用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 四年啦!這裡靜了許多!
go

四年啦!這裡靜了許多!  

四年前幫大仔考小一,這EK很熱鬧的?好像今朝YW and WKF 簡介會登記都無人講下。好孤軍的感覺,

hkpapa852  今年幫細仔選校?  發表於 16-5-3 15:13

回覆:四年啦!這裡靜了許多!

Yes,反而fb, whatsapp仲多人討論

哈呣 發表於 16-5-3 12:38
四年前幫大仔考小一,這EK很熱鬧的?好像今朝YW and WKF 簡介會登記都無人講下。好孤軍的感覺,

...
早兩年先報先有位, 結果攪到網站死埋, 但今時今日都報完等抽籤, 大家自己無咁緊張.

又或者, 新一代既家長, 重視FB既資訊多過EK..... 不過FB實在太多廣告同流料了
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

哈呣 發表於 16-5-3 12:38
...
這叫做 paradigm shift.  EK都要重新定位

回覆:hkpapa852 的帖子

同意fb, whatsapp好多流料,好多所謂【教育專家】出黎講野

hkpapa852 發表於 16-5-3 12:54
早兩年先報先有位, 結果攪到網站死埋, 但今時今日都報完等抽籤, 大家自己無咁緊張.

又或者, 新一代既家長, ...
今年WKF一様hang 機,

AgapePa 發表於 16-5-3 13:01
今年WKF一様hang 機,
你今年又報?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

overall新派直g討論又真是少左,可能係有業績睇,吹水空間就自然少了,不過wkf 應該還是較多po的一間

呢幾年咁難爭,好多人寧願收收埋埋

如果講YW同WKF簡介會,其實都冇咩好討論,報到就報到,報唔到就報唔到。

我都覺呢度小咗分享,四年前真係係度學到好多嘢,依家都無人敢分享了。

好可惜!

係呀,四年前熱鬧許多,家長也比較願意分享

可能而家學校D資料都放晒上網,大家容易得到想要資料啦!唔駛問來問去

會員之間分享真係少咗,上網搵唔到較update既資料。試過pm問上年既面試過程(for example 有3 round),收到回覆係等我小朋友入到果stage先再問啦。真係幾無奈

INternet比前進步,去年 YW的簡介會後優先即場收報名表, 2015年4月1日上午九時在學校網頁登記, 於是大家叫晒同事, 朋友, 同學仔媽媽等人集結力量取所謂
"入場劵", 終於在半小時癱煥......  我不懂找人幇手, 後來得知有人如此,
哈哈......好應節.   現在阿仔K3, 他並沒有YW offer, 好彩.....他有自己最喜歡的學校收咗.  真的好感恩     希望這個分享可幫到大家有所得著.  ADD OIL!

回覆:kyleebc 的帖子

原來咁誇張!?我今年報真道簡介,咪又係10分鐘冇曬位……

kyleebc 發表於 16-5-3 17:28
INternet比前進步,去年 YW的簡介會後優先即場收報名表, 2015年4月1日上午九時在學校網頁登記, 於是大家叫晒 ...
你Out 啦, 依家唔只動用親朋戚友, 有人在其他社交媒體組成搶飛Group.  由網友幫手搶, 力量更大, 有人搶到10張8張再派出街

kyleebc  有冇心分享和out是两樣嘢,請多點同理心。  發表於 16-5-4 15:10

e加是否還只得tsl可網上重溫?

HaYi  YW 網上寫都有.  發表於 16-5-3 19:44

引用:INternet比前進步,去年+YW的簡介會後優先即

原帖由 kyleebc 於 16-05-03 發表
INternet比前進步,去年 YW的簡介會後優先即場收報名表, 2015年4月1日上午九時在學校網頁登記, 於是大家叫晒 ...
咁我真係好彩,只得一對手,我由8:50開始「步」住,不斷refresh部pc 同手機(怕公司block咗個online registration), 9:05成功登記,我再上去8,9:10都仲有幾百個位,我估約9:15先full

abby0624  我同你一樣,自己一對手攪掂  發表於 16-5-6 12:15

回覆:herman0114 的帖子

想問 我今朝報左wkf 簡介會 web 顯示我報名成功 但未有電郵确認既?