-5-4 13:04
最可惜的反而是一些有心家長出po分享他們栽培兒女的心得,好多時都比人圍   ...
同意, 記得上年有位家長的兒子差不多間間都收, 她願意分享, 但卻畀人圍, 話佢晒命, 其實我真心欣賞這位家長, 好想知道她的栽培兒女的心得, 可惜....

JH_Mama  話自己都有offer後, 就開始俾人圍, 之後佢就潛咗水.  真心覺得佢好客氣, 一啲都冇晒命之意.   發表於 16-5-5 11:28
JH_Mama  係咪SPCC收咗, 但自己比較prefer DBS嗰位?  如果係, 我都想知道佢點栽培小朋友.  但佢好似响好多thread留言   發表於 16-5-5 11:27
geminialing  應該唔會係果位connie, 我都記得有個好叻考到好多神校及一線亦簡單分享左d教養心得   發表於 16-5-5 11:25
hkpapa852  你唔係話考晒東九龍同TKO幾間直資個位呀?  發表於 16-5-5 11:13

Reply to "hkpapa852  你唔係話考晒東九龍同TKO幾間直資個位呀?"

Are you kidding? 更係唔係.

hkpapa852  佢太出位, 所以特別有印象   發表於 16-5-5 12:09

回覆 emibaby 的帖子

D 人衣家好自私

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:babycherie+發表於+16-5-5+02:54+之

原帖由 hkpapa852 於 16-05-05 發表
其實某程度上, 上EK面對吓比人圍都係一種訓練EQ既方法.

反正係EK最多都係俾人圍, 又唔會做成任何實際傷害 ...
我同意架!上得EK多,做埋版主,想唔收火都唔得。
反正有時你越著佢越著,一人一句仲難聽。都係四兩撥千斤撥完就無事。江湖見面下次仲係朋友

呢一兩年EK係静左好多,我初來的時候有位家長分享自己教女經驗,吾係quick fix去邊度補呀上堂呀,但我覺得好受用。不過佢都好耐無出現,好可惜。

Jane1983 發表於 16-5-5 12:59
呢一兩年EK係静左好多,我初來的時候有位家長分享自己教女經驗,吾係quick fix去邊度補呀上堂呀,但我覺得 ...
上兩年都無咁靜, 係今年特別靜

hkpapa852 發表於 16-5-5 13:01
上兩年都無咁靜, 係今年特別靜

仲有太多轉帖報章……又唔可以評政治、社会……太多“如題”帖……何來討論、分享?又或者相同问題年年如是禁问,答到闷左三幅被。

回覆 hkpapa852 的帖子

點解呢?吾同forum呢種模式真係走下坡!?

上年開始留意EK, 今年真正到自己搵校,唯有抓舊文啦。我都唔敢喺度問,怕問得唔好反被人鬧

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+16-05-05+發表

原帖由 Charlotte_mom 於 16-05-05 發表
我同意架!上得EK多,做埋版主,想唔收火都唔得。
反正有時你越著佢越著,一人一句仲難聽。都係四兩撥千斤 ...
我都唔回那些無聊及挑戰的帖,上嚟交流吓,吹吓水,減減壓,無謂勞氣!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:上年開始留意EK,+今年真正到自己搵校,唯有

原帖由 sandypink 於 16-05-05 發表
上年開始留意EK, 今年真正到自己搵校,唯有抓舊文啦。我都唔敢喺度問,怕問得唔好反被人鬧

...
客客氣氣,又不會無端端俾人鬧!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

miriam 發表於 16-5-5 01:51
我都試過有會員 pm 問野無禮貌, 我咪超簡短兼不超過五個中文字黎回覆.

有禮貌時真係爬返晒文, 睇埋自己之 ...
我都係,有禮貌就幫到盡,冇禮貌就只答基本野
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

醒目開學勳章 王國長老

其實最怕見到 “發霉豉油”,真係 “點死人”。

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-5-5+13:27+編

原帖由 Yanamami 於 16-05-05 發表
我都唔明轉貼咁多黎做乜。

呃分?

d 分係 cash dollars 就話啫!

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

Jane1983 發表於 16-5-5 13:24
回覆 hkpapa852 的帖子

點解呢?吾同forum呢種模式真係走下坡!?
因為forum有人回覆你唔會被通知,要主動上黎先知,fb/whatsapp電話有通知,所以反應快好多
forum好處係容易搵返舊帖,雖然fb而家有hashtag同儲存功能,但都係冇咁方便

Jane1983    發表於 16-5-5 16:49
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.
‹ 上一主題|下一主題