用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 四年啦!這裡靜了許多!
樓主: 哈呣
go

四年啦!這裡靜了許多!  

Yanamami 發表於 16-5-4 08:01
点可以攞成年人同小一生比?
我都戴左頭盔,覺得對方冇禮貌所以唔幫冇問題
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

劉備三顧茅廬,有人就3隻金勞,要問野虛心有禮貌是基本吧。好多事是雙向,有人答但唔啱聽接收個個都可以choose to ignore 的

最可惜的反而是一些有心家長出po分享他們栽培兒女的心得,好多時都比人圍  

MASAYA 發表於 16-5-4 11:45
同意,好多野,爬完文已有答案
我明白有d人係唔識爬文,佢唔識爬咪教佢爬,永遠都有新手家長甚至網絡新手架 ...
事實有不少資料已經置頂,看完已經有基本概念,問題可以入肉些,而不是只求懶人包,或者 VS 的比較!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 16-5-4 13:29
事實有不少資料已經置頂,看完已經有基本概念,問題可以入肉些,而不是只求懶人包,或者 VS 的比較! ...
講到置頂,我覺得係咪要不時執執佢?好多更有用既資料冇置頂,不過邊樣更有用就個個人唔同
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

matsushima 發表於 16-5-4 12:14
頭3版已經合共有10個VC POST

小一 vs下當無經驗,但升中有好多帖既问題,反而令我惊覚,点解间小学俾家長同学生既升中資訊,可以少得禁可憐?透明度禁低?甚至有d自生自滅既感覚……有好多基本过基本既野都一舊云~

回覆 emibaby 的帖子

好好了,先報名的印象都可能好D

回覆:四年啦!這裡靜了許多!

競爭太大,無人願意分享。又有人專登放流料誤導其他家長,唔知係咪以為可以增加自己子女的機會

anixon    發表於 16-5-14 17:28

引用:回覆+emibaby+的帖子 好好了,先報名的印

原帖由 kyleebc 於 16-05-04 發表
回覆 emibaby 的帖子

好好了,先報名的印象都可能好D
親身聽埋talk,可能比學校感覺有成意d
好彩個家長會比我想象中易登記,可能撞岩wkf 一齊online registry,分散咗,幾分鐘就攪掂

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-5-4+13:59+編

原帖由 Yanamami 於 16-05-04 發表
非常同意。

醒目開學勳章 王國長老

MASAYA 發表於 16-5-4 11:45
同意,好多野,爬完文已有答案
我明白有d人係唔識爬文,佢唔識爬咪教佢爬,永遠都有新手家長甚至網絡新手架 ...
我都試過有會員 pm 問野無禮貌, 我咪超簡短兼不超過五個中文字黎回覆.

有禮貌時真係爬返晒文, 睇埋自己之前回應同提供既資料再畀意見, 仲有時間就校網同校務報告都再睇多次, 總之幫到就幫.

Yanamami  哗~好勤力~  發表於 16-5-5 07:48
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

ANChan59 發表於 16-5-4 13:29
事實有不少資料已經置頂,看完已經有基本概念,問題可以入肉些,而不是只求懶人包,或者 VS 的比較! ...
做一次懶人包幾花時間架

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

Yanamami 發表於 16-5-4 13:58
小一 vs下當無經驗,但升中有好多帖既问題,反而令我惊覚,点解间小学俾家長同学生既升中資訊,可以少得禁 ...
早前見到某份學校提供既資料點解部份中學無厘頭升左 banding, 一直以黎既討論, 甚至乎升中概覽既資料都係只開部份英文班, 突然之間升左做 B1C, 我呆架.

真係要睇係咪全開英文班有晒公開資料, 點解學校唔去核實..................

之前一有人講YW, 當有用家家長回答時,好快就俾人圍,好似復仇者聯盟咁,D家長答完又俾人批判,唉……咁樣,仲邊有人想sharing吖。

babycherie 發表於 16-5-5 02:54
之前一有人講YW, 當有用家家長回答時,好快就俾人圍,好似復仇者聯盟咁,D家長答完又俾人批判,唉……咁樣 ...
哈!小菜一碟,HY GH DB WYK .......其实毎间学枳各有fans, 隨時—触即發。

Forum 沒落,唔單只 EK。時代及潮流已轉變,其實坊間好多 forum 都比以前靜左好多

miriam 發表於 16-5-5 01:53
做一次懶人包幾花時間架
I did it before, its tough.

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

B.B.BaBa 發表於 16-5-5 07:39
Forum 沒落,唔單只 EK。時代及潮流已轉變,其實坊間好多 forum 都比以前靜左好多

...
其實近年發現, 現實中不少朋友都少了在公開場合跟陌生人溝通; 在網上平台也有此情況, 相關的人都喜歡說: 開個WhatsApp/FB group自己討論, 少了公開討論.

如果咁發展落去, 好似攪到各家自掃門前雪咁, 其實唔係太健康

MrBeast  Fd/whatsapp 好處是可unfd/block,人總是喜歡in ctrl  發表於 16-5-5 10:00
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

babycherie 發表於 16-5-5 02:54
之前一有人講YW, 當有用家家長回答時,好快就俾人圍,好似復仇者聯盟咁,D家長答完又俾人批判,唉……咁樣 ...
相信同校家長對學校都會有不同感想和睇法,只要sticks to the facts,就可避免罵戰。

引用:Quote:B.B.BaBa+發表於+16-5-5+07:39+Forum

原帖由 hkpapa852 於 16-05-05 發表
其實近年發現, 現實中不少朋友都少了在公開場合跟陌生人溝通; 在網上平台也有此情況, 相關的人都喜歡說: 開 ...
門派效應,討論変左論討,你論佢就討,世間唯有我至好