用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 咩年齡開始學Phonic 好
go

咩年齡開始學Phonic 好 [複製鏈接]

有d 幼稚園會教但慢.自己出去搵又怕同學校教有出入,反而會每小朋友混亂. 買書自己教亦怕自己口音唔正. 首先, 問題是幾時開始有系統地學好?

3    0    0    0

回覆:咩年齡開始學Phonic 好

囡囡讀救世軍,k1開始學,依家k2, 在外面剛報phonics, 囡囡好鐘意

學左phonics 發音係咪真係好正?

引用:囡囡讀救世軍,k1開始學,依家k2,+在外面剛

原帖由 celiakids2013 於 16-05-03 發表
囡囡讀救世軍,k1開始學,依家k2, 在外面剛報phonics, 囡囡好鐘意
可以分享是邊間, 或PM 我嗎? 鍾意是上堂開心?

引用:學左phonics+發音係咪真係好正?

原帖由 mskw 於 16-05-03 發表
學左phonics 發音係咪真係好正?
見有家長講易d 讀字, 默書成績亦較好.

回覆:大埔之友 的帖子

沙田wide eye, 外籍老師,1對4-6, 囝囝以前都係k2下學期學,同囡囡一樣,無功課,好開心,放學會扮小老師教我們拼音

回覆:咩年齡開始學Phonic 好

多謝分享👍

引用:沙田wide+eye,+外籍老師,1對4-6,+囝囝以前

原帖由 celiakids2013 於 16-05-03 發表
沙田wide eye, 外籍老師,1對4-6, 囝囝以前都係k2下學期學,同囡囡一樣,無功課,好開心,放學會扮小老師教 ...
希爾頓分店嗎?旁邊有間 MLC ,知道好唔好嗎?

回覆:pizzaheidi 的帖子

係呀,希爾敦個間,MLC時間係1.5小時,加上朋友有不愉快經驗。所以囝囝個時已經沒考慮

回覆 pizzaheidi 的帖子

Wide Eye 隔離唔係公文式嗎?

引用:回覆+pizzaheidi+的帖子 Wide+Eye+隔離唔

原帖由 vpo0615 於 16-05-06 發表
回覆 pizzaheidi 的帖子

Wide Eye 隔離唔係公文式嗎?
另一邊係MLC

引用:係呀,希爾敦個間,MLC時間係1.5小時,加上

原帖由 celiakids2013 於 16-05-04 發表
係呀,希爾敦個間,MLC時間係1.5小時,加上朋友有不愉快經驗。所以囝囝個時已經沒考慮

...
Wide 有無愛心,老師有無心機教?可分享多少少嗎?

我大仔3歲時開始學,學左2年完全整個課程。學左真係好有用,比起我細個時串字,冇方法唯有記,依家佢K2考starters 啲串字係輕鬆好多。
其實學到年半時,佢已經可以自己拼讀好多英文字、睇書咁。

同班有啲未夠3歲開始學,教到blending後開始好難跟上...

所以依家我細女夠3歲我都俾佢學,跟返同一個老師,希望佢都可以好似阿哥咁學到野啦。

引用:我大仔3歲時開始學,學左2年完全整個課程。

原帖由 Chanhana 於 16-05-07 發表
我大仔3歲時開始學,學左2年完全整個課程。學左真係好有用,比起我細個時串字,冇方法唯有記,依家佢K2考st ...
可以講或PM 是邊間嗎? 要識寫字嗎? 我搵屋企附近的馬騮樹佢話要識寫字至得. 睇過間字母學校的宣傳單張, 都話要寫字.

回覆 大埔之友 的帖子

唔洗識寫字架,我個2個都係未識寫字就去學,冇咩問題。不過佢地認得a-z

引用:回覆+大埔之友+的帖子 唔洗識寫字架,我個

原帖由 Chanhana 於 16-05-08 發表
回覆 大埔之友 的帖子

唔洗識寫字架,我個2個都係未識寫字就去學,冇咩問題。不過佢地認得a-z
唔該你.

引用:有d+幼稚園會教但慢.自己出去搵又怕同學校

原帖由 大埔之友 於 16-05-03 發表
有d 幼稚園會教但慢.自己出去搵又怕同學校教有出入,反而會每小朋友混亂. 買書自己教亦怕自己口音唔正. 首先 ...
K2中才開始因為已可以寫下字

回覆 Chanhana 的帖子

未夠3歲學太早所以難跟上?

‹ 上一主題|下一主題