用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 好消息!
go

好消息!

我洗埋下個月餐具,終於可以告老歸田吾洗再洗,因為囡囡可以出外食晏啦!

回覆:tonychan9 的帖子

點解不叫阿囡自己洗佢的餐具呢?

簽名被屏蔽

醒目開學勳章 王國長老

回覆:好消息!

我呢個死窮鬼兼全職媽媽個囡 P.4 時已經要佢自己洗,夜晚食完飯仲要佢洗埋碗,我真係太懶喇!

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

引用:點解不叫阿囡自己洗佢的餐具呢? +

原帖由 germainehui 於 16-04-30 發表
點解不叫阿囡自己洗佢的餐具呢?
唔通喺怪爸

回覆:germainehui 的帖子

教女無方!

引用:教女無方! +

原帖由 tonychan9 於 16-04-30 發表
教女無方!
唔好縱個女啦,第日害咗個女婿呀。

掌上明珠啫!

回覆:IT7711 的帖子

掌上肥豬!

回覆:好消息!

我女下年中五,我都唔使再煮lunch俾佢啦!我女要同哥哥家姐輪流洗全家食完嘢he餐具,同埋抹檯吸塵掃地執屋,仲要切生果我懶到爆

傳說中,懶父母先有獨立子女

不過實情,要子女獨立其實開頭好累,幫佢做埋仲快仲冇咁辛苦,所以呢,想子女獨立懂自理,父母係要先苦後甜,唔係只叫子女先苦後甜讀好書
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:701003 的帖子

有D咁樹?

醒目開學勳章 王國長老

701003 發表於 16-5-3 09:57
我女下年中五,我都唔使再煮lunch俾佢啦!我女要同哥哥家姐輪流洗全家食完嘢he餐具,同埋抹檯吸塵掃地執屋 ...
我囡 S.1, 有時我懶到唔想落街時叫佢放左學後去街市幫我買菜, 佢要洗埋搞掂晒我先煮.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

MASAYA 發表於 16-5-3 11:49
傳說中,懶父母先有獨立子女

不過實情,要子女獨立其實開頭好累,幫佢做埋仲快仲冇咁辛苦,所以呢,想子女 ...
P.1 & P.2 教我囡洗碗, 擺到明洗唔乾淨, 咪等佢訓左先再洗過.

換埋電磁爐後教識佢煮麵, 試過我耳水不平衡落唔到床, 叫佢煮個烏冬畀我食, 佢都煮到, 仲幫我洗埋煲同碗.

miriam 發表於 16-5-3 13:53
P.1 & P.2 教我囡洗碗, 擺到明洗唔乾淨, 咪等佢訓左先再洗過.

換埋電磁爐後教識佢煮麵, 試過我耳水不平衡 ...
係,小朋友自己試過做過先會識,冇野係大個左自然會識
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

醒目開學勳章 王國長老

MASAYA 發表於 16-5-3 13:56
係,小朋友自己試過做過先會識,冇野係大個左自然會識
第一次叫佢自己去買菜時要佢自己搵邊檔有唐生菜, 唔確定時影相 whatsapp 畀我睇.

成個買菜行程就叫佢先去買菜, 跟住買蛋, 將蛋放入菜度唔怕撞裂, 最後先買肉, 叫肉檔老闆直接放埋袋好既肉入菜袋, 佢已經唔使怕整污糟隻手.

返到屋企做督導教佢點樣切菜頭洗菜, 肉醃好晒最後全部由佢煮埋囉.

MASAYA    發表於 16-5-3 14:13

miriam 發表於 16-5-3 14:04
第一次叫佢自己去買菜時要佢自己搵邊檔有唐生菜, 唔確定時影相 whatsapp 畀我睇.

成個買菜行程就叫佢先去 ...
你响第#13回覆話係叫阿女洗好你煮既, 點解依家變咗洗好要阿女煮埋既????

MASAYA  證明唔係一次半次   發表於 16-5-3 15:42

醒目開學勳章 王國長老

little_yolky 發表於 16-5-3 14:43
你响第#13回覆話係叫阿女洗好你煮既, 點解依家變咗洗好要阿女煮埋既????  ...

兩樣都有, 難度高既我煮 ~~ 煎同炒, 低級難度蕃茄煮蛋等由佢出手.

有次要佢洗埋米煮飯............不過出事........................